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257.Food Recipes. Palak Paneer.पालक पनीर


Palak Paneer

We teach you in Food Recipes . Recipes. to make Palak Paneer. We need it to make Palak Paneer.
Spinach, paneer, green chillies, chopped garlic buds, cumin seeds, fresh cream, lemon juice, oil and salt. Wash the spinach thoroughly in running water. Then keep it in boiled water mixed with salt for 2 minutes. After this wash with cold water. Grind green chillies with spinach and make a paste. Cut paneer into square pieces. Heat oil in a pan and add cumin seeds. Then add garlic and fry for half a minute. Add spinach paste and fry, if needed add water. When the gravy comes to a boil, add paneer and mix well. Add salt and lemon juice. Garnish with fresh cream and serve hot.

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Ingredients: 2 bunches of spinach, 200 grams paneer, 2-3 green chilies, 8-10 garlic cloves chopped, half teaspoon cumin, 4 tablespoon fresh cream, 1 tablespoon lemon juice, 3 teaspoon oil and salt as per taste.

Method: Wash the spinach thoroughly in running water. Then keep it in boiled water mixed with salt for 2 minutes. After this wash with cold water. Grind green chillies with spinach and make a paste. Cut paneer into square pieces. Heat oil in a pan and add cumin seeds. Then add garlic and fry for half a minute. Add spinach paste and fry, if needed add water. When the gravy comes to a boil, add paneer and mix well. Add salt and lemon juice. Garnish with fresh cream and serve hot.

Q; What is the benefit of eating Palak Paneer?
A; It is also considered a nutritious food as spinach is rich in iron, potassium, protein, fiber and many other nutrients. On the other hand, paneer is also a storehouse of protein, calcium and is a good food option for diabetes patients. Both spinach and paneer are good for improving your bone health and immunity.


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पालक पनीर

 Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।पालक पनीर बनाने की Recipes. पालक पनीर बनाने के हमें चाहिए। 
पालक,  पनीर, हरी मिर्च, लहसुन की कलियां कटी हुई,  जीरा,  फ्रेश क्रीम, नींबू का रस, तेल और नमक .पालक को बहते हुए पानी में अच्छी तरह से धो लें. फिर नमक मिले उबले पानी में २ मिनट तक रखें. इसके बाद ठंडे पानी से धो लें. हरी मिर्च को पालक के साथ पीसकर पेस्ट बना लें. पनीर के चौकोर टुकड़े कर लें. पैन में तेल गर्म करके जीरा डालें. फिर लहसुन डालकर आधा मिनट तक भूनें. पालक का पेस्ट डालकर भूनें, यदि ज़रूरत हो तो पानी डालें. जब ग्रेवी में एक उबाल आ जाए, तब पनीर डालकर अच्छी तरह से मिलाएं. नमक व नींबू का रस डालें. फ्रेश क्रीम से सजाकर गरम-गरम सर्व करें.

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सामग्री: २ गड्डी पालक, २०० ग्राम पनीर, २-३ हरी मिर्च, ८-१० लहसुन की कलियां कटी हुई, आधा टीस्पून जीरा, ४ टेबलस्पून फ्रेश क्रीम, १ टेबलस्पून नींबू का रस, ३ टीस्पून तेल और नमक स्वादानुसार.

विधिः पालक को बहते हुए पानी में अच्छी तरह से धो लें. फिर नमक मिले उबले पानी में २ मिनट तक रखें. इसके बाद ठंडे पानी से धो लें. हरी मिर्च को पालक के साथ पीसकर पेस्ट बना लें. पनीर के चौकोर टुकड़े कर लें. पैन में तेल गर्म करके जीरा डालें. फिर लहसुन डालकर आधा मिनट तक भूनें. पालक का पेस्ट डालकर भूनें, यदि ज़रूरत हो तो पानी डालें. जब ग्रेवी में एक उबाल आ जाए, तब पनीर डालकर अच्छी तरह से मिलाएं. नमक व नींबू का रस डालें. फ्रेश क्रीम से सजाकर गरम-गरम सर्व करें.


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Q; पालक पनीर खाने से क्या फायदा?

A; इसे एक पौष्टिक भोजन भी माना जाता है क्योंकि पालक आयरन, पोटेशियम, प्रोटीन, फाइबर और कई अन्य पोषक तत्वों से भरपूर होता है. वहीं पनीर भी प्रोटीन, कैल्शियम का भंडार है और डायबिटीज के मरीजों के लिए अच्छा फूड ऑप्शन है. पालक और पनीर दोनों ही आपकी हड्डियों के सेहत और इम्यूनिटी में सुधार के लिए अच्छे हैं.


Q; हम पलक पनीर के साथ क्या खा सकते हैं?

A; यह स्वादिष्ट पालक पनीर रोटी, नान या पराठे के साथ अच्छा लगता है। अगर आप ग्लूटेन-फ्री हैं, तो आप इसे जीरा चावल या बिरयानी चावल, केसर चावल या घी चावल के साथ भी परोस सकते हैं।


Q; पलक पनीर का स्वाद कैसा लगता है?

A; इस पालक पनीर का स्वाद बिल्कुल भारतीय रेस्टोरेंट जैसा है! रिच और क्रीमी, पालक और क्रीमी इंडियन चीज़, पनीर से बनी, यह करी एक हेल्दी वेजिटेरियन डिनर है जिसे आप ज़रूर पसंद करेंगे। इसे साग पनीर के नाम से भी जाना जाता है। मैं वह लड़की हूं जिसे भारतीय लंच बुफे से पालक पनीर की एक बड़ी थाली मिलती है।

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