96.Food Recipes पालक खिचड़ी Palak khichdi
पालक खिचड़ी
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। पालक खिचड़ी बनाने की Recipes. दाल और चावल मिला कर हम खिचड़ी तैयार करते हैं। इसमें हम पालक मिला कर एक नया स्वादिष्ट व्यंजन बनाते हैं। इसमें हम संतुलित भोजनफाइबर और प्रोटीन देने वाला स्वादिष्ट विकल्प हो सकता है। इस व्यंजन को नाश्ते, दोपहर के भोजन और रात के खाने में खाया जा सकता है।अगर आपका कुछ हल्का खाने का मन हैं तो पालक के पोषक तत्वों के साथ खिचड़ी !
जो की पालक खिचड़ी खाना बहूत मजेदार रहेगा। इसे हम दाल, चावल, पालक को उबाल कर तैयार करते हैं। इससे इसका रंग भी बहुत सुन्दर पालक जैसा दिखाई देता हैं। पहले प्रेशर कुकर में चावल और मूंग दाल को पका ले।घी , जीरा, इलायची, दालचीनी, तेज पत्ता और सूखी लाल मिर्च प्याज जब तक कि वे थोड़े सुनहरे न हो जाएं। अदरक लहसुन का पेस्ट और हरी मिर्च टमाटर को नरम और गूदेदार होने तक तलें। पालक प्यूरी तैयार करें।
चावल और मूंग दाल डालें । तैयार होने पर गर्म गर्म परोसे!
सामग्री
- प्रेशर कुकिंग के लिए:
- ½ कप चावल, धोया हुआ
- ½ कप मूंग दाल, धोया हुआ
- ¼ टी स्पून हल्दी
- 3 कप पानी
- खिचड़ी के लिए:
- 1 टेबल स्पून घी
- 1 टी स्पून जीरा
- 2 फली इलायची
- 1 इंच दालचीनी
- 1 तेज पत्ता
- 1 सूखी लाल मिर्च
- ½ प्याज, बारीक कटा हुआ
- ½ टी स्पून अदरक लहसुन का पेस्ट
- 1 हरी मिर्च, चीरा हुआ
- 1 टमाटर, बारीक कटा हुआ
- मुट्ठी भर पालक के पत्ते
- 1 कप पानी
- 1 टी स्पून नमक
अनुदेश
सबसे पहले प्रेशर कुकर में, ½ कप चावल और ½ कप मूंग दाल लें।
¼ टीस्पून हल्दी और 3 कप पानी डालें। 5 सीटी आने तक चावल और मूंग दाल को पकने दे। अलग रखें।
एक कड़ाई में 1 टेबलस्पून घी को गर्म करें और उसमें 1 टीस्पून जीरा, 2 फली इलायची, 1 इंच दालचीनी, 1 तेज पत्ता और 1 सूखी लाल मिर्च डालें और तलें। ½ प्याज को भी तलें, जब तक कि वे थोड़े सुनहरे न हो जाएं। ½ टीस्पून अदरक लहसुन का पेस्ट और 1 हरी मिर्च को तलें।1 टमाटर डालें और टमाटर को नरम और गूदेदार होने तक तलें।
अब एक ब्लेंडर में एक मुट्ठी भर पालक के पत्तों को लेकर पालक प्यूरी तैयार करें। आवश्यकता के अनुसार पानी डालकर चिकना पेस्ट तैयार करें।
पलक प्यूरी को स्थानांतरित करें और 5 मिनट तक पकाएं। कुक किया हुआ चावल और मूंग दाल डालें। 1 कप पानी और 1 टीस्पून नमक डालें। आवश्यकता के अनुसार स्थिरता को समायोजित करते हुए अच्छी तरह से मिलाएं।
5 मिनट तक उबालें। अंत में, आवश्यकता होने पर और अधिक घी के साथ पालक खिचड़ी को गर्म परोसें। आप इसके साथ गाजर, गोभी का बना आचार भी ले सकते हैं। जो पालक खिचड़ी का स्वाद और भी मजेदार बनाएगा ।
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palak khichdi
We teach you in Food Recipes . Recipes to make Palak Khichdi. We prepare khichdi by mixing lentils and rice. We make a new delicious dish by adding spinach to it. In this we have a balanced diet
Can be a tasty option that provides fiber and protein. This dish can be eaten for breakfast, lunch and dinner.If you're in the mood for something light, then Khichdi with the nutrients of spinach!
Which will be very fun to eat spinach khichdi. We prepare it by boiling lentils, rice and spinach. Due to this its color also looks very beautiful like spinach. First cook rice and moong dal in a pressure cooker. ghee, cumin, cardamom, cinnamon, bay leaf and dry red chili onions till they turn slightly golden. Saute ginger garlic paste and green chillies until tomatoes are soft and mushy. Prepare spinach puree. Add rice and moong dal. Serve hot when ready!
Material
For pressure cooking:
- ½ cup rice,
- washed ½ cup moong dal,
- washed ¼ tsp
- turmeric 3 cups water
- For Khichdi:
- 1 tbsp ghee
- 1 tsp cumin
- 2 pods cardamom
- 1 inch cinnamon
- 1 bay leaf
- 1 dry red chili
- ½ onion, finely chopped
- ½ tsp ginger garlic paste
- 1 green chili,
- slit 1 tomato,
- finely chopped handful of spinach leaves
- 1 cup water
- 1 tsp salt
firstly, in a pressure cooker, take ½ cup rice and ½ cup moong dal.
add ¼ tsp turmeric and 3 cups water. Let the rice and moong dal cook till 5 whistles. Keep aside
Heat 1 tbsp ghee in a pan, add 1 tsp cumin, 2 pods cardamom, 1 inch cinnamon, 1 bay leaf and 1 dry red chili and fry Also fry ½ onion, till they turn slightly golden. Saute ½ tsp ginger garlic paste and 1 green chili. Add 1 tomato and saute till tomatoes are soft and mushy.
Now prepare spinach puree by taking a handful of spinach leaves in a blender. Make a smooth paste by adding water as required.Transfer the palak puree and cook for 5 minutes. Add cooked rice and moong dal. add 1 cup water and 1 tsp salt. Mix well adjusting the consistency as required.
Boil for 5 minutes. finally, serve palak khichdi hot with more ghee if required. You can also take carrot, cabbage pickle with it. Which will make the taste of Palak Khichdi even more delicious.
Now prepare spinach puree by taking a handful of spinach leaves in a blender. Make a smooth paste by adding water as required.Transfer the palak puree and cook for 5 minutes. Add cooked rice and moong dal. add 1 cup water and 1 tsp salt. Mix well adjusting the consistency as required.
Boil for 5 minutes. finally, serve palak khichdi hot with more ghee if required. You can also take carrot, cabbage pickle with it. Which will make the taste of Palak Khichdi even more delicious.
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