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240. Food Recipes Rice Balls चावल के कोफ़्ते

 

Rice Balls

In Food Recipes, we teach you. Recipes for making rice balls. Let's make rice balls. We need to make it. Rice, red chili powder, black pepper powder and sandalwood powder, cardamom powder, perfume, desi ghee, cheese (paneer). Curd, coriander powder, onion paste, turmeric powder, raw onion paste, oil, mace powder, oil for frying, salt, wash and boil the rice. Mash well after it cools down. Cardamom Powder, Black Pepper Powder, Add mace powder, sandalwood powder, little salt and perfume and mash the mixture well. Keep in fridge. Mash the cottage cheese well. Take out the rice mixture from the fridge and make koftas. Make small balls of the mashed cheese and stuff it inside the koftas and fry the koftas. Heat oil in a pan. Add raw onion and fried onion paste and fry. Add all other ingredients except desi ghee and Everest coriander powder And add some water. After cooking add desi ghee. Cook on low flame. When the gravy is cooked, take it off the flame. Serve by mixing kofta in gravy.

https://www.blogger.com/blog/post/edit/3157634344817921104/7767121646553521805

Ingredients: 200 grams of rice, 5 grams of red chili powder, black pepper powder and sandalwood powder, 2 grams of cardamom powder, 3-4 drops of perfume, 100 grams of desi ghee, 30 grams of cottage cheese (paneer). 200 gm curd, 2 tsp overest coriander powder, 100 gm roasted onion paste, 1 tsp turmeric powder, 100 grams raw onion paste, 500 grams oil, 3 grams mace powder, oil for frying, salt as per taste..

Method: Wash and boil the rice. Mash well after it cools down. Add cardamom powder, black pepper powder, mace powder, sandalwood powder, a little salt and 3-4 drops of perfume and mash the mixture well. Keep in fridge for 15 minutes. Mash the cottage cheese well. Take out the rice mixture from the fridge and make koftas. Make small balls of the mashed cheese and stuff it inside the koftas and fry the koftas. Heat oil in a pan. Add raw onion and fried onion paste and fry. Mix all other ingredients except desi ghee and Everest coriander powder and add some water. After cooking for 10 minutes add desi ghee. Cook on low flame for 3-4 more minutes. When the gravy is cooked, take it off the flame. Serve by mixing kofta in gravy. 


चावल के कोफ़्ते

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।चावल के कोफ़्ते बनाने की Recipes.चावल के कोफ़्ते बनाते हैं। इसे बनाने के लिए हमें चाहिए। चावल, लाल मिर्च पाउडर,कालीमिर्च पाउडर और चंदन पाउडर,  इलायची पाउडर,  इत्र,  देसी घी,  चीज़ (पनीर). दही,  धनिया पाउडर,  प्याज़ का पेस्ट,  हल्दी पाउडर, कच्चे प्याज़ का पेस्ट,  तेल, जावित्री पाउडर, तलने के लिए तेल, नमक ,चावल को धोकर उबाल लें. ठंडा होने पर अच्छी तरह से मैश कर लें. इलायची पाउडर, कालीमिर्च पाउडर, जावित्री पाउडर, चंदन पाउडर, थोड़ा-सा नमक और  इत्र डालकर मिश्रण को अच्छी तरह मैश कर लें. फ्रिज में रखें. कॉटेज चीज़ को अच्छी तरह मैश करें. फ्रिज से चावल वाले मिश्रण को निकालकर कोफ़्ते बनाएं. मैश की हुई चीज़ की छोटी-छोटी गोली बनाकर कोफ़्ते के अंदर स्टफ़ करें और कोफ़्ते तल लें. पैन में तेल गरम करें. कच्चे प्याज़ और भुने हुए प्याज़ का पेस्ट डालकर भूनें. देसी घी को छोड़कर बाकी सभी सामग्री व अवरेस्ट धनिया पाउडर मिलाएं और थोड़ा-सा पानी मिलाएं. पकाने के बाद देशी घी मिलाएं. धीमी आंच पर पकाएं. जब ग्रेवी पककर तैयार हो जाए तो आंच पर से उतार लें. ग्रेवी में कोफ़्ता मिलाकर सर्व करें.

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सामग्री: २०० ग्राम चावल, ५-५ ग्राम लाल मिर्च पाउडर,कालीमिर्च पाउडर और चंदन पाउडर, २ ग्राम इलायची पाउडर, ३-४ बूंद इत्र, १०० ग्राम देसी घी, ३० ग्राम कॉटेज चीज़ (पनीर). २०० ग्राम दही, २ टीस्पून ओवरेस्ट धनिया पाउडर, १०० ग्राम भुने हुए प्याज़ का पेस्ट, १ टीस्पून हल्दी पाउडर, १०० ग्राम कच्चे प्याज़ का पेस्ट, ५०० ग्राम तेल, ३ ग्राम जावित्री पाउडर, तलने के लिए तेल, नमक स्वादानुसार..

विधिः
चावल को धोकर उबाल लें. ठंडा होने पर अच्छी तरह से मैश कर लें. इलायची पाउडर, कालीमिर्च पाउडर, जावित्री पाउडर, चंदन पाउडर, थोड़ा-सा नमक और ३-४ बूंदें इत्र डालकर मिश्रण को अच्छी तरह मैश कर लें. १५ मिनट फ्रिज में रखें. कॉटेज चीज़ को अच्छी तरह मैश करें. फ्रिज से चावल वाले मिश्रण को निकालकर कोफ़्ते बनाएं. मैश की हुई चीज़ की छोटी-छोटी गोली बनाकर कोफ़्ते के अंदर स्टफ़ करें और कोफ़्ते तल लें. पैन में तेल गरम करें. कच्चे प्याज़ और भुने हुए प्याज़ का पेस्ट डालकर भूनें. देसी घी को छोड़कर बाकी सभी सामग्री व अवरेस्ट धनिया पाउडर मिलाएं और थोड़ा-सा पानी मिलाएं. १० मिनट तक पकाने के बाद देशी घी मिलाएं. धीमी आंच पर ३-४ मिनट और पकाएं. जब ग्रेवी पककर तैयार हो जाए तो आंच पर से उतार लें. ग्रेवी में कोफ़्ता मिलाकर सर्व करें.




Q; पनीर में कौन कौन से विटामिन पाए जाते हैं?
A; पनीर के फायदे: हार्वर्ड स्कूल ऑफ पब्लिक हेल्थ की रिसर्च के मुताबिक इसमें मौजूद विटामिन डी और कैल्शियम कैंसर से बचाते हैं। इसमें मौजूद कैल्शियम और फॉस्फोरस हड्डियों के लिए फायदेमंद हैं। आर्थराईटिस जैसी बीमारियों के बचाव में सहायक है। इसमें पाया जाने वाला सेलेनियम नामक एंटी ऑक्सीडेंट लंबे समय तक हेल्दी रखता है।



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