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Food Recipes मिर्च का अचार chili pickle

 मिर्च का अचार

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।  मिर्च का अचार बनाने की Recipes. भारत में लोग अचार को अपने भोजन में अवश्य शामिल करते हैं। इससे भोजन का स्वाद और बढ़ जाता हैं। यहाँ हम आपको एक स्वादिष्ट और बहुत ही सरल  जो राजस्थान और उत्तर भारत में लोकप्रिय हरी मिर्च का अचार बनाने की रेसिपी बताते हैं। हरी मिर्च का अचार बनाने के लिए, एक छोटे चौड़े नॉन-स्टिक पैन में सौंफ, मेथी के दाने, जीरा और सरसों को मिलाएं और मध्यम आँच पर १ मिनट तक भूने। पूरी तरह से ठंडा करें और मिक्सर में बारीक दरदरा मिश्रण होने तक पीस लें।  हरी मिर्च जैसी शेष सामग्री जोड़ें, हल्दी और हींग डालें। सरसों का तेल और सिरका मिलाएं। हरी मिर्च का अचार एक एयर टाइट कंटेनर में डालें राजस्थानी हरि मिर्च का आचार वास्तव में पुलाव, परांठे और रोटियों के साथ  आनंद लिया जा सकता है!
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क्या चाहिए •

 बारीक काली राई- 2 बड़े चम्मच, 

सौंफ- 2 बड़े चम्मच, 

मेथी- 1 छोटा चम्मच, 

नमक- स्वादानुसार, 

हींग- 1/2 छोटा चम्मच, 

हल्दी- 1 छोटा चम्मच, 

हरी मिर्च- 250 ग्राम, 

सरसों का तेल- 1½ कप और 

नींबू का रस- 3-4 बड़े चम्मच।

ऐसे बनाएं. :हरी मिर्च का अचार बनाने के लिए,  हरी मिर्च को बीच से चीर लें।एक नॉन-स्टिक पैन में जीरा, कालीमिर्च ,राई, सॉफ , मेथी और अजवायन को अच्छी खुशबू आने तक सूखा भूनकर ठंडा कर लें। एक ब्लेंडर में सभी भुनी हुई सामग्रियों को डालकर पाउडर होने तक पीस लें।सौंठ, गुड़, नींबू का रस और नमक डालें और अच्छी तरह मिला लें।एक गहरे कटोरे में तैयार मसाला और भूनी हुई हरी मिर्च मिलाएं और कम से कम ३ से ४ घंटों के लिए मैरीनेट करने के लिए अलग रख दें।इस मसाले को हरी मिर्च में भरें और कांच के जार में भरते जाएं।बचा हुआ मसाला और तेल भी ऊपर से डालकर सावधानी से मिलाएं। ऊपर से नींबू का रस डालें और मसलिन के कपड़े से ढककर तीन दिन के लिए धूप में रखें। बीच-बीच में जार को हिलाते रहें। अचार परोसने के लिए तैयार है।

chili pickle

We teach you in Food Recipes. Recipes for making Chilli Pickle. Pickles are an essential part of Indian food. They have the power to enhance even the simplest of meals and make them delicious. Here we bring you a delicious and very simple Green Chilli Pickle Recipe which is popular in Rajasthan and North India. Pickles in a minute? Believe it or not, this delicious instant green chilli pickle only needs a few minutes of your time. While people have a tendency to think and consider the pickle making process as a long and tiring one, we present a delicious and easy Rajasthani Hari Mirch Ka Achar, which can be prepared and relished in a jiffy. To make green chilli pickle, combine the fennel seeds, fenugreek seeds, cumin seeds and mustard seeds in a small broad non-stick pan and sauté on a medium flame for 1 minute. Cool completely and blend in a mixer to a fine crumbly mixture. Transfer the mixture into a deep bowl, add remaining ingredients like green chillies, turmeric and asafoetida. Mix mustard oil and vinegar. Mix well. Vinegar acts as a preservative and prolongs shelf life. Store the green chilli pickle in an airtight container at room temperature for 2 days and then refrigerate. You can serve instant chilli pickle as a side dish with any meal. It will definitely add an enticing flavor to your food. Rajasthani Hari Mirch Ka Achar goes really well with pulao, paranthas and low-calorie rotis.Use dark green chilies, which are very spicy. Once prepared, this Green Chilli Pickle can be stored in the fridge for about two months and can be enjoyed whenever you want!

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What is needed • 
Fine black 
mustard seeds - 2 tbsp, 
Fennel - 2 tbsp, 
Fenugreek - 1 tsp, 
Salt - as per taste, 
Asafoetida - 1/2 tsp, 
Turmeric - 1 tsp, 
Green chili - 250 grams, 
Mustard oil - 1½ cups and
 lemon juice - 3-4 tbsp. 
Make like this.

Slit the green chilies in the middle. Dry roast mustard seeds, saffron and fenugreek seeds for a minute or two and cool them. Grind it finely and add salt, turmeric and asafoetida to it. Heat oil in a pan and let it cool slightly. Add this to the dry spices and mix well. Fill this spice in green chili and keep filling it in a glass jar. Pour the remaining spices and oil on top and mix carefully. Pour lemon juice over it and cover it with a muslin cloth and keep it in the sun for three days. Keep stirring the jar in between. Pickle is ready to serve.

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