230.Food Recipes. Nutrela Biryani न्यूट्रीला बिरयानी
Nutrela Biryani
We teach you in Food Recipes .Recipes for making Nutrela Biryani. Nutrela Biryani is a very tasty Mughlai food, it is a complete meal in itself. It contains various minerals and fats. This equality is non-vegetarian, but those who are vegetarian can make it using Nutella in different ways. and tastes better. It is very healthy due to various spices and due to the fact that the rice is cooked with Nutriella, it comes in the category of a complete diet. Soya Chunks are highly nutritious, healthy and are a good source of protein for vegetarians. Soya Chunks are actually defatted soy bulk products. It is known as a by-product of soybean oil. It is a healthy alternative to meat items. Soya granules can be added to a variety of rice dishes, curries and vegetables. You can also make it spicy with everyday spices. Nutrela High Protein Soya Badi is prepared by boiling it first and adding spices. To make Nutrela Biryani, we need Nutrela High Protein Soya Mini Big. Soaked basmati rice, Onion, Ginger-garlic paste, Green chilies, Cardamom, Cinnamon, Cloves, Peppercorns, Curd, Saffron soaked in milk, Coriander powder, Red chili powder, Lemon juice, Few mint leaves, Coriander leaves , water, salt, oil. fry the onions. Grind coriander leaves, mint leaves, and green chilies to a fine paste, also make a powder of small cardamom, cloves, cinnamon, and peppercorns. Beaten curd, red chili powder, salt, ginger-garlic paste, and green chilies , Mint and Coriander Paste, Lemon Juice. Marinate it by mixing ground spices and fried onions and prepared Nutrela Soya Badi. Apply a layer of rice on the marinated Nutrela Badi. Then add saffron milk solution to these rice and fry Sprinkle it on the onion and again spread a layer of rice. Cover it on high flame and cook till the steam is filled in it. Garnish it with mint leaves.
Ingredients:
- 2 cups prepared Nutrela High Protein Soya Mini Large.
- 2 cups soaked basmati rice,
- 2 cups chopped onions,
- 1 tsp ginger-garlic paste, .
- 2 tsp finely chopped green chilies,
- 5 tsp cardamom,
- 2 inch cinnamon,
- 6 cloves,
- 1 tsp peppercorns,
- 1 cup curd,
- 1 tbsp saffron soaked in milk,
- 1 tsp coriander powder,
- 1 tsp red chilli powder,
- 2 tbsp lemon juice,
- few mint leaves,
- coriander leaves,
- water ,
- salt,
- oil.
Method: First fry the chopped onion and keep it aside. Now make a fine paste by grinding green coriander, mint leaves, and green chilies, then make powder of small cardamom, cloves, cinnamon, and peppercorns and keep aside. Now whipped curd, Red chili powder, salt, ginger-garlic paste and green chili, mint and coriander paste, lemon juice. Marinate it by adding ground spices and fried onions and prepared Nutrela Soya Badi. Now apply a layer of rice on the marinated Nutrela Badi. Then sprinkle the saffron milk solution on this rice and fried onions and again spread a layer of rice. Cover it on high flame and cook till the steam is filled in it. Garnish it with mint leaves.
A; With Nutrela Soya Chunks, you can make recipes that are both healthy and delicious. Lastly, Nutrela Soya Chunks contain 52% wholesome protein – the highest source of protein.
