268.Food Recipes. Soybean Paratha. सोयाबीन के परांठे
Soybean Paranthas
We teach you in Food Recipes .Recipes. for making Soybean Paratha. Nutrela Soya Chunks are highly nutritious, healthy and are a good source of protein for vegetarians. Soya Chunks are actually defatted soya flour products. It is known as a by-product of soybean oil. It is a healthy alternative to meat items. Soya granules can be added to a variety of rice dishes, curries and vegetables. You can also make it spicy with everyday spices And can be enjoyed with roti, bread or rice. Add sprouts and soya granules to salads or use them as a topping for sandwiches. Add soy granules to vegetable stews and soups. Soy granules, protein-rich crumbs made from soy flour, which is a by-product of soy oil extraction, are a popular addition to many recipes. They can give a healthy twist to your dinner gravy, breakfast poha or mid-meal tikki. We need it to make Soyabean Parathas. Soybean (soaked and made into a paste), ghee, wheat flour, gram flour, carrot and bottle gourd, finely chopped mint, ginger-green chili paste and finely crushed pomegranate seeds, oil or ghee for baking. Roll out all the balls in the shape of a roti and put 2 spoons of stuffing in the center of the rolled roti, and close the stuffing by lifting the parantha from all sides with your hands. And roll out the parantha. Heat a griddle on the gas and put ghee in it and when the ghee becomes hot, put the rolled paratha in it and roast it till it becomes golden on both the sides. Your soyabean paratha is ready, serve it hot with butter and curd.
Ingredients: 1/2 cup soyabean (soaked and made into a paste), 1 tsp ghee, 1 cup wheat flour, 1/2 cup gram flour, 1/2 cup grated carrot and bottle gourd, 2 tsp mint finely chopped, 2 tsp ginger-green Chilli paste and 1 tsp finely crushed pomegranate seeds, oil for roasting.
Method:
First of all, take soyabean (soaked in water and made into a paste). Add oil and salt to the flour and mix. Knead soft dough with the help of water. Keep the kneaded dough covered for 30 minutes, the dough will be set and ready. Put 1 table spoon oil in the pan and heat it. Put cumin seeds in hot oil. After roasting cumin, add green chili paste, ginger paste, asafoetida and capsicum, gram flour, carrot and bottle gourd, finely chopped mint and fry lightly. Add soya granules and salt and mix. Fry for 2 minutes. Make balls of equal size from the dough. Roll out all the balls in the shape of a roti and put 2 spoons of stuffing in the center of the rolled roti, and close the stuffing by lifting the parantha from all sides with your hands. And roll out the parantha. Heat a griddle on the gas and put ghee in it and when the ghee becomes hot, put the rolled paratha in it and roast it till it becomes golden on both the sides. Your soyabean paratha is ready, serve it hot with butter and curd.
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Q; What is Nutrela made of?
A; Made from 100% soy flour, Nutrela Soya Chunks are the option of choice when avoiding meat and eggs and trying to find sources of protein. Nutrela is a revolutionary healthy food concept. It mixes easily in all kinds of dishes and absorbs their taste.
Q; How much protein is in Nutrela?
A; Per 100 g: Energy 345.0 kcal, Protein 52.0 g, Fat 0.5 g, Carbohydrate 33.0 g, Crude fiber 1.0 g, Dietary fiber 13.0 g, Calcium 350.
