271.Food Recipes. Achari Pulaoअचारी पुलाब
Achari Pulab
We teach you in Food Recipes Recipes for making Achari Pulao. The lunch plate without rice also seems incomplete. If there is pulao or biryani made of rice in the food, then the beauty of the plate increases further. Along with this, the taste of food also increases. Today I went to my aunt's house, she made me a pulao and fed me for lunch. I liked it very much. So today we will make Achari Pulao here. To make Achari Pulao we need . Rice, mustard oil, raw mango, potato, salt, turmeric powder, red chili powder, whole coriander, cumin, fennel, mustard seeds, fenugreek seeds, fennel, green coriander, mint leaves. 20 minutes before making the pulao, water the rice Soak in Heat oil in a cooker, add a pinch of salt and let the smoke rise. Peel the potatoes and mash them little by little with a fork. Put them in oil and fry them golden. Add all the spices one by one and fry them. Mix mango and salt. Now add rice and fry on low flame for a minute while stirring gently. Mix chopped coriander and mint. Pour water and close the cooker. Remove from heat after 1 whistle. Serve ready Achari Pulao with chutney, curd or raita.
What do you want.
Rice - 1 bowl, Mustard oil - 2 tbsp, Raw mango - 1 medium size grated, Potato - 4-5 small size (cut the potatoes if they are big), Salt, Turmeric powder - 1 tsp, Red Chili powder - 1 tbsp, Whole coriander - 1 tsp, Cumin - 1 tsp, Fennel seeds - 1 tsp, Mustard seeds - 1 tsp, Fenugreek seeds - 1 tsp, Kalonji - 1 tsp, Coriander leaves - 1/2 tsp 2 bowls chopped, few mint leaves.
Make like this. Soak the rice in water for 20 minutes before making the pulao. Heat oil in a cooker, add a pinch of salt and let the smoke rise. Peel the potatoes and mash them little by little with a fork. Put them in oil and fry them golden. Add all the spices one by one and fry them. Mix mango and salt. Now add rice and fry on low flame for a minute while stirring gently. Mix chopped coriander and mint. Pour 2 bowls of water and close the cooker. Remove from heat after 1 whistle. Serve ready Achari Pulao with chutney, curd or raita.
A; Rice, included in the daily diet, supplies complex carbohydrates and B vitamins to the body. It is more beneficial to eat rice with starch. 2 Definitely rice is easily digested, so in case of diarrhea and indigestion, consuming rice gives relief to the stomach.
Q; Is it good to eat rice everyday?
A; "Rice is a healthy, nutrient-dense grain that is an excellent source of carbohydrates, one of the three major macronutrients we need to eat on a daily basis," says Ehsani.
अचारी पुलाब
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।अचारी पुलाव बनाने की Recipes.लंच बिना चावल के खाने की थाली भी अधूरी लगती है। खाने में अगर चावल के बने पुलाव या फिर बिरयानी हो तो थाली की शोभा और बड जाती हैं। साथ ही खाने का स्वाद भी बढ़ जाता है। आज मैं अपनी मासी के घर गया तो उन्होंने लंच में मुझे पुलाव बना कर खिलाया मुझे बहुत स्वाद आया मेरे पूछने पर उन्होंने इसे बनाना सिखाया। तो आज हम यहां अचारी पुलाब ही बनाए गे।अचारी पुलाव बनाने के लिए हमें चाहिए ।चावल , सरसों का तेल, कच्चा आम, आलू , नमक, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, साबुत धनिया, जीरा, सौंफ, राई, मेथी दाना , कलौंजी, हरा धनिया, पुदीने की पत्तियां।पुलाव बनाने के 20 मिनट पहले चावल को पानी में भिगो दें। कुकर में तेल गर्म करके चुटकीभर नमक मिलाकर धुआं उठने दें। आलुओं को छीलकर उन्हें कांटे से थोड़ा-थोड़ा गोद दें। इन्हें तेल में डालकर सुनहरा तल लें। इसमें एक-एक करके सभी मसाले डालकर भून लें। आम और नमक मिलाएं। अब चावल डालकर धीमी आंच पर हल्के हाथों से चलाते हुए एक मिनट भूनें। कटा हरा धनिया व पुदीना मिलाएं। पानी डालकर कुकर बंद करें। 1 सीटी आने पर आंच से हटा लें। तैयार अचारी पुलाव को चटनी, दही या रायता के साथ परोसें।
क्या चाहिए.
चावल - 1 कटोरी, सरसों का तेल- 2 बड़े चम्मच, कच्चा आम- 1 मध्यम आकार का कद्दूकस किया, आलू- 4-5 छोटे आकार के (आलू बड़े हैं तो काट लें), नमक, हल्दी पाउडर- 1 छोटा चम्मच, लाल मिर्च पाउडर- 1 बड़ा चम्मच, साबुत धनिया- 1 छोटा चम्मच, जीरा- 1 छोटा चम्मच, सौंफ- 1 छोटा चम्मच, राई- 1 छोटा चम्मच, मेथी दाना - 1 छोटा चम्मच, कलौंजी- 1 छोटा चम्मच, हरा धनिया- 1/2 कटोरी कटा हुआ, पुदीने की पत्तियां थोड़ी-सी ।
ऐसे बनाएं.ये भी पढ़े; वेज मन्चूरियन , मोमोज, उपमा, नट्स बार , पालक पनीर कबाब ,चीज कोन्स पिज्जा, चिकन बिरमानी. कश्मीरी पुलाव
Q; पुलाव खाने से क्या होता है?
A; 1 प्रतिदिन के भोजन में शामिल चावल, शरीर में कॉम्प्लेक्स, कार्बोहाइड्रेट और विटामिन- बी की आपूर्ति करता है। चावल को मांड के साथ खाना ज्यादा फायदेमंद होता है । 2 निश्चित तौर से चावल आसानी से पच जाता है, इसलिए डायरिया और अपच होने पर चावल का सेवन करने पेट को आराम मिलता है।
Q; क्या पुलाव स्वास्थ्य के लिए अच्छा है?
A; वेजिटेबल पुलाव फाइबर का समृद्ध स्रोत है और यह पेट को अधिक समय तक भरा रख सकता है। पुलाव में कई जरूरी पोषक तत्व भी होते हैं. इसमें विभिन्न प्रकार की सब्जियां जैसे बीन्स, पनीर, मटर और गाजर शामिल हैं।
Q; पोहा और चावल में क्या अंतर है?
A; पोहा चावल से बनाया जाता है, लेकिन दोनों के बीच अंतर होता है। पोहा चावल को पहले से ही उबालकर सुखा दिया गया होता है। इसलिए, पोहा को सीधे खाने के लिए तैयार किया जाता है। दूसरी ओर, चावल खाने के लिए पहले धोया जाता है, फिर उसे उबाला जाता है ताकि यह खाने के लिए तैयार हो जाए।
Q; क्या रोज चावल खाना अच्छा है?
A; एहसानी कहते हैं, "चावल एक स्वस्थ, पोषक तत्वों से भरपूर अनाज है जो कार्बोहाइड्रेट का एक उत्कृष्ट स्रोत है, जो तीन प्रमुख मैक्रोन्यूट्रिएंट्स में से एक है, जिसे हमें रोजाना खाने की जरूरत है।"
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