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186. Food Recipes Sindhi Spinach साईं भाजी-सिंधी पालक


Sindhi Spinach

We teach you in Food Recipes. Sai Bhaji-Sindhi Spinach Recipes Spinach can be a tasty option that provides fiber and protein. This dish can be eaten for breakfast, lunch and dinner. If you are in the mood for something light, then Bhaji-Sindhi Palak with the nutrients of spinach will be a great relish. To make Sindhi Palak, we need. Spinach, Tomato, Brinjal, Onion, Potato, Chana Dal, Green Chilli Cumin, Red Chilli Powder, Turmeric Powder, Ginger-Garlic Paste, Ghee and Salt, Heat ghee in a pan and add cumin seeds. When cumin starts crackling, add ginger-garlic paste and onion and fry till it turns golden. Add green chilies and fry. Add all the vegetables, chana dal and spices and mix. Add water as required and cook on low flame. When the vegetables are cooked, remove the potatoes and blend the rest of the mixture in a mixer. Now put potato pieces on top and serve.
 
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Ingredients: 1 bunch spinach or sour spinach chopped, 2 tomatoes finely chopped, 1 brinjal cut into cubes, 2 onions finely chopped, 1 potato cubed, 1 cup chana dal (soaked in water for 2-3 hours) , 2-3 finely chopped green chilies, ½ tsp cumin, 1 tsp red chili powder, 2 tsp turmeric powder, 1 tsp ginger-garlic paste, 1 tbsp ghee and salt as per taste.

Method: Heat ghee in a pan and add cumin seeds. When cumin starts crackling, add ginger-garlic paste and onion and fry till it turns golden. Add green chilies and fry. Add all the vegetables, chana dal and spices and mix. Add water as required and cook on low flame. When the vegetables are cooked, remove the potatoes and blend the rest of the mixture in a mixer. Now put potato pieces on top and serve with rice or chapati.

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साईं भाजी-सिंधी पालक


Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। साईं भाजी-सिंधी पालक बनाने की Recipes पालक फाइबर और प्रोटीन देने वाला स्वादिष्ट विकल्प हो सकता है। इस व्यंजन को नाश्ते, दोपहर के भोजन और रात के खाने में खाया जा सकता है।अगर आपका कुछ हल्का खाने का मन हैं तो पालक के पोषक तत्वों के साथ भाजी-सिंधी पालक खाना बहूत मजेदार रहेगा। सिंधी पालक बनाने के लिए हमें चाहिए।पालक , टमाटर , बैंगन ,प्याज़ , आलू , चना दाल , हरी मिर्च  जीरा,  लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, अदरक-लहसुन का पेस्ट,घी और नमक ,एक पैन में घी गरम करके जीरा डालें. जब जीरा तड़कने लगे तब अदरक-लहसुन का पेस्ट और प्याज़ डालकर सुनहरा होने तक भूनें. हरी मिर्च डालकर भूनें. सभी सब्जियां, चना दाल व मसाले डालकर मिला लें. आवश्यकतानुसार पानी मिलाकर धीमी आंच पर पकाएं. जब सब्ज़ी पक जाए तब आलू हटाकर बाकी मिश्रण को मिक्सर में ब्लेंड कर लें. अब ऊपर से आलू के टुकड़े डालकर सर्व करें.

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सामग्री: १ गड्डी पालक कटी हुई, २ टमाटर बारीक कटे हुए, १ बैंगन चौकोर कटा हुआ, २ प्याज़ बारीक कटे हुए, १ आलू चौकोर कटा हुआ, १ कप चना दाल (२-३ घंटे तक पानी में भिगोई हुई), २-३ हरी मिर्च बारीक कटी हुई, आधा टीस्पून जीरा, १ टीस्पून लाल मिर्च पाउडर, २ टीस्पून हल्दी पाउडर, १ टीस्पून अदरक-लहसुन का पेस्ट, १ टेबलस्पून घी और नमक स्वादानुसार.

विधिः एक पैन में घी गरम करके जीरा डालें. जब जीरा तड़कने लगे तब अदरक-लहसुन का पेस्ट और प्याज़ डालकर सुनहरा होने तक भूनें. हरी मिर्च डालकर भूनें. सभी सब्जियां, चना दाल व मसाले डालकर मिला लें. आवश्यकतानुसार पानी मिलाकर धीमी आंच पर पकाएं. जब सब्ज़ी पक जाए तब आलू हटाकर बाकी मिश्रण को मिक्सर में ब्लेंड कर लें. अब ऊपर से आलू के टुकड़े डालकर चावल या चपाती के साथ सर्व करें.

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