306. Food Recipes,Masoor Dal Biryani मसूर दाल To continue, please type the characters below: Please enable images About this page Our systems have detected unusual traffic from your computer network. This page checks to see if it's really you sending the requests, and not a robot. Why did this happen? IP address: 103.179.11.122 Time: 2023-07-17T15:01:41Z URL: https://www.blogger.com/blog/stats/week/3157634344817921104
Masoor Dal Biryani
In Food Recipes, we teach you how to make Masoor Dal Biryani. Masoor Dal Biryani is a very tasty Mughlai food, it is a complete meal in itself. It contains various minerals and fats. This equality is non-vegetarian, but those who are vegetarian can make it using different types of vegetables. It becomes tasty in both ways. and tastes better Various spices make it very healthy and rice cooked with vegetables makes it a complete meal. Masoor dal is half-cooked in a spicy masala paste consisting of whole spices ground to a fine paste, Contains onions and tomatoes. The biryani is then mixed with steamed aromatic long grain rice, fried onions, saffron flavored milk and coriander leaves. You can make multiple layers in Biryani Handi! We need Masoor Dal Biryani to make it! Masoor dal (soaked in water for an hour), onion (cut long slices of an onion and fry till it turns brown). Tomato, Curd, Garlic, Ginger piece, Bay leaf, Some green coriander, Ghee, Rice, Water, Turmeric powder, Overest Shahi Biryani Masala, Salt as per taste. Red Kashmiri chili, Whole coriander, Cumin, Poppy seeds, Black pepper, Half dry Grated coconut or coconut powder (fry and grind them all). Add salt to the rice and cook it and keep it aside. Now put ghee, onion, bay leaf, ginger and garlic in the cooker and fry till they turn brown. Add the above ground spices to it and fry it. Add turmeric powder, Everest Shahi Biryani Masala, tomato, curd, masoor dal and green coriander and close the cooker and cook on high flame for 3 minutes. When it cools down, if you see excess water, then cook it a little again. Now spread the cooked lentils in a dish, spread a layer of rice on top. Add fried onions and green coriander. Repeat these layers again in this order Cover with foil and cook in the oven for about 30 minutes. Serve it hot.

Ingredients: 2 cups masoor dal (soaked in water for an hour), 3 chopped onions (cut long slices of an onion and fry till it turns brown). 2 chopped tomatoes, 2 tbsp curd, 5-6 cloves, 1 inch ginger piece, 2 bay leaves, some coriander leaves, 3-4 tbsp ghee, 4 cups rice, half cup water, 1/4 tsp turmeric powder, Half tsp overest shahi biryani masala, salt as per taste.
For spices: 6-7 red Kashmiri chilies, 2 tsp whole coriander, 1 tsp cumin, 2 tsp poppy seeds, 1 tsp black pepper, half dry grated coconut or coconut powder (roast all and grind them).
Method: Add salt to the rice and cook it and keep it aside. Now put ghee, onion, bay leaf, ginger and garlic in the cooker and fry till they turn brown. Now add the above ground spices and fry them. Add turmeric powder, Everest Shahi Biryani Masala, tomato, curd, masoor dal and green coriander and close the cooker and cook on high flame for 3 minutes. When it cools down, if you see excess water, then cook it a little again. Now spread the cooked lentils in a dish, spread a layer of rice on top. Add fried onions and green coriander. Repeat these layers again in the same order and cover with foil and cook in the oven for about 30 minutes. Serve it hot.
