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188. Food Recipes Kalav Masala कालव मसाला


Kalav Masala 

In Food Recipes, we teach you how to make kalav masala, kalav (a type of fish), onion, all types of whole hot spices, ginger, bud garlic, green chili, green coriander. Red chili powder, turmeric powder, dry and wet coconut and kokum, oil, salt. Clean the kalav thoroughly. Do not put them in water after cleaning. Cut the onion into long pieces. Heat oil in a pan and fry the onions. when the onions turn slightly red Then put grated wet and dry coconut in it and fry till it turns red. Now fry the onions separately in oil. Put kalav in it and cook. Put green chilies, green coriander, ginger and garlic in the above coconut mixture. Add hot spices and red chili powder to it and grind it in a mixer to make a paste. Add this paste, turmeric powder, kokum and salt to the kalav and cook on low flame.

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Ingredients: 1 kg kalav (a type of fish), 400 grams onion, 2 tablespoons whole garam masala of all types, 1 small piece ginger chopped, 2 cloves garlic, 2 green chilies chopped green coriander. 3 tbsp red chili powder, half tsp turmeric powder, 1 bowl dry and wet coconut and kokum, 3 tbsp oil, salt as per taste.


Method: Clean the calf thoroughly. Do not put them in water after cleaning. Cut 250 grams onion into long pieces. Heat oil in a pan and fry the onions. When the onion turns slightly red, add grated wet and dry coconut to it and fry till it turns red. Now fry 150 grams of onion separately in oil. Put kalav in it and cook for 5 to 10 minutes. Put green chilies, green coriander, ginger and garlic in the above coconut mixture. Add hot spices and red chili powder to it and grind it in a mixer to make a paste. Add this paste, turmeric powder, kokum and salt to the kalav and cook on low flame for 10 minutes.

कालव मसाला


Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं कालव मसाला बनाने की Recipes कालव मसाला बनाने के लिए हमें चाहिए lकालव (एक प्रकार की मछली), प्याज़, सभी प्रकार के साबूत गरम मसाले, अदरक, कली लहसुन,  हरी मिर्च, हरी धनिया. लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, सूखा व गीला नारियल और कोकम, तेल, नमक l कालव को अच्छी तरह साफ़ करें. साफ़ करने के बाद इन्हें पानी में न डालें. प्याज़ को लंबे टुकड़ों में काट कर. कड़ाही में तेल गरम करके प्याज़ को भून लें. जब प्याज़ थोड़ा लाल हो जाए तो उसमें कद्दूकस किया हुआ गीला व सूखा नारियल डालकर लाल होने तक भूनें. अब प्याज़ अलग से तेल में भून लें. इसमें कालव डालकर पकाएं. हरी मिर्च, हरी धनिया, अदरक व लहसुन उपरोक्त नारियल वाले मिश्रण में डालें. इसमें गरम मसाले व लाल मिर्च पाउडर डालकर मिक्सर में पीसकर पेस्ट बना लें. कालव में यह पेस्ट, हल्दी पाउडर, कोकम और नमक डालकर धीमी आंच पर पकाएं.

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सामग्री: १ किलो कालव (एक प्रकार की मछली), ४०० ग्राम प्याज़, सभी प्रकार के २ टेबलस्पून साबूत गरम मसाले, १ छोटा टुकड़ा अदरक कटा हुआ, २ कली लहसुन, २ हरी मिर्च कटी हुई हरी धनिया. ३ टेबलस्पून लाल मिर्च पाउडर, आधा टीस्पून हल्दी पाउडर, १ कटोरी सूखा व गीला नारियल और कोकम, ३ टेबलस्पून तेल, नमक स्वादानुसार.

विधिः कालव को अच्छी तरह साफ़ करें. साफ़ करने के बाद इन्हें पानी में न डालें. २५० ग्राम प्याज़ को लंबे टुकड़ों में काट लें. कड़ाही में तेल गरम करके प्याज़ को भून लें. जब प्याज़ थोड़ा लाल हो जाए तो उसमें कद्दूकस किया हुआ गीला व सूखा नारियल डालकर लाल होने तक भूनें. अब १५० ग्राम प्याज़ अलग से तेल में भून लें. इसमें कालव डालकर ५ से 10 मिनट तक पकाएं. हरी मिर्च, हरी धनिया, अदरक व लहसुन उपरोक्त नारियल वाले मिश्रण में डालें. इसमें गरम मसाले व लाल मिर्च पाउडर डालकर मिक्सर में पीसकर पेस्ट बना लें. कालव में यह पेस्ट, हल्दी पाउडर, कोकम और नमक डालकर धीमी आंच पर १० मिनट तक पकाएं. और सर्व करें.




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