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Food Recipes हल्की-चटपटी धनिया-आलू सब्ज़ी,Aloo Chaat.

        हल्की-चटपटी धनिया-आलू सब्ज़ी

Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। धनिया-ओलू की सब्जी बनाने की Recipes .कुछ हल्का खाने का मन है, स्वादिष्ट और चटपटा भी तो धनिया-ओलू की सब्जी बनाइए।आलू धनिया की सब्जी बनाना बहुत आसान हैं।कानपूर में इसे आलू चाट के नाम से भी जाना जाता हैं। उतरी भारत मै नवरात्री के दिनों में लोग प्याज लहसून नहीं खाते तब लोग आलू और धनिया की सब्जी खाना पसंद करते हैं। उन नवरात्री के नौ दिनों में फास्टींग के साथ यह धनियां सब्जी खा सकते हैं। इस में आलू को पहले उवाल लेते हैं। फिर धनियां की सब्जी (धनियां को बलेंडर से पीस कर उसमें मसाले डाल कर ) बना कर उसमें आलू डाल कर ये आलू धनियाँ की हल्की- चटपटी सब्जी तैयार हो जाती हैं। देसी घी लगी गर्मा-गर्म रोटी और तड़के वाली दाल के साथ इसे परोसिए। जानिए बनाने की विधि ।



क्या चाहिए •

  • हरा धनिया, 2 मुट्ठी,


  • जीरा- 1 छोटा चम्मच,


  • आलू- 2-3 उबले और कटे हुए,


  • लहसुन कलियां- 4-5,


  • हरी मिर्च- 3-4,


  • नमक- स्वादानुसार,


  • लाल मिर्च पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच,


  • काली मिर्च पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच,


  • अमचूर पाउडर- 1/2 छोटा चम्मच,


  • सरसों का तेल- 2 बड़े चम्मच,


  • 2 चम्मच दही ,


  • आंवला ½ छोटा चम्मच


  • नीबू का रस 2-4 छोटा चम्मच


ऐसे बनाएं •

धनिए को थोड़े से पानी के साथ बारीक पीस लें। कड़ाही में तेल गर्म करके जीरा तड़काएं। इसमें पिसा हुआ धनिया डालकर चलाएं। कुछ मिनट पकाने के बाद आलू मिलाएं। इसमें सारे मसाले और नमक डालकर अच्छी तरह से मिलाएं। ऊपर से कटा हुआ हरा धनिया डालकर मिलाएं ।हरे धनियां आलू की सब्जी  चपाती या परांठे के साथ परोसिये और खाइये.

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Aloo Chaat.

We teach you in Food Recipes. Recipes for making Brinjal Bharta. If you want to eat something light, then make Coriander-Olu curry. It is very easy to make Aloo Coriander curry. In Kanpur it is also known as Aloo Chaat. In northern India, people do not eat onion and garlic during Navratri, then people prefer to eat potato and coriander curry.You can eat this coriander vegetable with fasting during those nine days of Navratri. In this, potatoes are first boiled. Then after making coriander vegetable (grind coriander with a blender and adding spices to it) and adding potatoes to it, this mild-spicy vegetable of potato and coriander is prepared. Serve it with hot roti smeared with desi ghee and tempering dal. Know the method of making it.

  • Green coriander, 2 handful, 
  • Cumin - 1 tsp, 
  • Potato - 2-3 boiled and chopped, 
  • Garlic buds - 4-5, 
  • Green chili - 3-4, 
  • Salt - as per taste, 
  • Red chili powder - 1/2 tsp, 
  • Black Pepper Powder - 1/2 tsp, 
  • Roasted Cumin Powder - 1/2 tsp, 
  • Dry Mango Powder - 1/2 tsp, 
  • Mustard Oil - 2 tbsp.


Make it like this Grind coriander finely with little water. Heat oil in a pan and splutter cumin seeds. Add ground coriander to it and stir. Add potatoes after cooking for a few minutes. Add all the spices and salt to it and mix well. Mix chopped green coriander on top. Serve green coriander potato vegetable with chapatti or parantha and eat.

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