Food Recipes कॉर्न कटलेट्स Cutlets basically
कटलेट मूलतः
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।कॉर्न कटलेट्स बनाने की Recipes. भारतीय डिश नहीं है। इसका ईजाद फ्रांस में हुआ था। उस समय पशुओं की रिब्स को ब्रेड के साथ तलकर जो डिश बनाई जाती थी, उसे कटलेट नाम दिया गया था। इसे तब वहां स्टार्टर के रूप में परोसा जाता था। फ्रांसीसी व्यंजनों के प्रभाव के कारण यह नुस्खा पूरे यूरोप में लोकप्रिय हो गया। यूरोप से यह डिश फिर अलग-अलग देशों व इलाकों में फैली और स्थानीय प्रभाव के साथ कटलेट का रूप भी बदलता चला गया। जब यह भारत में आई तो शाकाहारी व्यंजनों के प्रभाव में इसके कई तरह के शाकाहारी स्वरूप सामने आए। यहां सब्जियों खासकर आलू, गाजर, बीन्स को मसलकर कटलेट बनाए जाने लगे। भारत में कटलेट का आज यही रूप ज्यादा प्रचलन में है।
क्या चाहिए? 3 लोगों के लिए
1 कप दरदरे पिसे हुए स्टीम्ड मक्का, 1/2 कप कद्दूकस शिमला मिर्च, 1/2 कप कद्दूकस गाजर, 4 छोटे चम्मच बेसन, 3 छोटे चम्मच चावल का पाउडर, 1/2 छोटा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट, 1 छोटा चम्मच हरी मिर्च, 1/4 कप धनिया पत्ती, 1/4 छोटा चम्मच (सब अलग-अलग) हल्दी पाउडर, गरम मसाला, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर व काला नमक, 1/2 छोटा चम्मच अमचूर पाउडर, नमक स्वादानुसार।
भाप में पके कॉर्न कटलेट्स
आप इस रेसिपी के लिए चाहे तो पके पकाए अमेरिकन कॉर्न का इस्तेमाल कर सकते हैं या चाहे तो मक्का के कच्चे दानों को भी अच्छी तरह भाप में पकाकर उपयोग किया जा सकता है। इस रेसिपी में मक्का के अलावा कुछ सब्जियों व गरम मसालों का उपयोग किया जा रहा है। इसमें तेल बिल्कुल नहीं होगा। यानी संडे मॉर्निंग के लिए इससे अच्छा स्वादिष्ट व सेहतमंद नाश्ता नहीं हो सकता।
कैसे बनाएं?
इडली के स्टीमर को ग्रीस कर कटलेट्स को उसमें डाल दीजिए। इसे करीब 15 मिनट तक स्टीम करने के बाद आंच से उतार लीजिए।एक बाउल में सभी सब्जियों, बेसन और चावल का पाउडर, सभी मसाले, अदरक-लहसुन का पेस्ट डालकर अच्छे से मिला लीजिए।सब्जियों की नमी या उसमें से निकले रस से मिश्रण इस तरह का हो जाएगा कि आप उसे गूंध सके।इस मिश्रण से कटलेट के आकार में पीस बना लीजिए। इसे 2 मिनट के लिए ठंडा होने दें। . अब आप इन्हें अपनी पसंदीदा चटनी के साथ सर्व कर सकते हैं।
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Cutlets basically
the flavors of the country and the world
We teach you in Food Recipes. Recipes to make Corn Cutlets. Not an Indian dish. It was invented in France. At that time, the dish made by frying animal ribs with bread was named as cutlet. It was then served there as a starter. The recipe became popular throughout Europe due to the influence of French cuisine.From Europe, this dish then spread to different countries and regions and the form of cutlet also changed with local influence. When it came to India, many types of vegetarian forms came out under the influence of vegetarian cuisine. Here cutlets were made by mashing vegetables, especially potatoes, carrots and beans. This form of cutlet is more prevalent in India today.
What do you want? for 3 people
What do you want? for 3 people
1 cup coarsely ground steamed corn, 1/2 cup grated capsicum, 1/2 cup grated carrot, 4 tsp gram flour, 3 tsp rice powder, 1/2 tsp ginger-garlic paste, 1 tsp green Chilli, 1/4 cup coriander leaves,1/4 tsp (all separately) turmeric powder, garam masala, coriander powder, red chili powder and black salt, 1/2 tsp dried mango powder, salt as per taste.
Steamed Corn Cutlets
Steamed Corn Cutlets
You can use cooked American corn for this recipe or you can also use raw corn kernels after steaming them well. Apart from maize, some vegetables and hot spices are being used in this recipe. There will be absolutely no oil in it. Means there can be no better tasty and healthy breakfast for Sunday morning than this.
How to make
How to make
Grease the idli steamer and put the cutlets in it. After steaming it for about 15 minutes, remove it from the heat. Add all the vegetables, gram flour and rice powder, all the spices, ginger-garlic paste in a bowl and mix well. Mix the moisture of the vegetables or the juice extracted from it. It will be such that you can knead it.Make cutlet shaped pieces from this mixture. Let it cool for 2 minutes. , Now you can serve them with your favorite chutney.
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Chilli paneer
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