68.Food Recipes समोसा, Samosa
समोसा
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। समोसा बनाने की Recipes.समोसा भारत का लोकप्रिय स्ट्रीट फूड है जिसमे उसकी बाहरी (खस्ता) कुरकुरी परत मैदे से बनी होती है और अंदर उबले हुए आलू, मटर और मसालों का मिश्रण भरा होता है। यह सभी उम्र के लोगों का एक पसंदीदा नाश्ता है और इसे मसाला चाय, इमली की चटनी और पुदीने की चटनी के साथ आम तौर पर शाम के नाश्ते में परोसा जाता है।
मनचूरियन समोसा,
पासता समोसा,
चीस चिलली समोसा,
chocolate समोसा,
चीनी समोसा,
फिश समोसा,
पंजाबी समोसा,
कीमा समोसा,
फूलगोभी समोसा,
प्याज समोसा,
मीठा समोसा,
गाजर समोसा,
अंडा समोसा,
चिकन समोसा,
समोसा दक्षिण एशिया का एक लोकप्रिय व्यंजन है। इस लज़ीज़ त्रिभुजाकार व्यंजन को आटा या मैदा के साथ आलू के साथ बनाया जाता है और चटनी के साथ परोसा जाता है। ऐसा माना जाता है कि समोसे की उत्पत्ति उत्तरी भारत में हुई और फिर यह धीरे-धीरे पूरे भारत, पाकिस्तान, बांग्लादेश सहित आस-पास के क्षेत्रों में भी काफी लोकप्रिय हुआ। यह भी माना जाता है कि समोसा मध्यपूर्व से भारत आया और धीरे-धीरे भारत के रंग में रंग गया। कुछ इतिहासकारों का कहना है कि दसवीं शताब्दी में मध्य एशिया में समोसा एक व्यंजन के रूप में सामने आया था। 13-14वीं शताब्दी में व्यापारियों के माध्यम से समोसा भारत पहुँचा।
समोसा - विकिपीडिया
यह एक प्रातः एवं सायंकाल का चैतन्य त्रिमुखी अति स्वादिष्ट वस्तु है। जिसके नोंकदार लक्ष्यभेदी तीनों सिरों में तीन लोक समाए हुए हैं। न जाने कितने वैज्ञानिक, नेता, अधिकारी, कर्मचारी ने फल का सेवन किया। इसका सेवन टमाटर की चटनी के साथ करने से मंगल बलवान होता है जिससे आनंद की अनुभूति होती है। धनिया की चटनी से सेवन करने पर बुध अनुकूल होकर वाणी को प्रखर करता है। इमली की चटनी से शनी देवता प्रसन्न होते हैं और जीवन में तृप्ति प्रदान करते हैं। नित्य सेवन करने से राहु-केतु डर कर भाग जाते हैं। कृपया ध्यान दें- इसका स्वाद अकेले चखने से पाप होता है। सदा मित्रों के साथ ही सेवन करें! समोसा एक तला हुआ या बेक किया हुआ भरवां अल्पाहार व्यंजन है। इसमें प्रायः मसालेदार भुने या पके हुए सूखे आलू, या इसके अलावा मटर, प्याज, दाल, है। इसका आकार प्रायः तिकोना होता है किन्तु आकार और नाप भिन्न-भिन्न स्थानों पर बदल सकता है। अधिकतर ये चटनी के संग परोसे जाते हैं।[1] ये अल्पाहार या नाश्ते के रूप में भारतीय उपमहाद्वीप, दक्षिण पूर्व एशिया, मध्य एशिया, दक्षिण पश्चिम एशिया, अरब प्रायद्वीप, भूमध्य सागर क्षेत्र, अफ़्रीका का सींग, उत्तर अफ़्रीका एवं दक्षिण अफ़्रीका में प्रचलित हैं। विकिपीडिया
समोसा - विकिपीडिया