न्यूट्रीला बिरयानी
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।न्यूट्रीला बिरयानी बनाने की Recipes. न्यूट्रीला बिरयानी बहुत ही स्वादिष्ट मुगलई भोजन है यह अपने आप में ही संपूर्ण भोजन हैं। इसमें विभिन्न मिनरल और वसा होती है यह समानता मांसाहारी होती है परंतु जो शाकाहारी हैं वह विभिन्न विभिन्न प्रकार से न्यूट्रीला का प्रयोग करके इसे बना सकते हैं यह दोनों प्रकार से स्वादिष्ट बनती है इसमें बहुत ही अलग-अलग मसाले डाले जाते हैं इसके कारण यह सुपाच्य और स्वादिष्ट होते हैं विभिन्न मसालों की वजह से यह बहुत ही स्वास्थ्यवर्धक होती है और न्यूट्रीला के साथ चावल पक्के होने के कारण यह एक संपूर्ण आहार की श्रेणी में आता है । सोया चंक्स बेहद पौष्टिक, स्वस्थ हैं और शाकाहारियों के लिए प्रोटीन के अच्छे स्रोत हैं। सोया चंक्स वास्तव में वसारहित सोया बड़ी उत्पाद हैं । इसे सोयाबीन तेल के उप-उत्पाद के रूप में जाना जाता है। यह मांस की वस्तुओं का एक स्वस्थ विकल्प है।सोया ग्रेन्यूल्स को विभिन्न प्रकार के चावल के व्यंजन, करी और सब्ज़ियों के साथ जोड़ा जा सकता है। आप इसे रोज़ के मसालों के साथ भी तीखा बना सकते हैं न्यूट्रीला हाई प्रोटीन सोया बड़ी को पहले उबाल कर मसाले डाल कर तैयार कर लेते हैं। न्यूट्रीला बिरयानी बनाने के लिए हमें चाहिए।न्यूट्रीला हाई प्रोटीन सोया मिनी बड़ी. भिगोया हुआ बासमती चावल, प्याज़, अदरक-लहसुन का पेस्ट, हरी मिर्च, इलायची, दालचीनी, लौंग, पेपरकॉर्न, दही, दूध में भिगोया हुआ केसर, धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, नींबू का रस, पुदीने के कुछ पत्ते, हरा धनिया, पानी, नमक, तेल. प्याज़ को फ्राई करें हरा धनिया, पुदीने के पत्ते, और हरी मिर्च को पीसकर बारीक पेस्ट बना लें, छोटी इलायची, लौंग, दालचीनी, और पेपरकॉर्न का भी पाउडर बना लें .फेंटी हुई दही, लाल मिर्च पाउडर, नमक, अदरक-लहसुन का पेस्ट और हरी मिर्च, पुदीना और धनिया का पेस्ट, नींबू का रस. पिसे हुए मसाले और फ्राई किए हुए प्याज़ तथा तैयार न्यूट्रीला सोया बड़ी में मिलाकर इसे मेरिनेट करें.मेरिनेट किए हुए न्यूट्रीला बड़ी पर चावल की एक परत लगाएं. फिर केसर दूध के घोल को इन चावल और फ्राई किए हुए प्याज़ पर छिड़के तथा फिर से चावल की एक परत फैला दें. इसे तेज आंच पर ढंककर तब तक पकाएं जब तक इसमें स्टीम न भर जाए. इसे पुदीना के पतो से सजाएं.
सामग्री: २ कप तैयार न्यूट्रीला हाई प्रोटीन सोया मिनी बड़ी. २ कप भिगोया हुआ बासमती चावल, २ कप कटे हुए प्याज़, 1 छोटा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट, २ छोटे बारीक कटी चम्मच हरी मिर्च, ५ छोटी इलायची, २ इंच दालचीनी, ६ लौंग, १ छोटा चम्मच पेपरकॉर्न, १ कप दही, १ बड़ा चम्मच दूध में भिगोया हुआ केसर, १ छोटा चम्मच धनिया पाउडर, 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर, २ बड़े चम्मच नींबू का रस, पुदीने के कुछ पत्ते, हरा धनिया, पानी, नमक, तेल.
विधिः पहले कटे प्याज़ को फ्राई करें और अलग रख दें. अब हरा धनिया, पुदीने के पत्ते, और हरी मिर्च को पीसकर बारीक पेस्ट बना लें, फिर छोटी इलायची, लौंग, दालचीनी, और पेपरकॉर्न का भी पाउडर बना लें और अलग रख दें. अब फेंटी हुई दही, लाल मिर्च पाउडर, नमक, अदरक-लहसुन का पेस्ट और हरी मिर्च, पुदीना और धनिया का पेस्ट, नींबू का रस. पिसे हुए मसाले और फ्राई किए हुए प्याज़ तथा तैयार न्यूट्रीला सोया बड़ी में मिलाकर इसे मेरिनेट करें. अब मेरिनेट किए हुए न्यूट्रीला बड़ी पर चावल की एक परत लगाएं. फिर केसर दूध के घोल को इन चावल और फ्राई किए हुए प्याज़ पर छिड़के तथा फिर से चावल की एक परत फैला दें. इसे तेज आंच पर ढंककर तब तक पकाएं जब तक इसमें स्टीम न भर जाए. इसे पुदीना के पतो से सजाएं.
Q; सोयाबीन बड़ी के क्या फायदे हैं?
A; सोयाबीन मधुमेह के रोगियों के लिए अच्छा आहार है। यह हड्डियों को मजबूत बनाते हैं। इसका सेवन करने से रक्त प्रवाह को प्रभावित करने वाले कारकों को कम किया जा सकता है, जिस कारण यह हृदय के लिए अच्छा माना गया है। यह शरीर के वजन एयर चर्बी को कम करता है।
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