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339. Food Recipes PARATHA BURGER बर्गर परांठा



Burger Parantha


We teach you in Food RecipesRecipes for making Burger Parantha.It is important to eat vegetables to stay healthy and keep the body strong, vegetables are a good source of vitamins, minerals, fiber and antioxidants that are essential for good health, including vegetables in your diet can reduce the risk of diseases and Improving your health can help. Broccoli – This vegetable is rich in Vitamin K and Vitamin C. One Paneer Paratha gives 276 calories. Out of which carbohydrates account for 120 calories, proteins 41 calories and the remaining calories come from fat which is 115 calories. One Paneer Paratha provides about 14 percent of the total daily calorie requirement of a standard adult diet of 2,000 calories. To make Burger Paratha we need. All purpose flour, oil, salt to taste, mixed vegetables, boiled potatoes, fenugreek leaves, garam masala, Ginger-green chili paste, green coriander, grated onion as per taste, butter for baking. Done, salt For the filling: a few tomato and cucumber slices, lettuce leaves, cheese spread, salt and pepper, cheese cut into slices. Apply masala on all the slices. Red chili powder, chaat masala, black salt and cumin powder. Make mini parathas by kneading the paratha ingredients. Apply butter and bake the parantha till it becomes crispy. Stuff the stuffing between every 2 mini parathas, Apply cheese spread on each paratha. Also keep tomato, cucumber and lettuce leaves. Then sprinkle salt and black pepper, now put a cheese slice on each and place it on the other and put a toothpick on top. Serve with tomato sauce.

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Ingredients: 2 cups all purpose flour, 1 tsp oil, salt as per taste.

Stuffing: For burgers: 1 cup mixed vegetables, 2 potatoes boiled, 2 tsp fenugreek leaves, 1 tsp garam masala, 2 tsp ginger-green chili paste, 2 tbsp green coriander, 1 onion grated as per taste, butter for baking. done, salt

For garnishing: 1/4 cup tomato ketchup, cucumber, tomato and onion slices and lettuce leaves, mayonnaise.

Method: Mix salt and oil in flour and knead and bake mini parathas by rolling them. Make round patties by mixing the ingredients of stuffing and apply oil on the pan and bake on medium flame. Patties, cucumber, between two paranthas Tomato and onion slices and lettuce • Keep leaves. Apply mayonnaise and heat it on a pan. Cut and serve like pizza.

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 बर्गर परांठा

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।बर्गर परांठा बनाने की Recipes. स्वस्थ रहने और शरीर को मजबूत रखने के लिए सब्जियां खाना जरुरी है, सब्जियां विटामिन, खनिज, फाइबर और एंटीऑक्सीडेंट का एक अच्छा स्रोत हैं जो अच्छे स्वास्थ्य के लिए आवश्यक हैं, सब्जियों को अपने आहार में शामिल करने से बीमारियों के जोखिम को कम करने और आपके स्वास्थ्य में सुधार करने में मदद मिल सकती है।ब्रॉकली- इस सब्जी में विटामिन के और विटामिन सी की भरपूर मात्रा होती है।एक पनीर पराठा 276 कैलोरी देता है। जिसमें से कार्बोहाइड्रेट 120 कैलोरी, प्रोटीन 41 कैलोरी और शेष कैलोरी वसा से आते हैं जो 115 कैलोरी है। एक पनीर पराठा 2,000 कैलोरी की एक मानक वयस्क आहार की कुल दैनिक कैलोरी आवश्यकता का लगभग 14 प्रतिशत प्रदान करता है।बर्गर परांठा बनाने के लिए हमें चाहिए।मैदा, तेल, नमक स्वादानुसार, मिक्स वेजीटेबल (मनचाही सब्ज़ियां), आलू उबले हुए,  मेथी के पत्ते, गरम मसाला, अदरक-हरी मिर्च का पेस्ट, हरी धनिया, प्याज़ कद्दूकस स्वादानुसार, सेंकने के लिए बटर. किया हुआ, नमकफिलिंग के लिए: थोड़ा-सा टमाटर और ककड़ी के स्लाइस, सलाद के पत्ते, चीज़ स्प्रेड, नमक और कालीमिर्च, पनीर स्लाइस में कटे हुए. सभी स्लाइसेस पर मसाला लगा दें. लाल मिर्च पाउडर, चाट मसाला, काला नमक और जीरा पाउडर. परांठे की सामग्री को गूंधकर मिनी परांठे बना लें. बटर लगाकर क्रिस्पी होने तक परांठे को सेंकें. हर २ मिनी परांठों के बीच फिलिंग की सामग्री स्टफ़ करें, प्रत्येक परांठे पर चीज स्प्रेड लगाएं. साथ ही टमाटर, ककड़ी और सलाद के पत्ते भी रखें. फिर नमक और कालीमिर्च छिड़के, अब प्रत्येक पर पनीर स्लाइस रखकर दूसरा पर रखें और ऊपर टूथपिक लगा दें. टोमैटो सॉस के साथ सर्व करें.

