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24.Food Recipes मुगलई चिकन,Mughlai Chicken

 

मुगलई चिकन


 Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। मुगलई चिकन बनाने की Recipes चिकन की डिश संवाद से भरपूर हैं। मुगलई चिकन खा कर आपको बहुत मजा आएगा। इसको बहुत सारे मसालों और इंडियन कलेवर के साथ बनाते हैं। ये एक ग्रेवी डिश हैं। इसकी ग्रेवी को आप कम या ज्यादा अपने हिसाव से भी बना सकते हैं। इस की उत्पत्ति मुगल काल में हुई। डिनर पार्टी के लिए ये एक बढ़ियां आप्शन हैं। इसे आप रोटी, नान के साथ खा सकते है। आइए अब हम इसे बनाते है ।


आवश्यक सामग्री

  • 500 ग्रामचिकन


  • 1 कपफ्राइड प्याज़


  • 1 कपदही 


  • 10-12काजू


  • 10-12 कलीलहसुन


  • 1 टुकड़ाअदरक


  • 1तेजपत्ता


  • 2 टुकड़ेदालचीनी


  • 8-10लॉन्ग 


  • 10-12काली मिर्ची


  • 4हरी इलायची


  • 1स्टार फुल
  • 2 बड़े चम्मचतेल


  • हरा धनिया थोड़ा सा


  • स्वाद अनुसार नमक


  • 1 छोटी चम्मचहल्दी पाउडर


  • 1 चम्मचलाल मिर्च पाउडर


  • 1 चम्मचधनिया पाउडर


  • 1 चम्मचगरम मसाला


  • 1 चम्मचजीरा पाउडर
                                                                     
तरीका

मुगलाई चिकन बनाने के लिए सबसे पहले चिकन को दो-तीन बार पानी से धोकर बाउल में डालें। अब चिकन में नमक, हल्दी और दही डालकर अच्छी तरह मिक्स कर ले। अब इसे 30 मिनट के लिए बाजू में रख दें ताकि अच्छी तरह चिकन मॅरिनेट हो सके।

अब मिक्सर जार में फ्राइड प्याज़, अदरक, लहसुन, काजू और एक चम्मच पानी डालकर स्मूथ पेस्ट तैयार कर लें। अब एक पैन में तेल डालकर गर्म होने रखें। तेल के गर्म होते ही तेजपत्ता, दालचीनी, लोंग, इलायची, काली मिर्च और स्टार फुल डालकर 30 सेकंड तक भूनें।

अब तैयार किया पेस्ट डालकर 2 मिनट मिलाते हुए भुने। पेस्ट को मध्यम आंच पर 2 मिनट अच्छी तरह पकाना है। अब मसाला पक चुका है तब चिकन डाले और चम्मच से मसालों में मिलाते रहे। हमें चिकन को 2 मिनट मिलाते हुए पकाना है।

चिकन जब पानी छोड़ना शुरू करें तब जीरा पाउडर, गरम, मसाला, मिर्च पाउडर और धनियां पाउडर डालकर 2 मिनट मिलाते हुए पकाएं। अब एक गिलास पानी, स्वादानुसार नमक और हरा धनिया डालकर मिला दें। अब पैन को ढक दें और धीमी आंच पर 15 मिनट पकनेदे।

तय समय बाद गैस बंद कर दे, मुगलाई चिकन रेसिपी बनकर तैयार है परोसने के लिए। Mughlai chicken recipe को रोटी, पराठा या नान के साथ नींबू, सलाद या रायता जरूर रखें। इसे गर्म गर्म परिवार में परोसे और स्वाद का लुफ्त उठाएं। 
     

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Mughlai Chicken


The chicken dish is full of dialogues. You will enjoy a lot by eating Mughlai Chicken. It is made with lots of spices and Indian flavour. This is a gravy dish. You can make its gravy more or less as per your requirement. It originated in the Mughal period. This is a great option for a dinner party. You can eat it with roti, naan. Let us make it now.



Necessary ingredients  
  • 500 grams  Chicken
  • 1 cup Fried onions
  • 1 cup Curd -
  • 10-12  Cashew nuts 
  • 10-12  Garlic
  • 1 piece  - cloves Ginger
  • 1  Bay leaf
  • 2  cinnamon
  • 8-10 pieces long
  • 10-12  - black pepper 
  • 4 Green cardamom
  • 1 - star full 
  • 2 tbsp  - Oil 
  • 1 tsp  - a little coriander salt to taste Turmeric powder
  • 1 tsp  - Red chili powder
  • 1 tsp  - Coriander powder
  • 1 tsp Garam masala
  • 1 tspCumin powder 

    To make Mughlai Chicken, first wash the chicken two-three times with water and put it in a bowl. Now add salt, turmeric and curd to the chicken and mix it well. Now keep it aside for 30 minutes so that the chicken can marinate properly. Now prepare a smooth paste by adding fried onions, ginger, garlic, cashews and one spoon of water in a mixer jar. Now put oil in a pan and keep it hot. As soon as the oil is hot, add bay leaves, cinnamon, cloves, cardamom, black pepper and star flower and fry for 30 seconds.Now add the prepared paste and fry for 2 minutes while stirring. Cook the paste well on medium heat for 2 minutes. Now the masala is cooked, then add the chicken and keep mixing it with the spices with a spoon. We have to cook the chicken while stirring for 2 minutes. When the chicken starts leaving water, add cumin powder, garam masala, chilli powder and coriander powder and cook for 2 minutes while stirring. Now add a glass of water, salt as per taste and green coriander and mix. Now cover the pan and let it cook for 15 minutes on low flame.Turn off the gas after a certain time, Mughlai Chicken Recipe is ready to be served. Must have Mughlai chicken recipe with roti, paratha or naan with lemon, salad or raita. Serve it hot in your family and enjoy the taste.



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