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115Food Recipes हरी प्याज के परांठे Green Onion Parathas

 हरी प्याज के परांठे



Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। हरी प्याज के परांठे बनाने की Recipes. कच्चा हरा प्याज स्वस्थ पोषक तत्वों से भरपूर होता है । प्याज दिल को स्वस्थ रखने, मधुमेह, सूजन और खराब कोलेस्ट्रॉल को कम करने और कैंसर को रोकने में मदद करता है। हरा प्याज खाने से हड्डियों को मजबूती मिलती है.पाचन तंत्र को सुधाने में सहायक होती आंखों के लिए लाभदायक हैं। इम्यूनिटी स्ट्रॉन्ग करता हैं।

हरी प्याज को धो कर बारीक काट लें। हरी प्याज को एक बर्तन में डालें। अब हरी प्याज में गेहूं का आटा, ग्रेट किया हुआ अदरक, क्रश | किया हुआ लहसुन, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला, जीरा पाउडर, अमचूर पाउडर, अजवायन, नमक और तेल डालें। सभी चीजों को आपस में अच्छे से मिक्स कर लें।अब थोड़ा पानी डालकर आटे की तरह ही कड़क आटा गूंध लें। ये सादे दही, रायता, अचार, चटनी, दाल या किसी भी करी के साथ भी बहुत अच्छे लगते हैं। अगर आपके घर में छोटे बच्चे या छोटे बच्चे हैं, तो उन्हें रायता या लस्सी के साथ परोसें।

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सामग्री: गेहूं का आटा 2 कप, बारीक कटी हुई हरी प्याज 1 कप, ग्रेट किया हुआ आदरक 1 इंच, क्रश किया लहसुन 6-7 कली, हल्दी पाउडर ½ टीस्पून, लाल मिर्च पाउडर ½ टीस्पून, गरम मसाला ½ टीस्पून, जीरा पाउडर ½ टीस्पून, अमचूर पाउडर ½ टीस्पून, अजवायन ½ टीस्पून, नमक स्वादानुसार, तेल 2 टेबलस्पून।

विधि: सबसे पहले हरी प्याज को धो लें और | हरी प्याज को बारीक काट लें। हरी प्याज को | एक गहरे बर्तन में डालें। अब हरी प्याज में गेहूं का आटा, ग्रेट किया हुआ अदरक, क्रश | किया हुआ लहसुन, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला, जीरा पाउडर, अमचूर पाउडर, अजवायन, नमक और तेल डालें। सभी चीजों को आपस में अच्छे से मिक्स कर लें।अब थोड़ा-थोड़ा पानी डालकर पूड़ी के आटे की तरह ही कड़क आटा गूंध लें। आटे को | 10 मिनट रेस्ट पर छोड़ दें। 10 मिनट बाद | आटे पर 1 चम्मच घी डालें और फिर से गूंध लें। अब आटे को बराबर भागों में बांट लें। | आटे के एक भाग को गोल करें, फिर चपटा | करके दोनों ओर आटा लगा लें। अब परांठे को गोल या चौकोर बेल लें।अब तवा गर्म करें और मध्यम आंच पर हरी प्याज के परांठे को रखें। परांठा एक तरफ सिकने के बाद परांठे को पलट दें और दूसरी ओर भी सिकने दें। परांठे पर घी या तेल लगाकर दोनों ओर सेक लें। परांठों को रायते या हरी चटनी के साथ सर्व करें।


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Green Onion Parathas 

 We teach you in Food Recipes. Recipes to make Green Onion Parathas. Raw green onions are full of healthy nutrients. Onions help keep the heart healthy, reduce diabetes, inflammation and bad cholesterol, and prevent cancer. Eating green onions strengthens the bones. It helps in improving the digestive system and is beneficial for the eyes. Strengthens immunity.

Wash and chop the green onions finely. Put the green onions in a bowl. Now wheat flour, grated ginger, crush in green onions. Add minced garlic, turmeric powder, red chili powder, garam masala, cumin powder, dried mango powder, carom seeds, salt and oil. Mix all the things together well. Now add some water and knead the dough like flour. They also go great with plain curd, raita, pickle, chutney, dal or any curry. If you have small babies or toddlers at home, serve them with raita or lassi.

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Ingredients: Wheat flour 2 cups, Finely chopped spring onion 1 cup, Grated ginger 1 inch, Crushed garlic 6-7 cloves, Turmeric powder ½ tsp, Red chili powder ½ tsp, Garam masala ½ tsp, Cumin powder ½ tsp, dried mango powder ½ tsp, carom seeds ½ tsp, salt as per taste, oil 2 tbsp.


Method: First wash the green onions and | Finely chop the green onions. Green onion |Green onion | Put in a deep vessel. Now wheat flour, grated ginger, crush in green onions. Add minced garlic, turmeric powder, red chili powder, garam masala, cumin powder, dried mango powder, carom seeds, salt and oil. Mix all the things together well. Now add water little by little and knead a stiff dough like the dough for puri. to flour Leave on rest for 10 minutes. 10 minutes later Pour 1 tsp ghee on the dough and knead again. Now divide the dough into equal parts. , Round one portion of the dough, then flatten. Apply flour on both sides. Now roll the parantha into a round or square shape. Now heat the griddle and keep the green onion parantha on medium flame. After roasting the parantha on one side, turn the parantha and let it roast on the other side as well. Apply ghee or oil on the parantha and roast it on both the sides. Serve the parathas with raita or green chutney.



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