Breaking News

136.Food Recipes ठंडाई फिरनी रेसिपी Thandai Phirni

ठंडाई फिरनी रेसिपी


Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।ठंडाई फिरनी बनाने की Recipes उतर भारत में कोई भी त्योहार हो बिना ​खास डिज़र्ट के अधूरा ही लगता है। वहीं होली पर हमारे भारत में ठंडाई बनाना शुरू हो जाता हैं। इस मौके पर इतने सारे नमकीन और मिठ्ठे व्यंजन बनाएं जाते हैं और आप भी कोई स्पेशल डिज़र्ट बनाना चाहते हैं तो ठंडाई फिरनी एकदम बेहतरीन रेसिपी है। वैसे तो फिरनी एक पारंपरिक डिज़र्ट है जिसे ठंडाई का ट्विस्ट दे सकते हैं। गर्मियों में ठंडाई पीने से कई फायदे हैं।गर्मियों में ठंडाई का सेवन करने से पाचन को मजबूती मिलती है।याददाश्त तेज होती है आप ऊर्जावान महसूस करते हैं।तो इस होली आप भी ठंडाई फिरनी जरूर ट्राई करें।रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ती है।

https://www.blogger.com/blog/post/edit/3157634344817921104/2549797061007423234


क्या चाहिए •

मलाईदार दूध- 1 लीटर, समा चावल- 1/4 कप, शक्कर- 1/2 कप, इलायची पाउडर- 1 छोटा चम्मच, ठंडाई पाउडर- 2 बड़े चम्मच, पिस्ता, बादाम, केसर और गुलाब की सूखी पंखुड़ियां- सजाने के लिए।

ऐसे बनाएं •


ठंडाई फिरनी बनाने के लिए समा चावल को एक घंटा पानी में भिगोकर रखें। पानी निथारकर चावल को कपड़े से सुखा लें और बारीक पीस लें।

 अब पैन में दूध पकाएं। जब उबाल आ जाए तो आंच धीमी करें और पिसा हुआ चावल इसमें मिलाएं। दूध की चलाते हुए पकाएं। कुछ मिनट के बाद जब दूध गाढ़ा होने लगे तो इसमें शक्कर और इलायची पाउडर मिलाएं। ठंडाई पाउडर मिलाएं और चलाते हुए पांच- दस मिनट तक पकाएं। इसे ठंडा होने के लिए रख दें।अब कुल्हड़ या सर्विंग बोल में ठंडाई डालें और तीन-चार घंटे के लिए फ्रिज में रख दें।कटे हुए पिस्ता, बादाम, केंसर और गुलाब की पंखुड़ियों से सजाकर परोसें।

ये भी पढ़े; वेज मन्चूरियन , मोमोजउपमानट्स बार , पालक पनीर कबाब ,चीज कोन्स पिज्जाचिकन बिरमानी

Thandai Phirni

In Food Recipes, we teach you how to make Thandai Phirni. Any festival in North India seems incomplete without a special dessert. On the other hand, on Holi, the preparation of thandai starts in our India. So many savory and sweet dishes are prepared on this occasion and if you want to make a special dessert then Thandai Phirni is the perfect recipe.Though phirni is a traditional dessert which can be given a twist of thandai. There are many benefits of drinking Thandai in summer. Consuming Thandai in summer strengthens digestion. Memory sharpens, you feel energetic. So this Holi you must also try Thandai Phirni. Immunity increases.



What do you want • 

  • Creamy milk - 1 liter, 
  • Sama rice - 1/4 cup, 
  • Sugar - 1/2 cup, 
  • Cardamom powder - 1 tsp, 
  • Thandai powder - 2 tbsp, 
  • Pistachios, 
  • almonds, 
  • saffron and 
  • dry rose petals - for garnishing.
 

Make it like this

To make Thandai Phirni, soak Sama rice in water for an hour. After draining the water, dry the rice with a cloth and grind it finely. Now boil milk in a pan. When it starts boiling, lower the flame and mix the ground rice in it. Cook while stirring the milk. After a few minutes, when the milk starts to thicken, add sugar and cardamom powder to it. Add thandai powder and cook for five to ten minutes while stirring. Keep it to cool down. Now pour the thandai in a kulhad or serving bowl and keep it in the fridge for three to four hours. Serve garnished with chopped pistachios, almonds, crabs and rose petals.

https://www.blogger.com/blog/post/edit/3157634344817921104/6011638106477424073

कोई टिप्पणी नहीं