190.Food Recipes Rice paddy चावल की बड़ी
Rice paddy
We teach you in Food Recipes. Recipes to make rice big. Rice is low in fat and it can also control blood glucose level. This reduces insulin secretion. This is also the main reason for not gaining weight. So we tell you. We need it for rice badi. Rice, green chilies, cauliflower, grated ginger, tomato, turmeric, cumin, coriander powder, garam masala, red chili powder, asafoetida, ghee, oil for frying, chopped coriander leaves, salt. Soak the rice in water and grind it finely. Add ginger, cauliflower, green chillies and salt to it and fry. Heat ghee and add cumin, turmeric, coriander powder, red chili powder and asafoetida. Fry tomatoes in this. When ready enjoy eating with parathas.
Material
1 cup rice, 1 green chili, 1/2 cup cauliflower, grated 1/2 teaspoon ginger, 2 large tomatoes, 1/4 teaspoon turmeric, 1/4 teaspoon cumin, 1 teaspoon coriander powder, 1/4 teaspoon garam masala, 1/4 Spoon red chili powder, a pinch of asafoetida, 1 tablespoon ghee, oil for frying, 1 tablespoon chopped coriander leaves, salt as per taste.
Method
Soak the rice in water for 1/2 hour and grind it finely. Then mix ginger, cauliflower, green chillies and salt in it and beat it well. Heat oil in a pan, make small balls of the mixture and fry them. Heat ghee in a pan and add cumin, turmeric, coriander powder, red chili powder and asafoetida. Grind tomatoes in this and fry them well. Put 1 cup of water and the bigis and let them cook on a low flame for 8-10 minutes. Then add coriander leaves and serve with parathas.
1 cup rice, 1 green chili, 1/2 cup cauliflower, grated 1/2 teaspoon ginger, 2 large tomatoes, 1/4 teaspoon turmeric, 1/4 teaspoon cumin, 1 teaspoon coriander powder, 1/4 teaspoon garam masala, 1/4 Spoon red chili powder, a pinch of asafoetida, 1 tablespoon ghee, oil for frying, 1 tablespoon chopped coriander leaves, salt as per taste.
Method
Soak the rice in water for 1/2 hour and grind it finely. Then mix ginger, cauliflower, green chillies and salt in it and beat it well. Heat oil in a pan, make small balls of the mixture and fry them. Heat ghee in a pan and add cumin, turmeric, coriander powder, red chili powder and asafoetida. Grind tomatoes in this and fry them well. Put 1 cup of water and the bigis and let them cook on a low flame for 8-10 minutes. Then add coriander leaves and serve with parathas.
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Chilli paneer
चावल की बड़ी
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।चावल की बड़ी बनाने की Recipes. चावल में फैट कम होता है और यह ब्लड ग्लूकोज लेवल को भी कंट्रोल रख सकता है. इससे इंसुलिन सीक्रेशन कम होता है. यह भी वजन न बढ़ने का मुख्य कारण है.तो हम आप को बताते हैं। चावल की बड़ी के लिए हमें चाहिए।चावल, हरीमिर्च, फूलगोभी कसी, अदरक कसा, टमाटर, हलदी , जीरा, धनिया पाउडर, गरममसाला, लालमिर्च पाउडर, हींग, घी, तलने के लिए तेल, चम्मच धनियापत्ती कटी, नमक। चावलों को पानी में भिगो कर महीन पीस लें.इस में अदरक, फूलगोभी, हरीमिर्च और नमक मिला कर तल लें. घी गरम कर जीरा, हलदी, धनिया पाउडर, लालमिर्च पाउडर और हींग डालें. इस में टमाटरों भून लें. तैयार होने पर परांठों के साथ खाने का आन्नद ले।सामग्री;
1 कप चावल, 1 हरीमिर्च, 1/2 कप फूलगोभी कसी, 1/2 चम्मच अदरक कसा, 2 बड़े टमाटर, 1/4 चम्मच हलदी 1/4 चम्मच जीरा, 1 चम्मच धनिया पाउडर, 1/4 चम्मच गरममसाला, 1/4 चम्मच लालमिर्च पाउडर, चुटकीभर हींग, 1 बड़ा चम्मच घी, तलने के लिए तेल, 1 बड़ा चम्मच धनियापत्ती कटी, नमक स्वादानुसार.
विधि;
चावलों को पानी में 1/2 घंटा भिगो कर महीन पीस लें. फिर इस में अदरक, फूलगोभी, हरीमिर्च और नमक मिला कर अच्छी तरह फेंट लें. कड़ाही में तेल गरम कर मिश्रण की छोटीछोटी बड़ियां बना कर तल लें. एक कड़ाही में घी गरम कर जीरा, हलदी, धनिया पाउडर, लालमिर्च पाउडर और हींग डालें. इस में टमाटरों को मिक्सी में पीस कर डाल अच्छी तरह भून लें. 1 कप पानी और बड़ियां डाल कर 8-10 मिनट हलकी आंच पर पकने दें. फिर धनियापत्ती डाल कर परांठों के साथ परोसें.
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Q;चावल की सबसे अच्छी किस्म कौन सी होती है?
A; बासमती चावल की प्रमुख किस्में हैंः बासमती 217, बासमती 370, टाइप 3 (देहरादूनी बासमती), पंजाब बासमती 1 (बउनी बासमती), पूसा बासमती 1, कस्तूरी, हरियाणा बासमती 1, माही सुगंधा, तरोरी बासमती (एचबीसी 19 / करनाल लोकल), रणबीर बासमती, बासमती 386, इम्प्रूव्ड पूसा बासमती 1 (पूसा 1460), पूसा बासमती 1
A; बासमती चावल की प्रमुख किस्में हैंः बासमती 217, बासमती 370, टाइप 3 (देहरादूनी बासमती), पंजाब बासमती 1 (बउनी बासमती), पूसा बासमती 1, कस्तूरी, हरियाणा बासमती 1, माही सुगंधा, तरोरी बासमती (एचबीसी 19 / करनाल लोकल), रणबीर बासमती, बासमती 386, इम्प्रूव्ड पूसा बासमती 1 (पूसा 1460), पूसा बासमती 1
A; चमारमणि चावल कम समय में पकने और सफेद रंग के कारण बंगाली परिवारों में बहुत पसंद किया जाता है। यह आकार में पतला और छोटा है और बनावट में नरम है। यह रोजमर्रा के भोजन के साथ-साथ विशेष अवसरों के लिए एक आदर्श विकल्प है। हम सबसे अच्छी गुणवत्ता वाले 100% स्टोन मुक्त प्रीमियम गुणवत्ता वाले सॉर्टेक्स चावल का आश्वासन देते हैं।
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