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111.Food Recipes पालक परांठा Palak Parantha

 पालक परांठा



Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।पालक परांठा बनाने की Recipes.पालक स्वास्थ्य के लिए सर्वगुण संपन्न आहार है। इसमें लगभग हर तरह के विटामिन भरपूर मात्रा में पाए जाते हैं। जैसे कि विटामिन ए, विटामिन बी 12, विटामिन सी, ई और के। इसके साथ ही इसमें कैल्शियम , मैग्नीशियम, फॉस्फोरस, जस्ता सेलेनियम, तांबा, फोलेट, प्रोटीन, फाइबर भी पाया जाता है।पालक पराठा दिन की शुरुआत के लिए एक हेल्दी ब्रेकफास्ट है पालक पराठा इसके लिए एक परफेक्ट फूड डिश हो सकती है. पालक में प्रचुर मात्रा में पोषक तत्व मौजूद होते हैं. आमतौर पर बच्चे पालक खाना पसंद नहीं करते और वे इस से दूरी बनाकर रखते हैं.कई बार तो घर के बड़े भी पालक खाना पसंद नहीं करते हैं,इसके लिए सभी सदस्यों को पूरा पोषण मिल सके तो पालक पराठा ब्रेकफास्ट में अवश्य बनाते रहना चाहिए ।पालक पराठा बनाने के लिए बहुत ज्यादा सामग्रियों की जरुरत नहीं पड़ती है. आप की सुबह अगर ज्यादा बिजी है तो भी पालक पराठा एक बढ़िया ऑप्शन होता है क्योंकि ये मिनटों में ही बनकर तैयार हो जाता है. ये सादे दही, रायता, अचार, चटनी, दाल या किसी भी करी के साथ भी बहुत अच्छे लगते हैं। अगर आपके घर में छोटे बच्चे या छोटे बच्चे हैं, तो उन्हें रायता या लस्सी के साथ परोसें।

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सामग्री: गेहूं का आटा 2 कप, मोटा कटा हुआ पालक 1 कप, अदरक 1 इंच, लहसुन 4-5 कलियां, हरी मिर्च 2, हरा धनिया 2 टेबलस्पून, तेल 2 टेबलस्पून, नमक स्वादानुसार, जीरा 1 टीस्पून |


विधिः पालक की डंडियां हटा दें और उसे साफ कर लें। पालक और हरे धनिये को पानी से धो लें और अतिरिक्त पानी निकाल दें। अब पालक को ब्लांच कर लें (भगोने में पानी गर्म करें और गैस बंद कर उसमें पालक डाल दें और 10 मिनट पालक उसी में ही रहने दें।) पालक के ठंडा हो जाने पर पालक को पानी में से निकाल कर मिक्सी के जार में डालें। साथ ही जीरा, हरा धनिया, अदरक, हरी मिर्च, लहसुन को मोटे टुकड़ों में काट कर डालें। अब इन सभी का बारीक पेस्ट बना लें। पेस्ट बनाते समय पानी ना डालें। एक कटोरे में गेहूं का आटा डालें और उसमें पालक का पेस्ट, तेल, नमक डालें। इन सभी चीजों को आपस में 'मिक्स करें, जरूरत के अनुसार पानी डालें और नरम आटा गूंध लें। आटे को 10 मिनट रेस्ट पर छोड़ दें, 10 मिनट बाद एक चम्मच घी आटे पर डालें और फिर से गूंध लें। आटे को बराबर भागों में बांट लें। आटे के एक भाग को गोल कर चपटा करें और दोनों ओर आटा लगा लें। अब परांठे को गोल या चौकोर बेल लें। तवा गर्म करें और उस पर बेला हुआ परांठा रखें। परांठे को एक तरफ से थोड़ा पकने दें। उसके बाद पलट कर दूसरी ओर भी सिकने दें। परांठे पर तेल या घी लगाकर दोनों ओर अच्छे से सेक लें। पालक के परांठों को हरे धनिये की चटनी और आंवले की सब्जी या दही के साथ सर्व करें।


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कॉर्न कटलेट्स Cutlets basically 


Palak Parantha 

 We teach you in Food Recipes. Recipes to make Spinach Parantha. Spinach is an all-encompassing diet for health. Almost all types of vitamins are found in abundance in it. Such as Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, E and K. Along with this, calcium, magnesium, phosphorus, zinc selenium, copper, folate, protein, fiber are also found in it. Palak Paratha is a healthy breakfast to start the day. Palak Paratha can be a perfect food dish for this. Abundant nutrients are present in spinach. Generally children do not like to eat spinach and they keep distance from it. Many times even elders of the house do not like to eat spinach, so that all the members can get complete nutrition, then spinach paratha must be made in breakfast. Not many ingredients are required to make Palak Paratha. Even if your mornings are very busy, Palak Paratha is a great option as it can be prepared within minutes. They also go great with plain curd, raita, pickle, chutney, dal or any curry. If you have small babies or toddlers at home, serve them with raita or lassi.

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Ingredients: 
Wheat flour 2 cups, Thickly chopped spinach 1 cup, Ginger 1 inch, Garlic 4-5 buds, Green chili 2, Green coriander 2 tbsp, Oil 2 tbsp, Salt as per taste, Cumin 1 tsp. 

Method: 
Remove the stalks of spinach and clean it. Wash spinach and coriander leaves with water and drain excess water. Now blanch the spinach (Heat water in a pot and turn off the gas, put spinach in it and leave it for 10 minutes.) When the spinach cools down, take it out of the water and put it in a mixer jar. Also add cumin, coriander, ginger, green chillies, garlic cut into thick pieces. Now make a fine paste of all these. Do not add water while making paste. Take wheat flour in a bowl and add spinach paste, oil, salt to it. Mix all these things together, add water as required and knead into a soft dough. Leave the dough to rest for 10 minutes, after 10 minutes pour one spoon of ghee on the dough and knead it again. Divide the dough into equal parts. Flatten one portion of the dough into a round shape and apply flour on both sides. Now roll the parantha into round or square shape. Heat the tawa and place the rolled parantha on it. Let the parantha cook a little from one side. After that turn it over and let it cook on the other side as well. Apply oil or ghee on the parantha and roast it well on both the sides. Serve the spinach parathas with green coriander chutney and gooseberry curry or curd.




https://quickrecipes.quora.com/Is-it-possible-to-make-homemade-paneer
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