95.Food Recipes मटन मसाला Mutton Masala.
मटन मसाला
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। मटन मसाला बनाने की Recipes. मटन मसाला पंजाब, हैदराबाद, बंगाल में ज्यादा बनाई जाती है भारत में मटन मसाला काफी प्रसिद्ध है। इस करी का स्वाद बहुत ही मसालेदार और चटपटा होता है। मटन करी खाना सेहत के लिए भी फायदेमंद होता है। मटन करी को दोपहर और रात के खाने में बना सकते हैं।जो लोग नॉनवेज खाते हैं। वे लोग मटन करी खाना बहुत ही पसंद करते हैं।मटन मसाला को हम घर पर ही होटल जैसा बना सकते हैं।इसमें साबुत मसाले, खड़े मसाले,धनिया पाउडर, जीरा पाउडर और गरम मसाला डाल कर बनाया जाता है।‘पंजाबी मटन मसाला करी’ सुगंधित मसालों के साथ बनाई जाती है, जो चावल,रोटी, नान या पराठा आदि के साथ खाना पसंद करते है. स्वाद से भरपूर मटन करी आपके खाने को स्पेशल बना देती हैं।
- 500 ग्राम मटन
- 200 ग्राम दही
- 200 ग्राम प्याज
- 100 ग्राम टमाटर
- 50 ग्राम घी या तेल
- 2 चम्मच धनिया पाउडर
- 2 चम्मच लहसुन का पेस्ट
- 2 चम्मच अदरक का पेस्ट
- 2 चम्मच नमक (स्वादानुसार)
- 2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- 1 चम्मच गरम मसाला
- 1 चम्मच हल्दी
- 5 हरी इलायची
- 8 काली मिर्च
- 1 दालचीनी स्टिक
- 100 ग्राम हरा धनिया
- 4 साबुत लौंगये
1. आप गैस पर एक बड़ा पैन रखें और उसमें थोड़ा घी डालकर गर्म करें. फिर इसमें इलायची, लौंग, काली मिर्च, दालचीनी स्टिक डालें. इन्हें कुछ मिनट के लिए भूनें और कटा हुआ प्याज डालें. प्याज को हल्का ब्राउन होने तक भूनें.
2. अब आप प्याज, टमाटर काटकर रख लें. फिर अदरक और लहसुन का पेस्ट तैयार कर लें. अब मटन को अच्छी तरह धोकर छोटे-छोटे टुकड़ों में काटकर बर्तन में रख लें.
3. इसके बाद अदरक का पेस्ट और लहसुन का पेस्ट डालें और मिश्रण को अच्छी तरह पकाएं. अब भुने हुए प्याज में हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर और धनिया पाउडर डालकर अच्छी तरह मिला लें.
4.इसमें अब मैश किए हुए टमाटर डालें और अन्य सामग्री के साथ अच्छी तरह मिलाएं. इस मिश्रण को पैन में मसाले से तेल अलग होने तक पकाएं.
5. इस मिक्सचर में आप मटन के पीस डालें और अच्छी तरह मिला लें. थोड़ी देर बाद इसमें दही डालकर मिक्स कर लें. फिर करीब 10 मिनट कर पकाएं. इसके बाद पानी डालकर अच्छी तरह पका लें.
6. इसमें धनिया के पत्ता और गरम मासाला डाल दें. अब इसे 25 मिनट तक पकने दें. मटन पूरी तरह पक जाए और सॉफ्ट हो जाए, तब इसे ढ़ककर रखें और गैस बंद कर दें.
7. अब इसे आंच से उतार लें और डिश को एक कटोरे में निकाल लें. इसे गरमा गरम चावल या नान के साथ परोस सकते हैं.
1. First of all, cut onions and tomatoes and keep them. Then prepare a paste of ginger and garlic. Now wash the mutton thoroughly and cut it into small pieces and keep it in a vessel.
6. इसमें धनिया के पत्ता और गरम मासाला डाल दें. अब इसे 25 मिनट तक पकने दें. मटन पूरी तरह पक जाए और सॉफ्ट हो जाए, तब इसे ढ़ककर रखें और गैस बंद कर दें.
7. अब इसे आंच से उतार लें और डिश को एक कटोरे में निकाल लें. इसे गरमा गरम चावल या नान के साथ परोस सकते हैं.
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Mutton Masala
We teach you in Food Recipes Recipes for making Mutton Masala. Mutton Masala is mostly made in Punjab, Hyderabad, Bengal. Mutton Masala is very famous in India. The taste of this curry is very spicy and tangy. Eating mutton curry is also beneficial for health. Mutton curry can be made for lunch and dinner. People who eat non-veg. They like to eat mutton curry very much. We can make mutton masala like a hotel at home. It is made by adding whole spices, whole spices, coriander powder, cumin powder and garam masala.' Punjabi Mutton Masala Curry ' is made with aromatic spices, which like to eat with rice, roti, naan or paratha etc. Flavorful Mutton Curry makes your meal special.- 500 grams mutton
- 200 grams curd
- 200 grams onion
- 100 grams tomato
- 50 grams ghee or oil
- 2 tsp coriander powder
- 2 tsp garlic paste
- 2 tsp ginger paste
- 2 teaspoons salt (as per taste)
- 2 tsp red chili powder
- 1 tsp garam masala
- 1 tsp turmeric
- 5 green cardamom
- 8 black pepper
- 1 cinnamon stick
- 100 grams green coriander
- 4 whole cloves
2. Now put a big pan on the gas and heat it by adding some ghee. Then add cardamom, cloves, black pepper, cinnamon stick to it. Fry them for a few minutes and add chopped onions. Fry the onion till it turns light brown.
3. After this add ginger paste and garlic paste and cook the mixture well. Now add turmeric powder, red chili powder and coriander powder to the fried onions and mix well.
4. Now add mashed tomatoes to it and mix well with other ingredients. Cook this mixture in the pan till the oil separates from the spices.
4. Now add mashed tomatoes to it and mix well with other ingredients. Cook this mixture in the pan till the oil separates from the spices.
5. Put the pieces of mutton in this mixture and mix well. After a while add curd to it and mix. Then cook for about 10 minutes. After that add water and cook it well.
6. Put coriander leaves and garam masala in it. Now let it cook for 25 minutes. When the mutton is fully cooked and becomes soft, then keep it covered and turn off the gas.
6. Put coriander leaves and garam masala in it. Now let it cook for 25 minutes. When the mutton is fully cooked and becomes soft, then keep it covered and turn off the gas.
7. Now take it off the flame and take out the dish in a bowl. It can be served with hot rice or naan.
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