सोयाबीन के परांठे
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।सोयाबीन के परांठे बनाने की Recipes. Nutrela सोया चंक्स बेहद पौष्टिक, स्वस्थ हैं और शाकाहारियों के लिए प्रोटीन के अच्छे स्रोत हैं। सोया चंक्स वास्तव में वसारहित सोया आटा उत्पाद हैं । इसे सोयाबीन तेल के उप-उत्पाद के रूप में जाना जाता है। यह मांस की वस्तुओं का एक स्वस्थ विकल्प है।सोया ग्रेन्यूल्स को विभिन्न प्रकार के चावल के व्यंजन, करी और सब्ज़ियों के साथ जोड़ा जा सकता है। आप इसे रोज़ के मसालों के साथ भी तीखा बना सकते हैं और रोटी, ब्रेड या चावल के साथ इसका मज़ा ले सकते हैं। स्प्राउट्स और सोया ग्रेन्यूल्स को सलाद में मिलाएं या सैंडविच के लिए टॉपिंग के रूप में इस्तेमाल करें। सब्जियों के स्टॉज और सूप में सोया ग्रेन्यूल्स मिलाएं।सोया ग्रैन्यूल्स, सोया के आटे से बने प्रोटीन से भरपूर क्रम्ब्स, जो सोया तेल निष्कर्षण का एक उप-उत्पाद है, कई व्यंजनों के साथ लोकप्रिय हैं। वे आपके डिनर ग्रेवी, ब्रेकफास्ट पोहा या मिड-मील टिक्की को एक स्वस्थ ट्विस्ट दे सकते हैं।सोयाबीन के परांठे बनाने के लिए हमें चाहिए। सोयाबीन (पानी में भिगोकर पेस्ट बनाया हुआ), घी, गेहूं का आटा, बेसन, गाजर और लौकी, पुदीना बारीक कटा हुआ, अदरक-हरी मिर्च का पेस्ट और अनारदाने बारीक कुटे हुए, सेंकने के लिए तेल या घी।रोटी के बीच में 2 चम्मच स्टफिंग रख लीजिये, और हाथ से परांठे को चारों ओर से उठाकर स्टफिंग को बन्द कर दीजिये. और परांठा बेल लीजिये. गैस पर तवा गर्म करें और उसमें घी डालें और जब घी गर्म हो जाए तो उसमें बेला हुआ पराठा डालें और दोनों तरफ सुनहरा होने तक सेक लें। आपका सोयाबीन का पराठा तैयार है इसे आप गरमा-गरम मक्खन , दही के साथ सर्व करें।
सामग्री: आधा कप सोयाबीन (पानी में भिगोकर पेस्ट बनाया हुआ), १ टीस्पून घी, १ कप गेहूं का आटा, आधा कप बेसन, -आधा कप कद्दूकस किया हुआ गाजर और लौकी, २ टीस्पून पुदीना बारीक कटा हुआ, २ टीस्पून अदरक-हरी मिर्च का पेस्ट और १ टीस्पून अनारदाने बारीक कुटे हुए, सेंकने के लिए तेल.
विधि:
सबसे पहले सोयाबीन (पानी में भिगोकर पेस्ट बनाया हुआ) लें lआटे में तेल और नमक डालकर मिक्स कीजिए. पानी की सहायता से नरम आटा गूंथ लीजिये. गूंथे हुये आटे को 30 मिनिट ढककर रख दीजिये, आटा सैट होकर तैयार हो जाएगा.पैन में 1 टेबल स्पून तेल डालकर गरम कीजिए. गरम तेल में जीरा डाल दीजिए. जीरा भूनने पर हरी मिर्च का पेस्ट, अदरक का पेस्ट, हींग और शिमला मिर्च ,बेसन, गाजर और लौकी, पुदीना बारीक कटा हुआ डालकर हल्का सा भून लीजिए. सोया ग्रेन्यूल्स और नमक डालकर मिक्स कीजिए । 2 मिनिट भून लीजिए ।गूंथे आटे की समान आकार की लोईयां बना लें। सभी लोईयों को रोटी के आकार में बेल लें और इन बेली गई रोटी के बीच में 2 चम्मच स्टफिंग रख लीजिये, और हाथ से परांठे को चारों ओर से उठाकर स्टफिंग को बन्द कर दीजिये. और परांठा बेल लीजिये. गैस पर तवा गर्म करें और उसमें घी डालें और जब घी गर्म हो जाए तो उसमें बेला हुआ पराठा डालें और दोनों तरफ सुनहरा होने तक सेक लें। आपका सोयाबीन का पराठा तैयार है इसे आप गरमा-गरम मक्खन , दही के साथ सर्व करें।
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