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182.Food Recipes Nutrela Masala Chana Dal न्यूट्रीला मसाला दाल

 

Nutrela Masala Chana Dal 

We teach you in Food Recipes. Recipes to make Nutrela Masala Chana Dal. Nutrela Soya Chunks are highly nutritious, healthy and are a good source of protein for vegetarians. Soya Chunks are actually defatted soy bulk products. It is known as a by-product of soybean oil. It is a healthy alternative to meat items. Soya granules can be added to a variety of rice dishes, curries and vegetables. You can also make it spicy with everyday spices. And can be enjoyed with roti, bread or rice. Add sprouts and soya badi to salads or use them as a topping for sandwiches. Add soya beans to vegetable stews and soups. Soya beans, protein-rich crumbs made from beans, which are a by-product of soy oil extraction, are popular accompaniments to many recipes. They can give a healthy twist to your dinner gravy, breakfast poha or mid-meal tikki. Nutrela High Protein Soya Badi is prepared by first boiling it and adding spices. Then leave gram flour, some fennel and cumin and mix the other dry spices with oil and salt in the utensil. Now put this spice in chana dal. Heat the rest of the oil in a vessel and add cumin, green chillies, fennel seeds, remaining fennel and cook for a minute. Then add Masala Dal and prepared "Nutriella Soya Badi" and leave it covered till cooked. Then remove the lid and cook till it becomes crisp. Nutriella Masala Chana Daal is ready.

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Ingredients: 1 cup ready-made Nutrela High Protein Soya Granules, 1 ½ cup chana dal, 2 finely chopped tomatoes, 1 grated onion, 5 chopped green chilies, 1 tsp turmeric powder, 1 tsp mustard seeds, 1 tbsp cumin seeds , 1 tsp finely chopped green coriander, salt, oil.

Method: First wash and soak the dal for 30 minutes, then cook it in a pressure cooker till it becomes soft. Now mix Nutrela soya granules, green chillies, turmeric powder, tomatoes and salt in this dal and cook it well. Then fry the chopped onions till they turn golden and keep them aside. Now fry cumin and mustard seeds and turn them into pulses. Garnish with fried onions and finely chopped tomatoes and serve.


न्यूट्रीला मसाला चना दाल

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।न्यूट्रीला मसाला चना दाल बनाने की Recipes. Nutrela सोया चंक्स बेहद पौष्टिक, स्वस्थ हैं और शाकाहारियों के लिए प्रोटीन के अच्छे स्रोत हैं। सोया चंक्स वास्तव में वसारहित सोया बड़ी उत्पाद हैं । इसे सोयाबीन तेल के उप-उत्पाद के रूप में जाना जाता है। यह मांस की वस्तुओं का एक स्वस्थ विकल्प है।सोया ग्रेन्यूल्स को विभिन्न प्रकार के चावल के व्यंजन, करी और सब्ज़ियों के साथ जोड़ा जा सकता है। आप इसे रोज़ के मसालों के साथ भी तीखा बना सकते हैं और रोटी, ब्रेड या चावल के साथ इसका मज़ा ले सकते हैं। स्प्राउट्स और सोया बड़ी को सलाद में मिलाएं या सैंडविच के लिए टॉपिंग के रूप में इस्तेमाल करें। सब्जियों के स्टॉज और सूप में सोया बड़ी मिलाएं।सोया बड़ी, बड़ी से बने प्रोटीन से भरपूर क्रम्ब्स, जो सोया तेल निष्कर्षण का एक उप-उत्पाद है, कई व्यंजनों के साथ लोकप्रिय हैं। वे आपके डिनर ग्रेवी, ब्रेकफास्ट पोहा या मिड-मील टिक्की को एक स्वस्थ ट्विस्ट दे सकते हैं।न्यूट्रीला हाई प्रोटीन सोया बड़ी को पहले उबाल कर मसाले डाल कर तैयार कर लेते हैं। फिर बेसन, कुछ सौंफ तथा जीरा छोड़कर अन्य दूसरे सूखे मसालों को तेल और नमक के साथ बर्तन में डालकर मिला लें. अब इस मसाले को चना दाल में डाल दें. बाकी के तेल को बर्तन में गर्म करें तथा जीरा, हरी मिर्च, कलौंजी, बची हुई सौंफ डाल कर एक मिनट के लिए पकाएं. फिर इसमें मसाला दाल तथा तैयार" न्यूट्रीला सोया बड़ी डालकर पकने तक ढंककर छोड़ दें. फिर ढक्कन निकालकर कुरकुरा होने तक पकाएं.न्यूट्रीला मसाला चना दाल तैयार हैं।

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सामग्री: १ कप तैयार" न्यूट्रीला हाई प्रोटीन सोया ग्रेन्युल्स, १ १ कप चना दाल, २ बारीक कटे हुए टमाटर, १ कसा हुआ प्याज़, ५ लंबी कटी हरी मिर्च, १ छोटा चम्मच हल्दी पाउडर, १ छोटा चम्मच राई, १ बड़ा चम्मच जीरा, १ छोटा चम्मच बारीक कटा हुआ हरा धनिया, नमक, तेल.

विधि: पहले दाल को धोकर ३० मिनट के लिए भिगो दें, फिर प्रेशर कुकर में नरम होने तक पकाएं. अब इस दाल में तैयार * न्यूट्रीला सोया ग्रेन्युल्स, हरी मिर्च, हल्दी पाउडर, टमाटर और नमक मिलाकर अच्छी तरह पकाएं. फिर कटे हुए प्याज़ को सुनहरा होने तक फ्राई करें और अलग रख दें. अब जीरा और राई के दाने फ्राई करके दाल में उलट दें. फ्राई प्याज़ और बारीक कटे टमाटर बुरककर सजाएं और परोसें.



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न्यूट्रीला राजस्थानी भिंडी

Q; सोयाबीन बड़ी के क्या फायदे हैं?
A; सोयाबीन मधुमेह के रोगियों के लिए अच्छा आहार है। यह हड्डियों को मजबूत बनाते हैं। इसका सेवन करने से रक्त प्रवाह को प्रभावित करने वाले कारकों को कम किया जा सकता है, जिस कारण यह हृदय के लिए अच्छा माना गया है। यह शरीर के वजन एयर चर्बी को कम करता है।

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