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132.Food Recipes Suji Veg Square सूजी वेज स्क्वायर

सूजी वेज स्क्वायर

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।सूजी वेज स्क्वायर बनाने की Recipes.इस सूजी को गेहूं से बनाया जाता है। इसे बनाने से पहले गेहूं को अच्छी तरह साफ किया जाता है और फिर गेहूं को छोटे-छोटे टुकड़ों में पीसा जाता है। इन्हीं टुकड़ों को सूजी कहा जाता है। सूजी शरीर के लिए संतुलित आहार हैं। 100 ग्राम सूजी में 360 कैलोरी होती है और इतने ही अमाउंट में बेसन में 387 कैलोरी होती है. ऐसे देंखे तो सूजी और बेसन दोनों ही कैलोरी के मामले में वेट कम करने में मददगार हैं. अगर आप अपना वजन कम करना चाहते हैं तो सूजी का सेवन कर सकते हैं. पैन में एक बड़ा चम्मच तेल गर्म करके प्याज को हल्का गुलाबी भून लें। इसमें मटर, बीन्स और गाजर डालकर तीन-चार मिनट भूनें। जब सब्जियां पक जाएं तो पैन में इसे एक तरफ कर दें। उसी पैन में सूजी डालकर कुछ मिनट भूनें। फिर सब्जियों के साथ मिलाकर धीमी आंच पर कुछ मिनट भूनें। जब सूजी अच्छी तरह से भुन जाए तो इसमें ढाई कप पानी अच्छी तरह से मिलाएं। नमक और हर्ब्स मिलाएं। अब पांच मिनट सब्जियों और सूजी को पकाएं। आंच बंद करके इसमें मसले हुए आलू अच्छी तरह से मिलाएं। हरी मिर्च, पुदीना और हरा धनिया मिलाएं। थोड़ी-सी चीज मिलाएं। अब ट्रे में बटर पेपर रखें और उस पर मिश्रण को फैलाएं। चौकोर आकार देते हुए (एक इंच मोटा) ऊपर से चिकना करें। इसे आधे घंटे के लिए फ्रिज में सेट होने के लिए रख दें। फिर डेढ़ इंच चौड़ाई में टुकड़े काट लें। पैन में एक बड़ा चम्मच तेल गर्म करके टुकड़ों को सुनहरा भूरा होने तक सेंक लें। सूजी वेज स्क्वायर खाने के लिए तैयार हैं।

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क्या चाहिए:

सूजी- 1/2 कप, प्याज- 1/4 कप कटा हुआ, हरी मटर- 1/4 कप, बीन्स- 1/4 कप कटे हुए, गाजर- 1/4 कप कटी हुई, पानी- 2-3 कप, नमक, मिक्स्ड हर्ब्स- 1-2 छोटे चम्मच, आलू-1 कप उबले और मसले हुए, हरी मिर्च - 2 कटी हुई, पुदीना- 2 बड़े चम्मच कटा हुआ, हरा धनिया- 2 बड़े चम्मच कटा हुआ, तेल- 2 बड़े चम्मच, चीज़- 2 छोटे चम्मच किसी हुई।

 ऐसे बनाएं:

 पैन में एक बड़ा चम्मच तेल गर्म करके प्याज को हल्का गुलाबी भून लें। इसमें मटर, बीन्स और गाजर डालकर तीन-चार मिनट भूनें। जब सब्जियां पक जाएं तो पैन में इसे एक तरफ कर दें। उसी पैन में सूजी डालकर कुछ मिनट भूनें। फिर सब्जियों के साथ मिलाकर धीमी आंच पर कुछ मिनट भूनें। जब सूजी अच्छी तरह से भुन जाए तो इसमें ढाई कप पानी अच्छी तरह से मिलाएं। नमक और हर्ब्स मिलाएं। अब पांच मिनट सब्जियों और सूजी को पकाएं। आंच बंद करके इसमें मसले हुए आलू अच्छी तरह से मिलाएं। हरी मिर्च, पुदीना और हरा धनिया मिलाएं। थोड़ी-सी चीज मिलाएं। अब ट्रे में बटर पेपर रखें और उस पर मिश्रण को फैलाएं। चौकोर आकार देते हुए (एक इंच मोटा) ऊपर से चिकना करें। इसे आधे घंटे के लिए फ्रिज में सेट होने के लिए रख दें। फिर डेढ़ इंच चौड़ाई में टुकड़े काट लें। पैन में एक बड़ा चम्मच तेल गर्म करके टुकड़ों को सुनहरा भूरा होने तक सेंक लें। इसे हरी चटनी के साथ परोसें। •



Suji Veg Squares 


We teach you in Food Recipes. Recipes to make Suji Veg Square. This semolina is made from wheat. Before making it, the wheat is thoroughly cleaned and then the wheat is ground into small pieces. These pieces are called semolina. Semolina is a balanced diet for the body. There are 360 ​​calories in 100 grams of semolina and 387 calories in gram flour in the same amount. In this way, both semolina and gram flour are helpful in reducing weight in terms of calories. If you want to reduce your weight then you can consume semolina. Heat a tablespoon of oil in a pan and fry the onions till light pink. Add peas, beans and carrots to it and fry for three to four minutes. When the vegetables are cooked, keep them aside in the pan. Add semolina in the same pan and fry for a few minutes. Then mix with vegetables and fry for few minutes on low flame. When the semolina is well roasted, mix two and a half cups of water well in it. Add salt and herbs. Now cook vegetables and semolina for five minutes. Switch off the flame and mix the mashed potatoes well. Add green chillies, mint and coriander leaves. Mix a little thing. Now place butter paper in the tray and spread the mixture on it. Flatten the top giving a square shape (one inch thick). Keep it in the fridge for half an hour to set. Then cut pieces into one and a half inch width. Heat one tablespoon oil in a pan and fry the pieces till they turn golden brown. Suji Veg Squares are ready to eat.

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What do you want:

Semolina - 1/2 cup Onion - 1/4 cup chopped Green peas - 1/4 cup Beans - 1/4 cup chopped Carrot - 1/4 cup chopped Water - 2-3 cups Salt Mixed herbs - 1-2 tsp Potato - 1 cup boiled and mashed Green chili - 2 chopped Mint - 2 tbsp chopped Coriander leaves - 2 tbsp chopped Oil - 2 tbsp Cheese - 2 tsp.


Make it like this:

Heat a tablespoon of oil in a pan and fry the onions till light pink. Add peas, beans and carrots to it and fry for three to four minutes. When the vegetables are cooked, keep them aside in the pan. Add semolina in the same pan and fry for a few minutes. Then mix with vegetables and fry for few minutes on low flame. When the semolina is well roasted, mix two and a half cups of water well in it. Add salt and herbs. Now cook vegetables and semolina for five minutes. Switch off the flame and mix the mashed potatoes well. Add green chillies, mint and coriander leaves. Mix a little thing. Now place butter paper in the tray and spread the mixture on it. Flatten the top giving a square shape (one inch thick). Keep it in the fridge for half an hour to set. Then cut pieces into one and a half inch width. Heat one tablespoon oil in a pan and fry the pieces till they turn golden brown. Serve it with green chutney. ,

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