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Food Recipes Dry Potatoes सूखे आलू

 दिल्ली स्टाइल सूखे आलू

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।सूखे आलू बनाने की Recipes. आलू हमारी Daily life का हिसा हैं। दिन भर हम जो भी खाते है। उसमें आलू अपना एक अलग ही स्थान रखते हैं। घूम फिर कर हम आलू पर अवश्य आ जाते हैं। इसमें हम मालू को थोड़ा उवाल कर आलू छील कर इन्हें गोल टुकड़ों में काटें गर्म तेल में धीमी आंच पर जीरा, सौंफ, कलौंजी, मेथी व सरसों दाना डालें। 1½ मिनट भूनने के बाद लहसुन, अदरक, हरी मिर्च डालें। फिर प्याज डालें व गुलाबी होने तक भूनें। इसमें हल्दी डालने के बाद आलू, धनिया, हरी व लाल मिर्च डालकर चलाएं। आंच धीमी करके पकाएं व ढक्कन लगा दें। आलू नरम होने तक 10-12 मिनट पकाएं, इसके बाद इन्हे चटनी लाल मीठी, तथा हरी मर्च की चरनी के साथ परोसे।

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सामग्री: आलू 4 मध्यम, प्याज 4 मध्यम, तेल 3 बड़े चम्मच, जीरा 1/2 छोटा चम्मच कलौंजी 2 चुटकी, सरसों के दाने 2 चुटकी, सूखी लाल मिर्च 2 दरदरी पिसी, मेथी दाना 1 चुटकी, अदरक 1½ लंबा कटा, करीपत्ता 7-8, हल्दी ½ छोटा चम्मच, नमक स्वादानुसार, चाट मसाला 1 छोटा चम्मच, धनिया 1 छोटा चम्मच कटा हुआ, लाल मिर्च 1, ताज़ी लंबी हरी मिर्च 1 लंबाई में कटी हुई।


विधि : आलू छीलें, धोएं व ½ इंच की मोटाई के गोल टुकड़ों में काटें। गर्म तेल में धीमी आंच पर जीरा, सौंफ, कलौंजी, मेथी व सरसों दाना डालें। 1½ मिनट भूनने के बाद लहसुन, अदरक, हरी मिर्च डालें। फिर प्याज डालें व गुलाबी होने तक भूनें। इसमें हल्दी डालने के बाद आलू, धनिया, हरी व लाल मिर्च डालकर चलाएं। आंच धीमी करके पकाएं व ढक्कन लगा दें। आलू नरम होने तक 10-12 मिनट पकाएं, फिर ढक्कन हटाकर चाट मसाला डालें और परोसें।

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 Food Recipes लहसुनी पालक          Food Recipes आलू बॉल्स 


Delhi Style Dry Potatoes 


We teach you in Food Recipes. Recipes for making dry potatoes. Potatoes are part of our daily life. Whatever we eat throughout the day. Potatoes have a separate place in it. After roaming around, we definitely come upon potatoes. In this we boil the Malu a little, peel the potatoes, cut them into round pieces, add cumin, fennel, fennel, fenugreek and mustard seeds in hot oil on low flame. After frying for 1½ minutes, add garlic, ginger, green chilies. Then add onion and fry till it turns pink. After adding turmeric to it, add potatoes, coriander, green and red chilies and stir. Cook on low flame and cover the lid. Cook the potatoes for 10-12 minutes till they become soft, then serve them with red sweet chutney and green chili paste.

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Ingredients: Potato 4 medium, Onion 4 medium, Oil 3 tbsp, Cumin 1/2 tsp Kalonji 2 pinch, Mustard seeds 2 pinch, Dry red chilli 2 coarsely ground, Fenugreek seeds 1 pinch, Ginger 1½ long cut, Curry leaves 7 -8, Turmeric ½ tsp, Salt to taste, Chaat masala 1 tsp, Coriander 1 tsp chopped, Red chili 1, Fresh long green chili 1 cut lengthwise.

Method: Peel, wash and cut potatoes into 1/2 inch thick round pieces. Add cumin, fennel, fennel, fenugreek and mustard seeds to the hot oil on low flame. After frying for 1½ minutes, add garlic, ginger, green chilies. Then add onion and fry till it turns pink. After adding turmeric to it, add potatoes, coriander, green and red chilies and stir. Cook on low flame and cover the lid. Cook for 10-12 minutes till the potatoes are soft, then remove the lid, add chaat masala and serve.

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