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Food Recipesअंजीर खजूर का हलवा,Anjeer Khajur Ka Halwa

 अंजीर खजूर का हलवा

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। अंजीर खजूर का हलवा बनाने की Recipes.मीठे पकवानों को तो आपने बहुत खाया होगा लेकिन कभी आपने सोचा है कि हमेशा से एक ही तरह का मीठा खाने से हटकर कुछ नया भी हो सकता है। तो हम आपके लिए मीठे के कुछ ऐसे नए और बेहतरीन स्वाद जो आपको रहेंगे हमेशा याद । मीठे में कुछ नए अंदाज ।अंजीर,खजूर का हलवा बहुत पोष्टीक होता है सर्दी के दिनों में अंजीर खजूर का हलवा खाने से शरीर में गर्मी बनी रहती है, इसमें हम हर तरह के ड्राइफ्रूटस डाल सकते हैं। हम अंजीर को पानी में पका कर इस में  धी , Milk पाऊडर, इलाईची, चीनी, काजू, बादाम तथा केसर डाल कर हम अंजीर खजूर का हलवा तैयार कर लेते है



क्या चाहिए •

  • अंजीर- 1 कप, 

  • खजूर- 3/4 कप बीज निकले हुए, 
  • घी- 1 बड़ा चम्मच, 

  • इलायची पाउडर- 1 छोटा चम्मच, 

  • अखरोट- 2 बड़े चम्मच, 

  • पिस्ता- 1 बड़ा चम्मच।

         


ऐसे बनाएं •

अंजीर और खजूर को गर्म पानी में दो घंटे के लिए भिगोकर रखें। इस बीच अखरोट को धीमी आंच पर • भूनें (तेल के बिना) और काटकर एक तरफ रख लें। अलग पैन में अंजीर और खजूर को पानी समेत डालें और सात-आठ मिनट तक पानी सूखने तक पकाएं। इसे हल्का-सा मसल लें। बहुत बारीक नहीं मसलना है। अब इसमें घी और इलायची पाउडर मिलाएं। सूखे मेवे अच्छी तरह से मिला लें। गर्मा-गर्म हलवा परोसें।

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Fig Date Pudding


We teach you in Food Recipes. Recipes for making Anjeer Khajur Ka Halwa. You must have eaten a lot of sweet dishes, but have you ever thought that instead of eating the same type of sweet all the time, there can be something new. So we have brought for you some new and best flavors of sweets which you will always remember. Some new style in sweet. Fig pudding is very nutritious. Eating fig and dates pudding in winter keeps the heat in the body, we can put all kinds of dryfruits in it. We cook figs in water and add ghee, milk powder, cardamom, sugar, cashews, almonds and saffron to it and prepare fig dates pudding.
What do you want • 
  •  Figs - 1 cup, 
  • Dates - 3/4 cup seeds removed, 
  • Ghee - 1 tbsp, 
  • Cardamom powder - 1 tsp, 
  • Walnuts - 2 tbsp, 
  • Pistachios - 1 tbsp.

Make it like this; Soak figs and dates in hot water for two hours. Meanwhile, roast the walnuts on a low flame (without oil) and chop and keep aside. Put figs and dates along with water in a separate pan and cook for seven to eight minutes till the water dries up. Mash it lightly. Do not mash very finely. Now add ghee and cardamom powder to it. Mix dry fruits well. Serve hot pudding.



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