276.Food Recipes. natural drinks प्राकृतिक पेय
Natural Drink
We teach you in Food Recipes . Recipes. for making natural drinks. Today 21st June it is very hot. Temp has crossed 30 in the morning itself. And today is also Yoga Day.
To avoid any such health issues, one can make a better choice by opting for natural and homemade drinks. There are many seasonal fruits, pulses, herbs and spices that have cooling properties and can be used to make refreshing drinks like sattu sharbat, bael sharbat, pudina sharbat and khus sharbat etc. So today we will make natural drink on this day. For this we need gourd, tomato, lemon juice, ginger, mint, basil leaves, black salt, honey, ground black pepper, chaat masala. Put peeled and washed bottle gourd, ginger, tomato, basil and mint in the juicer and extract their juice and filter it. Now mix lemon juice, honey as per taste, salt, black pepper and chaat masala in it and consume it garnished with mint.
What do you want:
Bottle gourd - 1 medium size, Tomato - 2-3, Lemon juice - 2 tsp, Ginger - 1 small piece, Mint - 1/2 cup, Basil leaves - 8-10, Black salt - 1/2 tsp , Honey - 1 tsp, Ground black pepper - as per taste, Chaat masala - 1 tsp.
Make it like this:
Put peeled and washed bottle gourd, ginger, tomato, basil and mint in the juicer and extract their juice and filter it. Now mix lemon juice, honey as per taste, salt, black pepper and chaat masala in it and consume it garnished with mint.
Q; What are natural beverages?
A; Natural beverages are those prepared from naturally derived ingredients including fruit juice or milk or malt, sugar, acids, flavoring and coloring materials. Examples of this group are fruit-based beverages, malt beverages, and dairy beverages.
प्राकृतिक पेय
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। प्राकृतिक पेय बनाने की Recipes. आज 21 June बहुत गर्मी बहुत जादा हैं। सुबह ही Temp 30० पार कर चुका हैं। और आज योग दिवस भी हैं।
ऐसी किसी भी स्वास्थ्य समस्या से बचने के लिए, प्राकृतिक और घर के बने पेय का चयन करके कोई बेहतर विकल्प चुन सकता है। ऐसे कई मौसमी फल, दाल, जड़ी-बूटियाँ और मसाले हैं जिनमें ठंडक के गुण होते हैं और इनका उपयोग ताज़ा पेय जैसे सत्तू शरबत, बेल शरबत, पुदीना शरबत और खस शरबत आदि बनाने के लिए किया जा सकता है। तो आज हम इस दिन प्राकृतिक पेय बनाएगे। इसके लिए हमें चाहिए।लौकी, टमाटर, नींबू का रस, अदरक, पुदीना, तुलसी के पत्ते, काला नमक, शहद, पिसी काली मिर्च, चाट मसाला। जूसर में छिली और धुली हुई लौकी, अदरक, टमाटर, तुलसी और पुदीना डालकर इनका जूस निकालें और छान लें। अब इसमें नींबू का रस, शहद स्वादानुसार, नमक, काली मिर्च और चाट मसाला मिलाकर पुदीने से सजाकर सेवन करें।
क्या चाहिए:
लौकी - 1 मध्यम आकार की, टमाटर- 2-3, नींबू का रस- 2 छोटे चम्मच, अदरक- 1 छोटा टुकड़ा, पुदीना- 1/2 कप, तुलसी के पत्ते- 8-10, काला नमक- 1/2 छोटा चम्मच, शहद-1 छोटा चम्मच, पिसी काली मिर्च- स्वादानुसार, चाट मसाला- 1 छोटा चम्मच।जूसर में छिली और धुली हुई लौकी, अदरक, टमाटर, तुलसी और पुदीना डालकर इनका जूस निकालें और छान लें। अब इसमें नींबू का रस, शहद स्वादानुसार, नमक, काली मिर्च और चाट मसाला मिलाकर पुदीने से सजाकर सेवन करें।
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