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63.Food Recipes मसूर दाल पेन केक, Masoor Dal Penne Cake

 मसूर दाल पेनकेक

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। मसूर दाल पेन केक बनाने की Recipes.भारत में कई प्रकार की दालें प्रयोग की जाती हैं। दालें अनाज में आती हैं। इन्हें उगाने वाली उपज को दलहन कहा जाता है। दालें हमारे भोजन का सबसे महत्वपूर्ण भाग होती हैं। दुर्भाग्यवश आज आधुनिकता की दौड़ में फास्ट फूड के प्रचलन से हमारे भोजन में दालों का प्रयोग घटता जा रहा है, जिसका दुष्प्रभाव लोगों, विशेषकर बच्चों एवं युवा वर्ग के स्वास्थ्य पर पड़ रहा है।[1] दालों की सर्व प्रमुख विशेषता यह होती है कि आँच पर पकने के उपरांत भी उनके पौष्टिक तत्व सुरक्षित रहते हैं। इनमें प्रोटीन और विटामिन बहुतायत में पाए जाते हैं। इनमें से कुछ प्रमुख दालें हैं:अरहर दाल,मूंग दाल,मूंग साबुत,मूंग छिलका,मूंग धुली,उड़द दाल,उड़द साबुत,उड़द छिलका,उड़द धुली,हरी उड़द,चना दाल,मसूर दालमसूर साबुत,मसूर धुली या मलका मसूर,मोठ दाल,लोभिया दाल,खेसरी , गौर, लोबिया, कुल्थी, मटर, सोयाबीनआज हम मसूर दाल पेन से बनाई जाने वाली एक रेसिपी के बारे में बता रहे हैं। ठंड के इस मौसम में इसे गरमा-गरम खाएं, मजा आ जाएगा। लेकिन रेसिपी से पहले थोड़ी-सी बात दालों की कर लेते हैं। दाल को अंग्रेजी में 'पल्स' (Pulse) कहा जाता है और यह पल्स शब्द लैटिन शब्द 'Puls' से आया है जिसका अर्थ होता है गाढ़ा सूप पौरातात्विक प्रमाणों के अनुसार दाल (इसमें भी मटर की दाल) पूर्वी भूमध्यसागर और मेसोपोटामिया (आज के इराक) में आज से करीब पांच हजार पहले साल उगाई गई थी।"विकिपीडिया"



क्या चाहिए.

  • धुली मसूर दाल - 1 कप, 

  • प्याज- 1/2 कप बारीक कटा, 

  • हरी मिर्च- 1 छोटा चम्मच बारीक कटी, 

  • हरा धनिया- 1/2 कप बारीक कटा, 

  • जीरा- 1 छोटा चम्मच,
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  • बेकिंग पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच, 

  • तेल- 2 बड़े चम्मच, 


  • नमक- स्वादानुसार।

          


ऐसे बनाएं •

मसूर दाल को एक घंटा पानी में भिगोकर रखें, बारीक पीसकर चिकना पेस्ट बना लें। इस पेस्ट में प्याज़, मिर्च और हरा धनिया मिलाएं। हरीं जीरा, बेकिंग पाउडर और नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएं। गर्म तवे पर घोल फैलाएं। दोनों तरफ़ तेल लगाते हुए सेंक लें। गर्मा-गर्म पेनकेक चटनी या डिप के साथ परोसें।

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Lentil Pancakes 


We teach you in Food Recipes. Recipes for making Masoor Dal Penne Cake. Many types of pulses are used in India. Pulses come in grains. The produce grown on them is called pulses. Pulses are the most important part of our diet. Unfortunately today in the race of modernity, the use of pulses in our food is decreasing due to the trend of fast food.The side effects of which are affecting the health of people, especially children and youth.[1] The most important feature of pulses is that even after being cooked on heat, their nutritional elements remain safe. Proteins and vitamins are found in abundance in these. Some of these major pulses are:Arhar Dal, Moong Dal, Moong Whole, Moong Peeled, Moong Dhuli, Urad Dal, Urad Sabut, Urad Peeled, Urad Dhuli, Green Urad, Chana Dal, Masoor Dal Masoor Sabut, Masoor Dhuli or Malka Masoor, Moth Dal, Lobhya Dal, Khesri , Gaur, Lobia, Kulthi, Peas, SoybeanToday we are telling about a recipe made from Masoor Dal Penne.Eat it hot in this cold season, you will enjoy it. But before the recipe, let's talk a little about pulses. Lentils are called 'Pulse' in English and the word pulse is derived from the Latin word 'Puls' which means thick soup. According to archaeological evidence, pulses (including peas) were grown in the Eastern Mediterranean and Mesopotamia (today's Iraq) was grown about five thousand years ago. "Wikipedia"

What do you want. 
  • Washed lentils - 1 cup, 
  • Onion - 1/2 cup finely chopped, 
  • Green chili - 1 tsp finely chopped, 
  • Green coriander - 1/2 cup finely chopped, 
  • Cumin - 1 tsp, Baking powder - 1/2 tsp, 
  • Oil - 2 tbsp, Salt - as per taste.

Make it like this ;
Soak masoor dal in water for one hour, grind it finely and make a smooth paste. Add onion, chilli and green coriander to this paste. Add cumin seeds, baking powder and salt and mix well. Spread the batter on a hot griddle. Bake by applying oil on both the sides. Serve hot pancakes with chutney or dip.

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