यह एक प्रातः एवं सायंकाल का चैतन्य त्रिमुखी अति स्वादिष्ट वस्तु है। जिसके नोंकदार लक्ष्यभेदी तीनों सिरों में तीन लोक समाए हुए हैं। न जाने कितने वैज्ञानिक, नेता, अधिकारी, कर्मचारी ने फल का सेवन किया। इसका सेवन टमाटर की चटनी के साथ करने से मंगल बलवान होता है जिससे आनंद की अनुभूति होती है। धनिया की चटनी से सेवन करने पर बुध अनुकूल होकर वाणी को प्रखर करता है। इमली की चटनी से शनी देवता प्रसन्न होते हैं और जीवन में तृप्ति प्रदान करते हैं। नित्य सेवन करने से राहु-केतु डर कर भाग जाते हैं। कृपया ध्यान दें- इसका स्वाद अकेले चखने से पाप होता है। सदा मित्रों के साथ ही सेवन करें! समोसा एक तला हुआ या बेक किया हुआ भरवां अल्पाहार व्यंजन है। इसमें प्रायः मसालेदार भुने या पके हुए सूखे आलू, या इसके अलावा मटर, प्याज, दाल, है। इसका आकार प्रायः तिकोना होता है किन्तु आकार और नाप भिन्न-भिन्न स्थानों पर बदल सकता है। अधिकतर ये चटनी के संग परोसे जाते हैं।[1] ये अल्पाहार या नाश्ते के रूप में भारतीय उपमहाद्वीप, दक्षिण पूर्व एशिया, मध्य एशिया, दक्षिण पश्चिम एशिया, अरब प्रायद्वीप, भूमध्य सागर क्षेत्र, अफ़्रीका का सींग, उत्तर अफ़्रीका एवं दक्षिण अफ़्रीका में प्रचलित हैं। विकिपीडिया
सामग्री
- 2 टी स्पून तेल
- 1 टी स्पून जीरा
- ½ टी स्पून धनिया,
- चुटकी हींग
- 1 इंच अदरक,
- 1 मिर्च, बारीक कटी हुई
- ½ कप मटर
- ½ टी स्पून कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर
- ½ टी स्पून धनिया पाउडर
- ¼ टी स्पून जीरा पाउडर
- ½ टी स्पून आमचूर
- ½ टी स्पून गरम मसाला
- ¼ टी स्पून पिसी हुई काली मिर्च
- ¾ टी स्पून नमक
- 4 आलू, उबले और मसले हुए
- 5 काजू, कटे हुए
- 2 किशमिश
अन्य सामग्री:
- पानी, समोसा बंद करने के लिए
- तेल, तलने के लिए
अनुदेश
समोसे का आटा तैयार करना:सबसे पहले, एक बड़े कटोरे में 2 कप मैदा लें। आप विकल्प के तौर पर गेहूं का आटा ले सकते हैं।अब इसमें ¼ टेबलस्पून अजवायन, ½ टेबलस्पून नमक डालें और अच्छी तरह मिलाएं।
अब ¼ कप तेल मिलाएं और मैदे को अच्छी तरह मसलकर मिक्स करें। तेल मिलाने में कंजूसी ना करें, क्योंकि यह समोसे को पपड़ीदार बनाने के लिए सबसे ज़रूरी है।अब इसे अच्छी तरह से मिलाएं और इस बात का ख़याल रखें कि आटा आकार लेने लग जाए।इसमें ½ कप पानी डालें और आटा गूँथना शुरू करें।
आवश्यकतानुसार पानी डालते हुए सख्त आटा गूँथ लें।अब आटे को तेल लगाकर 20 मिनट के लिए ढक कर रख दें।
समोसे का स्टफ़िंग तैयार करना:सबसे पहले एक बड़ी कढ़ाई में 2 टी स्पून तेल लें और 1 टी स्पून जीरा, ½ टी स्पून साबुत धनिया, ½ टी स्पून सौंफ और चुटकी भर हींग डालकर हल्का भूनें।इसके अलावा इसमें 1 इंच बारीक़ कटी हुई अदरक और 1 मिर्च डालें।अब इसमें ½ कप मटर डालें और 2 मिनट के लिए हल्का भूनें। मटर को उबालना ना भूलें।इसके अलावा, ½ टी स्पून मिर्च पाउडर, ½ टी स्पून धनिया पाउडर, ¼ टी स्पून जीरा पाउडर, ½ टी स्पून आमचूर, ½ टी स्पून गरम मसाला, ¼ टी स्पून काली मिर्च और ¾ टी स्पून नमक डालें।अब धीमी आंच पर मसालों से खुशबू आने तक सेकें।फिर, इसमें 4 उबले और मसले हुए आलू मिलाएं।
मसालों के अच्छी तरह से मिलने तक मैश और मिक्स करते रहें।अब इसमें 5 काजू, 2 टेबलस्पून किशमिश और 2 टेबलस्पून धनिया मिलाएं।इसे अच्छी तरह से मिलाएं और समोसे का भरावन तैयार है। अब इसे पूरी तरह से ठंडा होने दें।
