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Food Recipes Jackfruit कटहल


Jackfruit

We teach you in Food Recipes . Recipes for making Jackfruit. Jackfruit is believed to have originated in India. According to Sanskrit texts, it has been consumed in India for three thousand years. In Ayurveda book 'Charak Samhita', it is advised to eat ripe jackfruit. Jackfruit is rich in Vitamin C and fiber.
Jackfruit from India reached the neighboring countries and from there they were also grown in North Australia, America and Brazil. This fruit has been declared as the national fruit in Sri Lanka and Bangladesh. It is the largest fruit in the world, which can weigh up to a maximum of 35 kg. So to say, this is a fruit. And especially in the southern states of India, ripe jackfruit is eaten fondly, but in the northern states its vegetable is made. Since the texture of jackfruit appears like meat. In such a situation, many vegetarian people like to eat it as an alternative to meat. This vegetable can be made in many ways. Today we are telling to make it with curd.

https://www.blogger.com/blog/post/edit/3157634344817921104/2577934280498721663



for jackfruit curry;
1 tbsp oil, 2 bay leaves, 1 inch cinnamon, 2 to 3 cardamom, 1 tsp cumin, 1 onion (finely chopped), 1 tsp ginger-garlic paste, 1/2 tsp turmeric, 1/2 tsp chili powder, 1 tsp coriander powder, 1/2 tsp cumin powder, 1/2 tsp salt, 1/4 tsp garam masala, 2 tbsp coriander (finely chopped), few cloves


What do you want?

12 pieces raw jackfruit, 1/2 cup curd, 1/2 tsp chili powder, 1/2 tsp turmeric, 1 tsp kasoori methi, 1/2 tsp ginger-garlic paste, 1/2 tsp salt, 1/2 tsp garam masala, 2 tbsp oil (for frying)


How to make

Take a bowl and put raw jackfruit pieces in it. Put curd, chilli powder, turmeric, kasoori methi, ginger-garlic paste, salt and garam masala on these pieces of jackfruit. Mix them well and marinate for 30 minutes. Heat oil in a pan and add marinated jackfruit to it. Fry it on medium heat till the jackfruit is cooked well. Now keep it aside. Heat oil in a pan. Add bay leaf, cinnamon, cardamom, cloves, cumin. Fry the spices lightly till the aroma comes out. Add onion and ginger-garlic paste to it. Fry the onion till it turns golden brown. Keeping the flame low, add turmeric, chilli powder, coriander powder, cumin powder and salt. Fry this mixture till it becomes aromatic. Add tomatoes to it and cook till tomatoes become soft and mushy. Add the fried jackfruit to this mixture and mix well. Add a cup of water to it. If you find the mixture thick, you can add more water as needed. Cover and cook for 15 minutes or till the jackfruit is cooked well. Now add garam masala and coriander leaves and mix well. Curd-jackfruit is ready. Bread it. Or serve with parathas.


Note: Keep in mind that immediately after cutting the jackfruit, keep those pieces soaked in salt water, so that their color does not turn black.


Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।कटहल बनाने की Recipes. कटहल की उत्पत्ति भारत में हुई मानी जाती है। संस्कृत ग्रंथों के अनुसार भारत में तीन हजार साल से इसका सेवन किया जाता रहा है। आयुर्वेद ग्रंथ 'चरक संहिता' में पके कटहल को खाने की सलाह दी गई है। कटहल में विटामिन सी और फाइबर भरपूर मात्रा में होता है।
भारत से कटहल पड़ोसी देशों तक पहुंचा और फिर वहां से वे उत्तरी आस्ट्रेलिया, अमेरिका और ब्राजील में भी उगाया जाने लगा। श्रीलंका और बांग्लादेश में इस फल को राष्ट्रीय फल घोषित किया गया है। यह दुनिया का सबसे बड़ा फल है, जिसका वजन अधिकतम 35 किलो तक हो सकता है। कहने को तो यह फल है। और खासकर भारत के दक्षिणी राज्यों में पके कटहल को शौक से खाया जाता है, लेकिन उत्तरी राज्यों में इसकी सब्जी बनाई जाती है। चूंकि कटहल का टेक्स्चर मीट की तरह प्रतीत होता है। ऐसे में कई शाकाहारी लोग इसे मीट के विकल्प के तौर पर खाना पसंद करते हैं। यह सब्जी कई तरह से बनाई जा सकती है। आज हम दही के साथ इसे बनाना बता रहे हैं।


