Food Recipes Stuffed Bitter Gourd भरवां करेले
भरवां करेले
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।भरवां करेले बनाने की Recipes. करेला बेल पर लगने वाली सब्जी है।हर व्यक्ति करेला खाना पसन्द नहीं करता। क्योंकि करेला खाने में कडवा होता हैं। परन्तु हम आप को भरवां करेले तैयार करना बताते हैं। जिससे इन्की कड़वाह का भी पता नहीं चलता । बचपन में हम भी करेले नही खाते थे। माँ हर बार कहती की मैंने कडबे वाले करेले नहीं बनाए। ये करेले कडबे नहीं हैं। फिर एक वार हमने टेस्ट देखा तो खाने में मजा आ गया। इसमें हम करेले को बिच में चिरा दे कर खाली कर लेते हैं। फिर इसमें मसाले भर कर उपर से धागा बाघ कर इसे तेल में तल लेते हैं। इनके बीज जयादा कड़बे होते हैं। जिन्हें हम निकाल देते हैं। और मसाला भरकर तलने से ये कड़बे नहीं रहते। और ये खाने में भी स्वादिष्ट लगते हैं। बता दें कि करेले की तासीर ठंडी होती है. यही कारण है कि इसका ज्यादातर सेवन गर्मियों में किया जाता है.उबला करेला, प्राकृतिक रूप से यूरिक एसिड को कम करने में अद्भुत काम करता है। करेला आयरन, मैग्नीशियम, पोटैशियम और विटामिन सी का पावरहाउस है। इसमें कैल्शियम, बीटा-कैरोटीन और पोटैशियम भी अच्छी मात्रा में होता है।त्वचा रोग में भी लाभकारी इसमें मौजूद बिटर्स और एल्केलाइड तत्व रक्त शोधक का काम करते हैं। रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाता हैं जोड़ों के दर्द से राहत तथा मोटापा से राहत दिलाता हैं।पथरी रोगियों के लिए करेला अमृत के समान हैं। तो हम आप को बताते हैं।भरवां करेले बनाने की Recipe.
सामग्री: करेला ½ किलो, नमक स्वादानुसार, प्याज 1 कप (कद्दूकस किया), काली मिर्च ½ छोटा चम्मच, पिसी लाल मिर्च ½ छोटा चम्मच, कच्चा आम ½ कप (कद्दूकस किया), पिसा धनिया ½ छोटा चम्मच, गरम मसाला » छोटा चम्मच।
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Stuffed Bitter Gourd
We teach you in Food Recipes. Recipes for making Stuffed Bitter Gourd. Bitter gourd is a vegetable grown on vine. Not every person likes to eat bitter gourd. Because bitter gourd is bitter to eat. But we tell you how to prepare stuffed bitter gourd. Due to which even their bitterness is not known. In childhood, we also did not eat bitter gourd. Mother used to say every time that I did not make bitter gourds. These bitter gourds are not bitter. Once again we saw the taste and enjoyed eating it.In this, we empty the bitter gourd by slitting it in the middle. Then fill it with spices and tie a thread on top and fry it in oil. Its seeds are more bitter. which we remove. And frying them with spices does not make them bitter. And they look delicious to eat too. Let us tell you that bitter gourd has a cooling effect. This is the reason why it is mostly consumed in summers. Boiled bitter gourd works wonders in reducing uric acid naturally. Bitter gourd is a powerhouse of iron, magnesium, potassium and vitamin C. It also contains good amounts of calcium, beta-carotene and potassium. The bitters and alkaloids present in it are also beneficial in skin diseases and act as blood purifiers. Increases immunity, relieves joint pain and relieves obesity. Bitter gourd is like nectar for stone patients. So we tell you. Recipe for making stuffed bitter
Ingredients: Bitter gourd ½ kg, Salt to taste, Onion 1 cup (grated), Black pepper ½ tsp, Ground red chili ½ tsp, Raw mango ½ cup (grated), Ground coriander ½ tsp, Garam masala » tsp .
Method: Peel bitter gourd and apply salt and keep it for 2-3 hours. Then wash them well and squeeze them. Fry onion in hot oil, add all the spices and raw mango. Remove from heat and cool. Now cut the bitter gourd and stuff it and tie it with a thread. Put bitter gourd in 2 tbsp hot oil and cook on low flame for 5 to 10 minutes. Now increase the flame slightly and cook till the bitter gourd turns golden brown. Serve hot.
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