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Food Recipesबेसन कढ़ी रेसिपी,Besan Kadhi

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। बेसन कढ़ी बनाने की Recipes .बेसन कढ़ी रेसिपी कढ़ी हमारे उत्तर भारत में बहुत पसंद से खाई जाती है। हमारे पास तो Thursday का दिन होता ही हैं। बेसन की कढ़ी खाने के लिए। तो आज कढ़ी बन रही हैं हम आप को साथ में बताते हैं। इसे बनाने की रेसपी। बेसन कढी में हम डालते हैं। दहीं, लाल मिर्च, नमक, गर्म मसाला, लाल मिर्च, हींग, घी, बेसन तथा पकौड़े के लिए आलू ,प्याज और बेसन इस्तेमाल करते हैं। अगर नवरात्र चल रहे हैं। तो प्याज ,लहसुन नहीं खाते तो बेखन के ही पकौड़े बना कर कढ़ी में डालते हैं।हम दोनो तरह से ही बताएंगे।




 



सामग्री


    कढ़ी बनाने के लिए

  • 1बडी कटोरी दही


  • 1/2 कटोरी बेसन
  •                                                          
  • 1 चम्मच धनिया पाउडर


  • 1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर


  • 2 साबुत सूखी लाल मिर्च
  • 1 चम्मच साबुत जीरा


  • 1 चम्मच साबुत मेथी दाना


  • 1 चुटकी हींग


  • 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर


  • स्वाद अनुसार नमक


    बेसन की पकौड़ी बनाने के लिए

  • 1 कटोरी बेसन


  • स्वाद अनुसार नमक
  • पानी पकौड़ी का घोल बनाने के लिए
  • तेल


  • प्याज


  • आलू




  1. ​जानिए कैसे बनाएं बेसन कढ़ी




    मीडियम
  2. बेसन कढ़ी बनाने की वि​धि
    बेसन, हल्दी, लाल मिर्च पाउडर, नमक और गरम मसाला मिलाएं। अब इसमें दही मिलाकर एक स्मूद बैटर बनाएं, इसमें पानी डालें। एक पैन में तेल गर्म करें उसमें हींग, जीरा और साबूत लाल मिर्च डालें। अब इस तड़के में बेसन और दही को मिलाकर तैयार किया गया मिश्रण डालकर उबालें। इसमें धीमी आंच पर पकाएं जब यह थोड़ा गाढ़ा न हो जाएं।
    पकौड़े बनाने के लिए:
    सभी सामग्री मिलाकर एक बैटर तैयार करें। बैटर को 15 मिनट के लिए एक साइड रख दें। एक पैन में आधा कप तेल गर्म करें। पकौड़े के मिश्रण को अच्छी तरह फेंटे ताकि वह टाइम और हल्का हो जाए। आंच को मीडियम करके इसमें पकौड़े तलें। जब पकौड़े गोल्डन ब्राउन हो जाएं तो इन्हें तेल से बाहर निकालकर एक तरफ रख दें। अब पकौड़ों को कढ़ी में डालकर मिलाएं। गर्म-गर्म कढ़ी को एक सर्विंग डिश में निकालें। घी गर्म करें, उसमें लाल मिर्च पाउडर डालें, इसमें कड़ाही में डालें और जल्दी से गार्निश करें।
    रेसिपी नोट ;आप चाहे तो पालक या आलू के पकौड़े बनाकर भी कढ़ी में डाल सकते हैं।
    material to make curryLearn how to make 

  3.  About Besan Kadhi Recipe:
  4.  Besan Kadhi is very popular in North India. Those who eat vegetarian food like Kadhi a lot. Many people prefer to add boondi instead of pakoras in the curry. But we will tell you the recipe of pakora wali kadhi, in which gram flour pakodas are made and mixed in the gravy prepared from gram flour itself.Ingredients to make gram flour curry: To make gram flour curry, curd, red chili, salt, garam masala, red chili, asafoetida and ghee are needed for tempering. After the curry is prepared, gram flour dumplings are added to it. How to serve Besan Kadhi: Kadhi is best served with rice. It looks very tasty to eat. You can make it anytime for lunch or dinner. mediumHow to make Besan Kadhi.
  5. material to make curry 
      1 big bowl curd 
      1/2 bowl gram flour 
      1 tsp coriander powder 
      1/2 tsp red chili powder 
      2 whole dry red chilies 
      1 tsp whole cumin 
      1 teaspoon whole fenugreek seeds 
      1 pinch asafoetida 
      1/2 tsp turmeric powder 
      salt to taste 
    To make besan dumplings 
    1 bowl gram flour 
    2 tbsp curd 
    1/2 tsp coriander powder 
    1/2 tsp red chili powder 
    1 (1/4 teaspoon) turmeric powder .
    1 tsp whole cumin 
    salt to taste 
    water to make batter for dumplings oil 
    Onion 
    potato

  1. 1. Mix gram flour, turmeric, red chili powder, salt and garam masala. 2. Now make a smooth batter by mixing curd in it, add water to it. 3. Heat oil in a pan, add asafoetida, cumin and whole red chilies. 4. Now boil the mixture prepared by mixing gram flour and curd in this tempering. 5. Cook in it on low flame until it becomes slightly thick. 






  2. To make fritters: 
  3. 1. Prepare a batter by mixing all the ingredients. Keep the batter aside for 15 minutes. 2. Heat half a cup of oil in a pan.3.Whisk the pakoda mixture well so that it becomes lighter and lighter over time. 4. Fry the pakodas in it by turning the flame to medium. 5. When the fritters turn golden brown, take them out of the oil and keep them aside. 6. Now put the pakodas in the curry and mix. 7. Take out the hot curry in a serving dish. 8. Heat ghee, add red chili powder, pour it into the pan and garnish quickly. 
  4.  recipe notes;  If you want, you can also make spinach or potato fritters and put them in the curry.

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