Breaking News

Food Recipes मसूर दाल कढ़ी,Masoor Dal Kadhi

 मसूर दाल कढ़ी

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। मसूर दाल कढ़ी बनाने की Recipes . मसूर दाल कढ़ीहमारे उत्तर भारत में बहुत पसंद से खाई जाती है। तो आज कढ़ी बनाना सिखाते हैं मसूर दाल कढ़ी में हम डालते हैं। लाल मिर्च, नमक, गर्म मसाला, हींग, घी,दही फैट कर इस्तेमाल करते हैं। पहले  मसूर दाल को भीगो कर रखते हैं। फिर उस भीगी दाल को पीस लेते हैं। दही या लस्सी को इसमें मिक्स कर देते हैं।  मसूर दाल कढ़ी को हम रोटी, नान और चावल के साथ खा सकते हैं। हो चले अब हम  मसूर दाल कढी तैयार करते हैं।


क्या चाहिए.

साबुत मसूर दाल - 1 कटोरी, 

खट्टा दही या छाछ- 1 कप, 

तेल- 2 बड़े चम्मच, 

राई- 1 छोटा चम्मच, 

जीरा- 1 छोटा चम्मच, 

कढ़ी पत्ते- 8-10, 

हल्दी पाउडर- 1 छोटा चम्मच, 

साबुत लाल मिर्च- 4-5, 

लाल मिर्च पाउडर- 1 छोटा चम्मच, 

हींग- 1/2 छोटा चम्मच, 

लहसुन- 10-12 कलियां, 

अदरक- 1 बड़ा चम्मच किसा हुआ, 

चावल का मांड या चरवन- 1 गिलास, 

धनिया पाउडर- 1 बड़ा चम्मच, 

टमाटर- 1 कटा हुआ, 

प्याज- 1 कटा हुआ, 

धनिया- 1 बड़ा चम्मच दरदरा पिसा हुआ, 

हरा धनिया- 1/2 कप कटा हुआ, 

नमक- स्वादानुसार।


ऐसे बनाएं •

मसूर दाल को सात-आठ घंटे या पूरी रात भिगोकर रखें। कुकर में थोड़ा-सा पानी और नमक डालकर तीन-चार सीटी आने तक पका लें। अब गहरे और मोटे तल की कड़ाही या पैन में तेल गर्म करके राई और जीरा तड़काएं। साबुत लाल मिर्च, लहसुन की मोटी कटी हुई कलियां और अदरक डालकर गुलाबी होने तक भूनें। प्याज, कढ़ी पत्ता डालकर थोड़ा-सा और भूनें। अब टमाटर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, दरदरा धनिया और धनिया पाउडर डालकर अच्छी तरह मिलाएं। इसे धीमी आंच पर थोड़ी देर ढककर पकाएं। जब टमाटर नरम हो जाए और मसाला तेल छोड़ दे तो इसमें मसूर की दाल मिलाएं और एक-दो उबाल आने पर चावल का मांड या चरवन और हींग मिलाएं। इसे कुछ मिनट  पकाएं। फिर दाल को चम्मच से दबाकर हल्का-सा मसलें। खट्टा दही या छाछ मिलाएं। इसे अच्छी तरह उबलने तक पकाएं। चार-पांच मिनट के बाद नमक मिलाएं। थोड़ा-सा हरा धनिया मिलाएं। दाल को पसंद के अनुसार गाढ़ा या पतला रख सकते हैं। ऊपर से हरा धनिया डालकर गर्मा-गर्म परोसें। 

नोट- चावल पकने के बाद जो अतिरिक्त पानी होता है उसे चरवन या मांड कहते हैं।

ये भी पढ़े;वेज मन्चूरियन , उपमा, पालक पनीर कबाब ,चीज कोन्स पिज्जा,Aloo Chaat.


Masoor Dal

 We teach you in Food Recipes. Recipes for making Masoor Dal Kadhi. Masoor Dal Kadhi is eaten with great relish in our North India. So today let's teach how to make Kadhi, we put Masoor Dal in Kadhi. Red chillies, salt, garam masala, asafoetida, ghee, curd are used fat.First let the masoor dal be soaked. Then grind that soaked dal. Let's mix curd or lassi in it. We can eat Masoor Dal Kadhi with roti, naan and rice. Well, now let's prepare Masoor Dal Kadhi.


 What do you want. 
  • Whole masoor dal - 1 bowl, 
  • sour curd or buttermilk - 1 cup, 
  • oil - 2 tbsp, 
  • mustard seeds - 1 tsp, 
  • cumin - 1 tsp, 
  • curry leaves - 8-10, 
  • turmeric powder - 1 tsp, 
  • whole red chili - 4-5, 
  • Red chili powder - 1 tsp, 
  • Asafoetida - 1/2 tsp, 
  • Garlic - 10-12 buds, 
  • Ginger - 1 tbsp grated, 
  • Rice bran or charwan - 1 glass, 
  • Coriander powder - 1 big spoon, 
  • Tomato - 1 chopped, 
  • Onion - 1 chopped, 
  • Whole coriander - 1 tbsp coarsely ground, 
  • Green coriander - 1/2 cup chopped, 
  • Salt - as per taste

Make it like this Soak masoor dal for seven to eight hours or overnight. Put some water and salt in the cooker and cook till three to four whistles. Now heat oil in a deep and thick bottom pan or pan and splutter mustard seeds and cumin seeds. Add whole red chillies, thickly chopped cloves of garlic and ginger and fry till they turn pink. Add onion, curry leaves and fry for a while.

Now add tomatoes, turmeric powder, red chili powder, coarse coriander and coriander powder and mix well. Cover and cook it on low flame for a while. When the tomato becomes soft and the masala leaves the oil, add lentils to it and after a couple of boils, add rice flour or charwan and asafoetida. Cook it for a few minutes. Then press the dal with a spoon and mash it lightly. Add sour curd or buttermilk.Cook it till it boils well. Add salt after four-five minutes. Add some green coriander. You can keep the dal thick or thin as per your choice. Serve hot by adding green coriander on top. Note- The extra water left after cooking rice is called Charavan or Maand.

कोई टिप्पणी नहीं