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129.Food Recipes Pickled Lotus Cucumber कमल ककड़ी




मसालेदार कमल ककड़ी


Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। मसालेदार कमल ककड़ी बनाने की Recipes. कमल ककड़ी स्ट्रेस कम करने में सहायक होती हैं।इसमें कैलोरी की मात्रा बहुत कम और फाइबर ज्‍यादा होता है। ऐसे में कमल ककड़ी का यह गुण आपको भूख का एहसास नहीं होने देता है। ये आपके पाचन तंत्र को उत्तेजित करने में भी मदद करती है, जिससे वजन कम करने में मदद मिलती है। हालांकि कमल ककड़ी या कमल ककड़ी का सेवन करने में कोई खतरा या जोखिम नहीं है, लेकिन उन्हें पकाकर खाने की सलाह दी जाती है, चाहे वह भाप में पकाई गई हो, तली हुई या उबली हुई हो। कच्ची जड़ें न खाएं क्योंकि इससे बैक्टीरिया के संक्रमण की संभावना बढ़ सकती है। इसलिए खाने से पहले हमेशा इन्हें अच्छी तरह धोकर और अच्छी तरह पकाकर ही खाएं।कमल का तना लीवर की बीमारियों, ऑक्सीडेटिव तनाव, बवासीर और पोषक विकारों के खिलाफ मदद कर सकता है । मधुमेह वाले लोग कमल की जड़ खा सकते हैं यह पाचन और वजन प्रबंधन के लिए भी अच्छा हो सकता है।मुझे कमल ककडी का अचार बहुत पसन्द आता है. जब आपका सूखी सब्जी के लिये एकदम अलग सी सब्जी खाने का मन करे तो कमल ककडी फ्राइ बना कर देखियेगा. सभी को अवश्य पसन्द आयेगी.

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सामग्री: कमल ककड़ी 250 ग्राम (गोल टुकड़े काटकर उबालें), कद्दूकस प्याज ½ कप, पिसा धनिया, नमक, काली मिर्च, लाल मिर्च अमचूर, चाट मसाला, प्याज, टमाटर आवश्यकतानुसार। 

विधि : कमल ककड़ी को धो कर उबाल ले। फिर कड़ाही में 3 बड़े चम्मच तेल गर्म करके, उसमें प्याज भूनें फिर टमाटर डालकर भूनें। उसमें सूखे मसाले डालें और फिर कमल ककड़ी डालकर थोड़ा पकाएं और गर्मागर्म परोसें।


 We teach you in Food Recipes. Recipes for making Pickled Lotus Cucumber. Lotus cucumber is helpful in reducing stress. It is very low in calories and high in fiber. In such a situation, this quality of lotus cucumber does not let you feel hungry. It also helps in stimulating your digestive system, which helps in reducing weight. Although there is no danger or risk in consuming kamal kakdi or kamal kakdi, But it is recommended to eat them cooked, be it steamed, fried or boiled. Do not eat raw roots as it can increase the chances of bacterial infection. So always wash and cook them thoroughly before eating. Lotus stem can help against liver diseases, oxidative stress, piles and nutritional disorders. People with diabetes can eat lotus root .It can also be good for digestion and weight management. I love lotus cucumber pickle. When you feel like eating a completely different vegetable for dry vegetable, then try making Kamal Kakdi Fry. Everyone will definitely like it.

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Ingredients: Lotus Cucumber 250 grams (boil after cutting into round pieces), grated onion ½ cup, ground coriander, salt, black pepper, red chili, amchur, chaat masala, onion, tomato as required. 

Method: Wash and boil the lotus cucumber. Then heat 3 tbsp oil in a pan, fry onions in it, then add tomatoes and fry them. Add dry spices to it and then add lotus cucumber and cook a little and serve hot.
                             


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