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सामग्री: २ कप मैदा, १ टीस्पून तेल, नमक स्वादानुसार.

स्टफिंगः
बर्गर के लिएः १ कप मिक्स वेजीटेबल (मनचाही सब्ज़ियां), २ आलू उबले हुए, २ टीस्पून मेथी के पत्ते, १ टीस्पून गरम मसाला, २ टीस्पून अदरक-हरी मिर्च का पेस्ट, २ टेबलस्पून हरी धनिया, १ प्याज़ कद्दूकस स्वादानुसार, सेंकने के लिए बटर. किया हुआ, नमक

गार्निशिंग के लिए:
१/४ कप टोमैटो केचअप, ककड़ी, टमाटर व प्याज़ के स्लाइस और सलाद के पत्ते, मेयोनीज़.

विधिः मैदे में नमक व तेल मिलाकर गूंध लें व मिनी परांठे बेलकर सेंक लें. स्टफिंग की सामग्री मिलाकर गोल पेटिस बना लें और तवे पर तेल लगाकर मध्यम आंच पर सेंक लें. दो परांठे के बीच पेटिस, ककड़ी, टमाटर व प्याज़ के स्लाइस और सलाद • पत्ते रखें. मयोनीज़ लगाएं और तवे पर गरम करें. पिज़्ज़ा की तरह कट करके सर्व करें.

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Q; पनीर पराठे के साथ सबसे अच्छा क्या जाता है?
A; पनीर पराठा आमतौर पर सफेद मक्खन, अचार, दही, रायता या चटनी के साथ खाया जाता है। आम का अचार, नींबू का अचार, घर का बना दही, धनिये की चटनी, पुदीना की चटनी और लहसुन की चटनी अन्य बेहतरीन विकल्प हैं।

Q; पनीर में कितनी ताकत होती है?
A; 100 ग्राम पनीर में 11.12 ग्राम प्रोटीन पाया जाता है।

Q; एक पनीर पराठा में कितनी कैलोरी होती है?
A; एक पनीर पराठा 276 कैलोरी देता है। जिसमें से कार्बोहाइड्रेट 120 कैलोरी, प्रोटीन 41 कैलोरी और शेष कैलोरी वसा से आते हैं जो 115 कैलोरी है। एक पनीर पराठा 2,000 कैलोरी की एक मानक वयस्क आहार की कुल दैनिक कैलोरी आवश्यकता का लगभग 14 प्रतिशत प्रदान करता है।

Q; सब्जी खाना हमारे लिए क्यों जरूरी है?
A; स्वस्थ रहने और शरीर को मजबूत रखने के लिए सब्जियां खाना जरुरी है, सब्जियां विटामिन, खनिज, फाइबर और एंटीऑक्सीडेंट का एक अच्छा स्रोत हैं जो अच्छे स्वास्थ्य के लिए आवश्यक हैं, सब्जियों को अपने आहार में शामिल करने से बीमारियों के जोखिम को कम करने और आपके स्वास्थ्य में सुधार करने में मदद मिल सकती है।

Q; सबसे ज्यादा फायदा करने वाली सब्जी कौन सी है?
A; लहसुन- लहसुन मैंगनीज, विटामिन बी6, विटामिन सी और सेलेनियम से भरपूर होता है। ...
मटर- हरी मटर पोषक तत्वों से भरपूर होती हैं। पालक- आयरन, मैग्नीशियम, पोटेशियम, फोलेट और कैल्शियम जैसे पोषक तत्वों से भरपूर सुपरफूड्स में से एक है पालक। ब्रॉकली- इस सब्जी में विटामिन के और विटामिन सी की भरपूर मात्रा होती है।


 here's a simple recipe for a Paratha Burger:

Ingredients:

For Parathas:

  • 2 cups whole wheat flour
  • Water (as needed for kneading)
  • Salt (to taste)
  • Ghee or oil (for cooking)

For Burger Patties:

  • 1 lb ground a vegetarian alternative like mashed beans or veggie
  • 1 small onion, finely chopped
  • 1 teaspoon ginger-garlic paste
  • 1 teaspoon cumin powder
  • 1 teaspoon coriander powder
  • 1/2 teaspoon turmeric powder
  • 1/2 teaspoon red chili powder (adjust to taste)
  • Salt and pepper (to taste)
  • Chopped coriander leaves (optional)

For assembling the Burger:

  • Lettuce leaves
  • Tomato slices
  • Onion rings
  • Cheese slices
  • Ketchup and mayonnaise

Instructions:

