242.In Food Recipes Bisi Bele Bhaat बिसि बेले भात
Bisi Bele Bhaat
In Food Recipes, we teach you. Recipes for making Bisi bele bath . Bisi bele bath is a famous Karnataka dish made with rice, lentils, tamarind paste and lots of spices. In Kannada, 'bisi' means hot, 'bel' means lentils and 'nuhanu' means rice. This hot dal rice is also called bisi bele huli aana, as it is flavored with tamarind paste. The Karnataka style sambar rice recipe uses a special spice powder that adds a different flavor than regular sambar rice. This exchange food is prepared by cooking chakhla and vegetables separately. The special spice powder along with the taste of ghee makes this dish a finger licking snack. We need to make Bisi Bele Huli Anna. Rice, Toor Dal, Tamarind Pulp, Carrot, French Beans, Onion (Madrasi Onion), Tomato, Desi Ghee, Groundnut, Green Peas, Green Coriander Chopped, Mustard Seed, Turmeric, Onion Chopped, Readymade Bisi Bele Powder and Salt Finely chop all the vegetables. Soak rice, dal and peanuts for 15 minutes. Heat ghee in a pan, add mustard seeds, onion, turmeric and bisi bele powder and fry. Then mix rice, peanuts and lentils in it and cook on low flame for half an hour. Mix carrots, green peas, French beans and shallots (Madrasi) and cook for 10 minutes. Then add tomatoes, tamarind pulp, green coriander and salt and cook. Serve it with Onion Raita and Papad.Ingredients: 300 grams rice, 100 grams toor dal, 3 tbsp tamarind pulp, 1 carrot, 5-6 french beans, 8 shallots (Madrasi onions), 2 tomatoes, 5 tbsp desi ghee, 10-12 peanuts, 100 grams green peas, half cup green coriander chopped, 1 tsp mustard seeds, 1 tsp turmeric, 2 chopped onions, readymade bisi bele powder and salt as per taste.
Method: Finely chop all the vegetables. Soak rice, dal and peanuts for 15 minutes. Heat ghee in a pan, add mustard seeds, onion, turmeric and bisi bele powder and fry. Then mix rice, peanuts and lentils in it and cook on low flame for half an hour. Carrot, Mix green peas, French beans and small onions (Madrasi) and cook for 10 minutes. Then add tomatoes, tamarind pulp, green coriander and salt and cook. Serve it with Onion Raita and Papad.
बिसि बेले भात
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। बिसि बेले भात बनाने की Recipes. बीसी बेल बाथ एक प्रसिद्ध कर्नाटक व्यंजन है जिसे चावल, दाल, इमली के पेस्ट और ढेर सारे मसालों से बनाया जाता है। कन्नड़ में, 'बीसी' का मतलब गर्म, 'बेल' का मतलब दाल और 'नुहनु' का मतलब चावल होता है। इस गर्म दाल चावल को बिसी बेले हुली आना भी कहा जाता है, क्योंकि इसमें इमली के पेस्ट का स्वाद होता है।कर्नाटक शैली सांबर चावल नुस्खा एक विशेष मसाला पाउडर का उपयोग करता है जो नियमित सांभर चावल से अलग स्वाद जोड़ता है। यह एक्सचेंज फूड चखला और सब्जियों को अलग-अलग पकाकर तैयार किया जाता है। घी के स्वाद के साथ विशेष मसाला पाउडर इस व्यंजन को उंगली चाटने वाला नाश्ता बनाता है।बिसि बेले भात बनाने के लिए हमें चाहिए। चावल, तुअर की दाल, इमली का गूदा, गाजर, फ्रेंच बीन्स, प्याज़ (मद्रासी प्याज़), टमाटर, देसी घी, मूंगफली, हरी मटर, हरी धनिया कटी हुई, राई, हल्दी, प्याज़ कटे हुए, रेडीमेड बिसि बेले पाउडर और नमक .सभी सब्ज़ियों को बारीक़ काट लें. चावल, दाल और मूंगफली को १५ मिनट तक भिगोकर रखें. कड़ाही में घी गरम करके राई, प्याज़, हल्दी व बिसि बेले पाउडर डालकर भूनें. फिर इसमें चावल, मूंगफली और दाल मिलाकर आधे घंटे तक धीमी आंच पर पकाएं. गाजर, हरी मटर, फ्रेंच बीन्स और छोटे प्याज़ (मद्रासी) मिलाकर १० मिनट तक पकाएं. फिर टमाटर, इमली का गूदा, हरी धनिया और नमक डालकर पका लें. इसे अनियन रायता और पापड़ के साथ सर्व करें.
सामग्री: ३०० ग्राम चावल, १०० ग्राम तुअर की दाल, ३ टेबलस्पून इमली का गूदा, १ गाजर, ५-६ फ्रेंच बीन्स, ८ छोटे प्याज़ (मद्रासी प्याज़), २ टमाटर, ५ टेबलस्पून देसी घी, १०-१२ मूंगफली, १०० ग्राम हरी मटर, आधा कप हरी धनिया कटी हुई, १ टीस्पून राई, १ टीस्पून हल्दी, २ प्याज़ कटे हुए, रेडीमेड बिसि बेले पाउडर और नमक स्वादानुसार.
विधिः सभी सब्ज़ियों को बारीक़ काट लें. चावल, दाल और मूंगफली को १५ मिनट तक भिगोकर रखें. कड़ाही में घी गरम करके राई, प्याज़, हल्दी व बिसि बेले पाउडर डालकर भूनें. फिर इसमें चावल, मूंगफली और दाल मिलाकर आधे घंटे तक धीमी आंच पर पकाएं. गाजर, हरी मटर, फ्रेंच बीन्स और छोटे प्याज़ (मद्रासी) मिलाकर १० मिनट तक पकाएं. फिर टमाटर, इमली का गूदा, हरी धनिया और नमक डालकर पका लें. इसे अनियन रायता और पापड़ के साथ सर्व करें.
कोई टिप्पणी नहीं