समोसा को आकार देना, मोड़ना और भरना:20 मिनट के बाद, आटा फिर से थोड़ा सा गूँथ लें।
अब एक गेंद के आकार का आटा लें और उस पर तेल लगाएं।आटे को अंडे या ओवल शेप में बेलें।
अब इसे चाकू की मदद से ठीक बीच में से हॉरिजॉन्टली दो बराबर भागों में काट लें।अब इस पर पानी लगाकर एक कोन बनाएं। धीरे से दबाएं ताकि यह ठीक से सील हो जाए।
अब इस कोन में 2 टेबल स्पून समोसे का स्टफिंग भरें।अब किनारों पर थोड़ा सा पानी लगाएं।अब इसे मजबूती से दबाकर सील (बंद) कर दें।
समोसे को तलना:
सबसे पहले एक कढ़ाही में तेल गर्म करें और समोसे को धीमी आंच पर डीप फ्राई करें। विकल्प के तौर पर आप ओवन को प्रीहीट कर सकते हैं और फिर इसमें समोसे 40 मिनट के लिए 180 डिग्री सेलिसियस पर बेक कर सकते हैं।बीच-बीच में इन्हें हिलाते रहें, और कम से कम 15 मिनट के लिए धीमी आँच पर तलें।एक बार जब आलू समोसा सुनहरा और क्रिस्प हो जाए, तो इन्हें किचन पेपर पर निकाल लें।अंत में, हरी चटनी और इमली की चटनी के साथ आलू समोसे का आनंद लीजिए।
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Samosa is a popular dish in South Asia. This delectable triangular dish is made with flour or maida along with potatoes and served with chutney. It is believed that samosa originated in northern India and then it gradually became very popular all over India, Pakistan, Bangladesh and also in the surrounding areas.It is also believed that the samosa came to India from the Middle East and slowly got colored in India. Some historians say that the samosa appeared as a dish in Central Asia in the tenth century. Samosa reached India through traders in the 13-14th century.
Samosa - Wikipedia
material For dough: Samosa - Wikipedia
- 2 cup all purpose flour
- ¼ tsp tsp ajwain
- ½ tsp salt
- ¼ cup oil
- ½ cup water
- For stuffing:
- 2 tsp oil
- 1 tsp cumin
- ½ tsp coriander,
- crushed
- ½ tsp fennel seeds
- pinch asafoetida
- 1 inch ginger,
- finely chopped
- 1 chilli, finely chopped
- ½ cup peas
- ½ tsp Kashmiri red chili powder.
- ½ tsp coriander powder
- ¼ tsp cumin powder
- ½ tsp amchur
- ½ tsp garam masala
- ¼ tsp ground black pepper
- ¾ tsp salt
- 4 potatoes,
- boiled and mashed
- 5 cashews,
- chopped 2 raisins
- 2 tbsp coriander leaves, finely chopped
- Water, to close the samosa
- Oil, for frying
firstly, in a large bowl take 2 cups all purpose flour. You can take wheat flour as an alternative.
Now add ¼ tbsp carom seeds, ½ tbsp salt and mix well.
Now add ¼ cup of oil and mix well by kneading the flour. Do not skimp on adding oil, as it is most important to make the samosa crispy Now mix it well and keep in mind that the dough starts taking shape.
