Food Recipes बेंदूवड़ा-सांभर Benduvada-Sambhar
बेंदूवड़ा-सांभर
क्या चाहिए •
वड़े के लिए- उड़द दाल- 2 कप (रातभर भीगी हुई), मेथी दाना- 1 छोटा चम्मच (रातभर भीगा हुआ), दही- 2 बड़े चम्मच, पानी- 1 कप ।
सांभर के लिए-
तुअर दाल - 1 कप (रातभर भीगी हुई), नमक- स्वादानुसार, लाल मिर्च पाउडर- 1 छोटा चम्मच, हल्दी पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच, सांभर मसाला- 1 बड़ा चम्मच, टमाटर- 1, प्याज- 1 मध्यम आकार का कटा हुआ, हींग- 1 चुटकी, तेल- 1 बड़ा चम्मच, जीरा- 1/½ छोटा चम्मच, लहसुन पेस्ट- 1 छोटा चम्मच।
ऐसे बनाएं •
वड़े के लिए दाल को मेथी दाना, दही और पानी के साथ बारीक और चिकना पीस लें। घोल गाढ़ा और कम बहता हुआ रखें। इसमें नमक डालकर चार-पांच मिनट फेंटें। गर्म तेल में वेंदूवड़ा तल लें।
सांभर बनाने के लिए कुकर में दाल, टमाटर, नमक और हल्दी मिलाकर दो सीटी आने तक तेज आंच में पकाएं। फिर धीमी आंच पर पांच मिनट पकाएं। पैन में तेल गर्म करके जीरा तड़काएं। प्याज सुनहरा भून लें। लहसुन पेस्ट डालकर भूनें। लाल मिर्च पाउडर और हींग मिलाएं। तड़के को दाल में मिलाएं। हरा धनिया और नींबू का रस मिलाएं। सांभर को गिलास में भरकर वेंदूवड़ा के साथ परोसें।
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Benduvada-Sambhar
We teach you in Food Recipes. Recipes for making Benduvada-Sambhar. Vada is made of urad dal and is a very easy snack. My mother makes crispy vada-sambar. Today I am going to make Crispy and Tasty Vada with you. Vada-Sambhar is known as Bada-Sambhar in Maharashtra. This is a Maharashtra Street Ford. Potatoes are boiled in this, a thick mash of 2 or 3 inches is made and wrapped in a thick solution of gram flour and turmeric. And deep fried in hot oil. Vada-Sambhar is served with red chili chutney, green chutney to make it spicy test.
What do you want •
For Vada -
Urad Dal - 2 cups (soaked overnight), Fenugreek seeds - 1 tsp (soaked overnight), Curd - 2 tbsp, Water - 1 cup.
For sambar-
Toor Dal - 1 cup (soaked overnight), Salt - as per taste, Red chili powder - 1 tsp, Turmeric powder - 1/2 tsp, Sambhar masala - 1 tbsp, Tomato - 1, Onion - 1 medium size chopped Hua, Asafoetida - 1 pinch, Oil - 1 tbsp, Cumin - 1/2 tsp, Garlic paste - 1 tsp.
Make it like this
For the vadas, grind the lentils with fenugreek seeds, curd and water to a fine and smooth paste. Keep the batter thick and less runny. Add salt to it and beat it for 4-5 minutes. Fry the Venduvada in hot oil.
To make sambar, mix lentils, tomatoes, salt and turmeric in a cooker and cook on high heat till two whistles. Then cook for five minutes on low flame.Heat oil in a pan and splutter cumin seeds. Fry the onions golden. Add garlic paste and fry. Add red chili powder and asafoetida. Add the tempering to the dal. Add coriander leaves and lemon juice. Pour the sambar into glasses and serve with Venduvada.
For Vada -
Urad Dal - 2 cups (soaked overnight), Fenugreek seeds - 1 tsp (soaked overnight), Curd - 2 tbsp, Water - 1 cup.
For sambar-
Make it like this
For the vadas, grind the lentils with fenugreek seeds, curd and water to a fine and smooth paste. Keep the batter thick and less runny. Add salt to it and beat it for 4-5 minutes. Fry the Venduvada in hot oil.
To make sambar, mix lentils, tomatoes, salt and turmeric in a cooker and cook on high heat till two whistles. Then cook for five minutes on low flame.Heat oil in a pan and splutter cumin seeds. Fry the onions golden. Add garlic paste and fry. Add red chili powder and asafoetida. Add the tempering to the dal. Add coriander leaves and lemon juice. Pour the sambar into glasses and serve with Venduvada.
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Chilli paneer
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