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54.Food Recipes हैदराबादी बिरयानी Hyderabadi Biryani

 हैदराबादी बिरयानी

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।  हैदराबादी बिरयानी बनाने की Recipes.रेसिपी व्यंजनों की नई-नई विधियां आजमाते रहना चाहिए बिना चावल के खाने की थाली भी अधूरी लगती है। खाने में अगर चावल के बने पुलाव या फिर बिरयानी हो तो थाली की शोभा के साथ खाने का स्वाद भी बढ़ जाता है।जैसे कि बिरयानी का बनाया जाना, जिसकी विधि में किया गया थोड़ा-सा परिवर्तन भी स्वाद बढ़ा सकता है। कुछ ऐसी ही रेसिपीज लेकर आए हैं जिनमें कुछ सामग्री का बदलाव है तो किसी के पकाने का ढंग अलग है। आप भी आजमाकर देखिए

https://www.blogger.com/blog/post/edit/3157634344817921104/7234323465339456152



सामग्री: 

मटन 300 ग्राम, 



बासमती चावल 400 ग्राम 



पानी 


हरी इलायची 4, 



काली इलायची 4 



लोग 4 




देसी घी 150 एमएल, 



कटी हुई प्याज 50 ग्राम 



अदरक लहसुन का पेस्ट 25 ग्राम, 



यलो चिली १½ चम्मच, 

केसर थोड़ा-सा, 



केवड़ा की कुछ बूंदें 



पुदीना 10 पत्ती 



विधि: सबसे पहले चावल को धोकर उसे पका लें। पेन में घी गर्म करके प्याज को भून लें, फिर उसमें अदरक-लहसुन का पेस्ट, दही और मटन डालकर मिश्रण को 8-10 मिनट तक भून ले तो चिली और पानी डालकर मिश्रण का 20-30 मिनट तक पका लें। एक बर्तन में एक परत चावल को डालें और ऊपर से मटन को परत डालें तथा इसके ऊपर केसर, केवड़ा, दोना पत्ती, तली हुई प्याज डालें। इस तरह से चावल को पहले तैयार कर लें  15-20 मिनट तक धीमे आच पर बिरयानी को पका लें रायते के साथ परोसे।


Hyderabadi Biryani

We teach you in Food Recipes. Recipes for making Hyderabadi Biryani  One should keep trying new methods of recipes, without rice, even a plate of food seems incomplete. If there is pulao or biryani made of rice in the food, then along with the beauty of the plate, the taste of the food also increases.Like the preparation of Biryani, even a slight change in the recipe can enhance the taste. We have come up with some similar recipes in which some ingredients are changed and some have a different cooking method. you also try


Ingredients: 

Mutton 300 grams Basmati rice 400 grams Water Navio powder 2 grams Green cardamom 4 Black cardamom 4 people 4 Lemon Cover the hodi with it and put in the oven 1 tablespoon Desi ghee 150 ml Chopped onion 50 grams Ginger garlic Paste 25 grams, yellow chili 1½ teaspoon, fried onion 10 grams at a temperature of 150-180 degrees, a little bit of saffron, a few drops of kevda, mint 10 leaves only 500

Method: 

First of all wash the tea and cook it till 34. Heat ghee in a pan and fry the pan, then add ginger-garlic paste, curd and mutton to it and fry the mixture for 8-10 minutes, then add chilies and water and cook the mixture for 20-30 minutes.Put a layer of rice in a utensil and put a layer of mutton on top and put cancer, kewda, two leaves, semen juice and onion on it. In this way, first prepare the rice, make it hard and cook the biryani on low flame for 15-20 minutes. Serve with Raita.

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