Add ½ cup of water to it and start kneading the dough. Knead a hard dough adding water as required. Now apply oil to the dough and keep it covered for 22 minutes. Preparation of samosa stuffing: First of all, take 2 tsp oil in a large pan and add 1 tsp cumin, ½ tsp whole coriander, ½ tsp fennel and a pinch of asafoetida and fry it lightly. Apart from this, add 1 inch finely chopped ginger and 1 chili. Now add ½ cup peas and fry lightly for 2 minutes. I have used frozen peas here. If you use soaked peas, do not forget to boil the peas.
further, add ½ tsp chilli powder, ½ tsp coriander powder, ¼ tsp cumin powder, ½ tsp amchur, ½ tsp garam masala, ¼ tsp black pepper and ¾ tsp salt. Now cook on low flame till the aroma comes from the spices. Then, add 4 boiled and mashed potatoes to it. I have boiled potatoes in pressure cooker, which I have boiled till 5 whistles. Keep mashing and mixing till the spices are well combined. Now add 5 cashews, 2 tbsp raisins and 2 tbsp coriander to it. Mix it well and the samosa stuffing is ready. Now let it cool completely. Shaping,
Add ½ cup of water to it and start kneading the dough. Knead a hard dough adding water as required. Now apply oil to the dough and keep it covered for 22 minutes. Preparation of samosa stuffing: First of all, take 2 tsp oil in a large pan and add 1 tsp cumin, ½ tsp whole coriander, ½ tsp fennel and a pinch of asafoetida and fry it lightly. Apart from this, add 1 inch finely chopped ginger and 1 chili. Now add ½ cup peas and fry lightly for 2 minutes. I have used frozen peas here. If you use soaked peas, do not forget to boil the peas.
further, add ½ tsp chilli powder, ½ tsp coriander powder, ¼ tsp cumin powder, ½ tsp amchur, ½ tsp garam masala, ¼ tsp black pepper and ¾ tsp salt. Now cook on low flame till the aroma comes from the spices. Then, add 4 boiled and mashed potatoes to it. I have boiled potatoes in pressure cooker, which I have boiled till 5 whistles. Keep mashing and mixing till the spices are well combined. Now add 5 cashews, 2 tbsp raisins and 2 tbsp coriander to it. Mix it well and the samosa stuffing is ready. Now let it cool completely. Shaping,
Folding and Filling the Samosa:
After 20 minutes, knead the dough again a little.
Now take a ball sized dough and apply oil on it.
Roll the dough into an egg or oval shape.
Now with the help of a knife, cut it horizontally into two equal parts right in the middle.
Now make a cone by applying water on it. Press gently so that it seals properly.
Now fill 2 tbsp of samosa stuffing in this cone. Now apply some water on the edges. Now pull it back to make a pleat. This is very important as it is in a way the backbone of the samosa, which helps the samosa to stand. Now seal it by pressing it firmly. You can also freeze it at this stage in an airtight container for up to 2 months.
Now fill 2 tbsp of samosa stuffing in this cone. Now apply some water on the edges. Now pull it back to make a pleat. This is very important as it is in a way the backbone of the samosa, which helps the samosa to stand. Now seal it by pressing it firmly. You can also freeze it at this stage in an airtight container for up to 2 months.
Frying the Samosas:
First of all, heat oil in a pan and deep fry the samosas on low flame. Alternatively, you can preheat the oven and then bake the samosas in it at 180 degree Celsius for 40 minutes. Keep stirring them in between. And fry on low heat for at least 15 minutes. Once the potato samosas become golden and crisp, take them out on kitchen paper. Finally, enjoy potato samosas with green chutney and tamarind chutney.
First of all, heat oil in a pan and deep fry the samosas on low flame. Alternatively, you can preheat the oven and then bake the samosas in it at 180 degree Celsius for 40 minutes. Keep stirring them in between. And fry on low heat for at least 15 minutes. Once the potato samosas become golden and crisp, take them out on kitchen paper. Finally, enjoy potato samosas with green chutney and tamarind chutney.
FAQs
Below I have compiled answers to questions asked by readers in the comments.
Can I make samosa recipe with whole wheat flour?
Yes you can. In fact many Indian recipes can easily make use of whole wheat flour, however, with whole wheat flour the crust of samosas can be denser and not as flaky as those made with refined flour.
Can I freeze Samosa?
You can freeze samosas. You can roast them first until the crust is opaque and then freeze them. This way the samosa will stay good for a long time. Allow the samosas to come to room temperature before frying and then fry.
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