मसूर दाल बिरयानी
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।मसूर दाल बिरियानी बनाने की Recipes.मसूर दाल बिरयानी बहुत ही स्वादिष्ट मुगलई भोजन है यह अपने आप में ही संपूर्ण भोजन हैं। इसमें विभिन्न मिनरल और वसा होती है यह समानता मांसाहारी होती है परंतु जो शाकाहारी हैं वह विभिन्न विभिन्न प्रकार से सब्जियों का प्रयोग करके इसे बना सकते हैं यह दोनों प्रकार से स्वादिष्ट बनती है इसमें बहुत ही अलग-अलग मसाले डाले जाते हैं इसके कारण यह सुपाच्य और स्वादिष्ट होते हैं विभिन्न मसालों की वजह से यह बहुत ही स्वास्थ्यवर्धक होती है और सब्जियों के साथ चावल पक्के होने के कारण यह एक संपूर्ण आहार की श्रेणी में आता है ।मसूर दाल को मसालेदार मसाला पेस्ट में आधा पकाया जाता है जिसमें बारीक पेस्ट में पिसे हुए साबुत मसाले, प्याज और टमाटर शामिल होते हैं। फिर बिरयानी को उबले हुए सुगंधित लंबे दाने वाले चावल, तले हुए प्याज, केसर के स्वाद वाले दूध और धनिया की पत्तियों के साथ मिलाया जाता है। आप बिरयानी हांडी में कई परतें बना सकते हैं!मसूर दाल बिरयानी बनाते के लिए हमें चाहिए! मसूर दाल (एक घंटे तक पानी में भिगोई हुई), प्याज (एक प्याज़ की लंबी स्लाइस काटकर भूरा होने तक तल लें ). टमाटर, दही, लहसुन, अदरक का टुकड़ा, तेजपत्ता, थोड़ी-सी हरी धनिया, घी, चावल, पानी, हल्दी पाउडर, ओवरेस्ट शाही बिरयानी मसाला, नमक स्वादानुसार.लाल कश्मीरी मिर्च, साबूत धनिया, जीरा, खसखस, कालीमिर्च, आधा सूखा नारियल कद्दूकस किया हुआ या फिर नारियल पाउडर (सबको भूनकर पीस लें).चावल में नमक डालकर पका लें और एक तरफ रख दें. अब कुकर में घी, प्याज़, तेजपत्ता, अदरक और लहसुन डालकर भूरा होने तक भूनें. इसमें उपरोक्त पिसा हुआ मसाला डालकर भूनें. हन्दी पाउडर, अवरेस्ट शाही बिरयानी मसाला, टमाटर, दही, मसूर दाल और हरी धनिया डालकर कुकर बंद करके तेज़ आंच पर ३ मिनट तक पकाएं. ठंडा होने पर अगर अतिरिक्त पानी नज़र आए तो फिर से थोड़ा पकाएं. अब पकी दाल को एक डिश में फैलाएं, ऊपर से चावल की परत फैलाएं. तले हुए प्याज़ तथा हरी धनिया डालें. इन परतों को फिर से इसी क्रम में दोहराएं और फॉइल से कवर करके लगभग ३० मिनट तक ओवन में पकाएं. गरमा गरम सर्व करें.
सामग्री: २ कप मसूर दाल (एक घंटे तक पानी में भिगोई हुई), ३ कटे हुए प्याज (एक प्याज़ की लंबी स्लाइस काटकर भूरा होने तक तल लें ). २ कटे हुए टमाटर, २ टेबलस्पून दही, ५-६ लहसुन, १ इंच अदरक का टुकड़ा, २ तेजपत्ता, थोड़ी-सी हरी धनिया, ३-४ टेबलस्पून घी, ४ कप चावल, आधा कप पानी, १/४ टीस्पून हल्दी पाउडर, आधा टीस्पून ओवरेस्ट शाही बिरयानी मसाला, नमक स्वादानुसार.
मसाले के लिए: ६-७ लाल कश्मीरी मिर्च, २ टीस्पून साबूत धनिया, १ टीस्पून जीरा, २ टीस्पून खसखस, १ टीस्पून कालीमिर्च, आधा सूखा नारियल कद्दूकस किया हुआ या फिर नारियल पाउडर (सबको भूनकर पीस लें).
Q; पुलाव खाने से क्या होता है?
A; 1 प्रतिदिन के भोजन में शामिल चावल, शरीर में कॉम्प्लेक्स, कार्बोहाइड्रेट और विटामिन- बी की आपूर्ति करता है। चावल को मांड के साथ खाना ज्यादा फायदेमंद होता है । 2 निश्चित तौर से चावल आसानी से पच जाता है, इसलिए डायरिया और अपच होने पर चावल का सेवन करने पेट को आराम मिलता है।
Q; क्या पुलाव स्वास्थ्य के लिए अच्छा है?
A; वेजिटेबल पुलाव फाइबर का समृद्ध स्रोत है और यह पेट को अधिक समय तक भरा रख सकता है। पुलाव में कई जरूरी पोषक तत्व भी होते हैं. इसमें विभिन्न प्रकार की सब्जियां जैसे बीन्स, पनीर, मटर और गाजर शामिल हैं।
Q; पोहा और चावल में क्या अंतर है?
A; पोहा चावल से बनाया जाता है, लेकिन दोनों के बीच अंतर होता है। पोहा चावल को पहले से ही उबालकर सुखा दिया गया होता है। इसलिए, पोहा को सीधे खाने के लिए तैयार किया जाता है। दूसरी ओर, चावल खाने के लिए पहले धोया जाता है, फिर उसे उबाला जाता है ताकि यह खाने के लिए तैयार हो जाए।
Q; क्या रोज चावल खाना अच्छा है?
A; एहसानी कहते हैं, "चावल एक स्वस्थ, पोषक तत्वों से भरपूर अनाज है जो कार्बोहाइड्रेट का एक उत्कृष्ट स्रोत है, जो तीन प्रमुख मैक्रोन्यूट्रिएंट्स में से एक है, जिसे हमें रोजाना खाने की जरूरत है।"


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