  1. Prepare Parathas:

    • In a bowl, mix whole wheat flour, salt, and enough water to make a soft dough.
    • Knead the dough well and let it rest for 15-20 minutes.
    • Divide the dough into equal-sized balls.
    • Roll each ball into a flat, round paratha.
    • Cook the parathas on a hot griddle with a little ghee or oil until they are golden brown on both sides.
  2. Make Burger Patties:

    • In a mixing bowl, combine ground meat (or your chosen alternative) with finely chopped onion, ginger-garlic paste, cumin powder, coriander powder, turmeric powder, red chili powder, salt, pepper, and chopped coriander leaves.
    • Mix everything well and shape the mixture into burger patties.
    • Cook the patties in a pan until they are fully cooked and browned on both sides.
  3. Assemble the Paratha Burger:

    • Take one paratha and place a lettuce leaf on it.
    • Put a cooked burger patty on top of the lettuce.
    • Add a slice of cheese on the patty while it's still hot, so it melts slightly.
    • Top it with tomato slices and onion rings.
    • Spread ketchup and mayonnaise on another paratha and place it on top to form a sandwich.
    • Secure the burger with a toothpick if needed.
  4. Serve:

    • Serve the paratha burger hot with additional ketchup and mayonnaise on the side.

Enjoy your delicious Paratha Burger! Feel free to customize the toppings and condiments according to your preferences.

यहां पराठा बर्गर की एक सरल रेसिपी दी गई है:

सामग्री:

परांठे के लिए:

  •     2 कप साबुत गेहूं का आटा
  •     पानी (आवश्यकतानुसार गूंथने के लिये)
  •     नमक स्वाद अनुसार)
  •     घी या तेल (खाना पकाने के लिए)

  • बर्गर पैटीज़ के लिए:

  •     1 पौंड पिसा मसले हुए बीन्स या सब्ज़ियों जैसा शाकाहारी विकल्प
  •     1 छोटा प्याज, बारीक कटा हुआ
  •     1 चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
  •     1 चम्मच जीरा पाउडर
  •     1 चम्मच धनिया पाउडर
  •     1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
  •     1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर (स्वादानुसार)
  •     नमक और काली मिर्च स्वादानुसार)
  •     कटी हुई धनिया पत्ती (वैकल्पिक)

  • बर्गर को असेंबल करने के लिए:

  •     सलाद पत्ते
  •     टमाटर के टुकड़े
  •     प्याज के छल्ले
  •     पनीर के टुकड़े
  •     केचप और मेयोनेज़

निर्देश:

   1. परांठे तैयार करें:
  •         नरम आटा गूंथने के लिए एक कटोरे में गेहूं का आटा, नमक और पर्याप्त पानी मिलाएं।
  •         - आटे को अच्छे से गूंथ लें और 15-20 मिनट के लिए रख दें.
  •         आटे को बराबर आकार की लोइयों में बाँट लें।
  •         प्रत्येक गोले को चपटा, गोल परांठा बेल लें।
  •         परांठे को गर्म तवे पर थोड़े से घी या तेल के साथ दोनों तरफ से सुनहरा होने तक पकाएं।

    2.बर्गर पैटीज़ बनाएं:
  •         एक मिश्रण कटोरे में, बारीक कटा हुआ प्याज, अदरक-लहसुन का पेस्ट, जीरा पाउडर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, नमक, काली मिर्च और कटा हुआ हरा धनिया के साथ पिसा हुआ मांस (या अपना पसंदीदा विकल्प) मिलाएं।
  •         सब कुछ अच्छी तरह से मिलाएं और मिश्रण को बर्गर पैटीज़ का आकार दें।
  •         पैटीज़ को एक पैन में तब तक पकाएं जब तक वे पूरी तरह से पक न जाएं और दोनों तरफ से ब्राउन न हो जाएं।

   3. पराठा बर्गर इकट्ठा करें:
  •         - एक परांठा लें और उस पर सलाद का एक पत्ता रखें.
  •         सलाद के ऊपर पकी हुई बर्गर पैटी डालें।
  •         पैटी के गर्म होने पर ही उसमें पनीर का एक टुकड़ा डालें, ताकि वह थोड़ा पिघल जाए।
  •         इसके ऊपर टमाटर के टुकड़े और प्याज के छल्ले डालें।
  •         दूसरे पराठे पर केचप और मेयोनेज़ फैलाएं और सैंडविच बनाने के लिए इसे ऊपर रखें।
  •         यदि आवश्यक हो तो बर्गर को टूथपिक से सुरक्षित करें।

    4.सेवा करना:
  •         पराठा बर्गर को अतिरिक्त केचप और मेयोनेज़ के साथ गरमागरम परोसें।

अपने स्वादिष्ट पराठा बर्गर का आनंद लें! अपनी पसंद के अनुसार टॉपिंग और मसालों को बेझिझक अनुकूलित करें।

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