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कटहल करी के लिए;
1 बड़ा चम्मच तेल, 2 तेज पत्ता, 1 इंच दालचीनी, 2 से 3 इलायची, 1 छोटा चम्मच जीरा, 1 प्याज (बारीक कटा हुआ), 1 छोटा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट, 1/2 छोटा चम्मच हल्दी, 1/2 छोटा चम्मच मिर्च पाउडर, 1 छोटा चम्मच धनिया पाउडर, 1/2 छोटा चम्मच जीरा पाउडर, 1/2 छोटा चम्मच नमक, 1/4 छोटा चम्मच गरम मसाला, 2 टेबल स्पून धनिया (बारीक कटा हुआ), कुछ लौंग

क्या चाहिए?
12 पीस कच्चे कटहल, 1/2 कप दही, 1/2 छोटा चम्मच मिर्च पाउडर, 1/2 छोटा चम्मच हल्दी, 1 छोटा चम्मच कसूरी मेथी, 1/2 छोटा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट, 1/2 छोटा चम्मच नमक, 1/2 छोटा चम्मच गरम मसाला, 2 टेबल स्पून तेल (तलने के लिए)

कैसे बनाएं?
एक बाउल लीजिए और उसमें कच्चे कटहल के टुकड़े डाल दीजिए। कटहल के इन टुकड़ों पर दही, मिर्च पाउडर, हल्दी, कसूरी मेथी, अदरक-लहसुन का पेस्ट, नमक और गरम मसाला डाल दीजिए। इन्हें अच्छी तरह मिक्स कर 30 मिनट के लिए मैरीनेट करें। एक पैन में तेल गर्म करें और उसमें मैरीनेट किया हुआ कटहल डाल लीजिए। मध्यम आंच पर इसे तब तक भूनें, जब तक कि कटहल अच्छी तरह से पक न जाए। अब इसे एक तरफ रख दीजिए। एक कढ़ाही में तेल गरम करें। तेज पत्ता, दालचीनी, इलायची, लौंग, जीरा डालें। मसालों को खुशबू आने तक हल्के से भून लें। इसी में प्याज व अदरक-लहसुन का पेस्ट डालें। प्याज को सुनहरा भूरा होने तक भून लीजिए। आंच को धीमा रखते हुए उसमें हल्दी, मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, जीरा पाउडर और नमक डालें। इस मिश्रण को खुशबूदार होने तक भून लीजिए। इसमें टमाटर डालें और टमाटरों को नरम व मुलायम होने तक पकाएं। तले हुए कटहल को इस मिश्रण में डालिए और अच्छी तरह मिला लीजिए। इसमें एक कप पानी डालें। अगर मिश्रण आपको गाढ़ा लगे तो इसमें जरूरतानुसार और पानी मिला सकते हैं। 15 मिनट के लिए या जब तक कटहल अच्छी तरह से पक न जाए, तब तक ढंककर पकाएं। अब गरम मसाला व धनिया पत्ता डालें और अच्छी तरह से मिलाएं।दही-कटहल तैयार है । इसे रोटी . या पराठों के साथ परोसें।

नोट:इस बात का जरूर ध्यान रखें कि कटहल को काटने के तुरंत बाद उन टुकड़ों को नमक के पानी में भिगोकर रखें, ताकि 'उनका रंग काला न पड़ने पाए।

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