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219. Food Recipes Besan Kulfi बेसन कुल्फी


Besan Kulfi


We teach you in Food Recipes. Recipes to make Besan Kulfi. We need to make Besan Kulfi. Milk, gram flour, sugar, almond powder, yellow color (food colour), cream, a little green-red cherry and chopped pistachios-almonds. Put gram flour in the pan and fry it on low flame. Add sugar to the milk and boil it. When the milk starts to thicken, add almond powder to it and keep stirring continuously. Take it off the flame and let it cool. Then mix cream and food color in it and beat it. Now fill it in kulfi molds and keep it in the freezer to set. Serve garnished with almonds, pistachios and cherries.

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Ingredients: 1/2 liter milk, 3 tbsp gram flour, 1/2 cup sugar, 1/4 cup almond powder, 3-4 drops yellow color (food colour), 1 scoop cream, few green-red cherries and chopped pistachios-almonds .

Method: Put gram flour in a pan and fry it on low flame. Add sugar to the milk and boil it. When the milk starts to thicken, add almond powder to it and stir continuously. Remove from heat after 10-15 minutes and let it cool. Then mix cream and food color in it and beat it. Now fill it in kulfi molds and keep it in the freezer to set. Serve garnished with almonds, pistachios and cherries.

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Q; When to eat ice cream? 
A; Although you can eat ice cream throughout the year, but if you eat ice cream in mild summer and mild winter, then it will not harm you. Keep in mind, never eat ice cream in hot sun and heat. This may cause you trouble. You can eat ice cream during the coming and going of any season.


Q; Which vitamin is in ice cream?
A; Vitamin A, B-2 and B-12 are found in ice cream. Vitamin A enhances the capacity of your skin, bones and immunity system. Apart from this, eyesight also improves. Vitamin B-2 and B-12 keep metabolism balanced and B-12 helps in weight loss.


बेसन कुल्फी


Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।बेसन कुल्फी बनाने की Recipes .बेसन कुल्फी बनाने के लिए हमें चाहिए। दूध, बेसन, शक्कर,बादाम का चूरा, पीला रंग (फूड कलर),  क्रीम, थोड़ी-सी हरी-लाल चेरी व कटे हुए पिस्ता- बादाम. कड़ाही में बेसन डालकर धीमी आंच पर भूनें. दूध में शक्कर डालकर उबाल लें. जब दूध गाढ़ा होने लगे तब उसमें बादाम का चूरा डालकर लगातार चलाते रहें.आंच से उतारकर ठंडा होने दें. फिर उसमें क्रीम व फूड कलर मिलाकर फेंटें. अब इसे कुल्फी के सांचों में भरकर फ्रीज़र में जमने के लिए रख दें. बादाम-पिस्ता व चेरी से सजाकर सर्व करें.

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सामग्री: आधा लीटर दूध, ३ टेबलस्पून बेसन, आधा कप शक्कर, १/४ कप बादाम का चूरा, ३-४ बूंद पीला रंग (फूड कलर), १ स्कूप क्रीम, थोड़ी-सी हरी-लाल चेरी व कटे हुए पिस्ता- बादाम.

विधिः
कड़ाही में बेसन डालकर धीमी आंच पर भूनें. दूध में शक्कर डालकर उबाल लें. जब दूध गाढ़ा होने लगे तब उसमें बादाम का चूरा डालकर लगातार चलाते रहें. १०-१५ मिनट के बाद आंच से उतारकर ठंडा होने दें. फिर उसमें क्रीम व फूड कलर मिलाकर फेंटें. अब इसे कुल्फी के सांचों में भरकर फ्रीज़र में जमने के लिए रख दें. बादाम-पिस्ता व चेरी से सजाकर सर्व करें.

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