200.Food Recipes Bikaneri Paratha बीकानेरी परांठा
Bikaneri Parantha
We teach you in Food Recipes. Recipes to make Bikaneri Paratha. Bikaneri Paratha It is very difficult to feed babies anything. That's why today we teach you how to make paratha for breakfast. For this we need. Flour, maida, butter, moong dal, onion, red chili powder, turmeric powder, garam masala, dried mango powder, sugar, salt, butter. Soak moong dal in water for two hours. Mix salt and oil in flour and maida and knead it. Heat oil in a pan and add onion and fry till it becomes golden. Mix soaked moong dal and cook. Add salt, red chili powder, turmeric powder, garam masala, dried mango powder and sugar and fry for a while. Now take it off the flame. Make dough of flour. Make parathas by filling moong dal masala in it and bake them well by applying butter.
Ingredients: 2 cups flour, half cup refined flour, 100 grams butter, 200 grams moong dal, 2 onions finely chopped, 1 teaspoon red chili powder, half teaspoon turmeric powder, half teaspoon garam masala, 1 teaspoon dried mango powder, 1 teaspoon sugar, Salt to taste Butter.बीकानेरी परांठा
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।बीकानेरी पराठा बनाने की Recipes . बीकानेरी पराठा बच्चों को कुछ भी खिलाना बहुत मुश्किल होता है। इस लिए हम आज आप को नाश्ते में परांठा बनाना सिखाते हैं। इसके लिए हमे चाहिए।आटा, मैदा, बटर, मूंग की दाल, प्याज़ , लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, गरम मसाला, अमचूर पाउडर, शक्कर, नमक , बटर. मूंग दाल को पानी में दो घंटे तक भिगोकर रखें. आटे और मैदे में नमक व तेल मिलाकर गूंध लें. एक कड़ाही में तेल गरम करें और प्याज़ डालकर सुनहरा होने तक भूनें. भिगोई हुई मूंग दाल मिलाकर पकाएं. नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, गरम मसाला, अमचूर पाउडर और शक्कर मिलाकर थोड़ी देर तक भूनें. अब इसे आंच से उतार लें. आटे की लोई बना लें. इसमें मूंग दाल का मसाला भरकर परांठे बनाएं तथा बटर लगाकर अच्छी तरह से सेंक लें.
सामग्रीः २ कप आटा, आधा कप मैदा, १०० ग्राम बटर, २०० ग्राम मूंग की दाल, २ प्याज़ बारीक कटा हुआ, १ टीस्पून लाल मिर्च पाउडर, आधा टीस्पून हल्दी पाउडर, आधा टीस्पून गरम मसाला, १ टीस्पून अमचूर पाउडर, १ टीस्पून शक्कर, नमक स्वादानुसार, बटर.
विधिः मूंग दाल को पानी में दो घंटे तक भिगोकर रखें. आटे और मैदे में नमक व तेल मिलाकर गूंध लें. एक कड़ाही में तेल गरम करें और प्याज़ डालकर सुनहरा होने तक भूनें. भिगोई हुई मूंग दाल मिलाकर ७-८ मिनट तक पकाएं. नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, गरम मसाला, अमचूर पाउडर और शक्कर मिलाकर थोड़ी देर तक भूनें. अब इसे आंच से उतार लें. आटे की लोई बना लें. इसमें मूंग दाल का मसाला भरकर परांठे बनाएं तथा बटर लगाकर अच्छी तरह से सेंक लें.
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