572. Healthy Food Recipe Bitter Ballen बिटरबॉलन
Bitter Ballen
Introduction:
- We teach you Food Recipes. Today we tell you about breakfast. Recipes for making Bitterballen. Bitterballen typically contains meat, such as chicken, or ham. These meats are good sources of protein, which is essential for muscle growth and repair, as well as overall health. Meat-based bitterballen can also provide a good amount of iron, especially if made with beef. Iron is important for the formation of red blood cells and transporting oxygen throughout the body. Bitterballen often includes ingredients like onions, parsley, and nutmeg, which not only add flavor but also provide some nutritional benefits. Onions, for example, contain antioxidants and may have anti-inflammatory properties, while parsley is rich in vitamins K, C, and A.
Bitterballen is a popular Dutch snack, typically served with mustard for dipping. Here's a recipe to make them at home:
Let's get started!
Ingredients:
- 3 tablespoons butter
- 1/4 cup all-purpose flour
- 1 cup chicken broth
- 1/4 cup finely chopped cooked meat (such as chicken, or ham)
- 2 tablespoons finely chopped onion
- Salt and pepper to taste
- Pinch of nutmeg
- 1/4 cup chopped parsley
- 2 eggs
- 1 cup breadcrumbs
- Vegetable oil for frying
- Mustard for serving
Instructions: Method:
In a saucepan, melt the butter over medium heat. Add the flour and stir to make a roux. Cook for a few minutes until the roux is golden brown.
Gradually whisk in the beef or chicken broth until smooth. Cook, stirring constantly, until the mixture thickens and comes to a boil.
Stir in the chopped meat, onion, salt, pepper, nutmeg, and parsley. Cook for a few more minutes until everything is well combined and heated through.
Transfer the mixture to a shallow dish and spread it out evenly. Cover with plastic wrap and refrigerate for at least 2 hours, or until the mixture is firm.
Once the mixture has chilled and firmed up, use a spoon to scoop out small portions and roll them into balls, about 1 inch in diameter.
Beat the eggs in a shallow bowl. Place the breadcrumbs in another shallow bowl.
Dip each ball into the beaten eggs, then roll it in the breadcrumbs until evenly coated. Repeat with the remaining balls.
Heat the vegetable oil in a deep fryer or large pot to 350°F (180°C). Fry the bitterballen in batches for 2-3 minutes, or until golden brown and crispy.
Remove the bitterballen from the oil and drain on paper towels. Serve hot with mustard for dipping.
Enjoy your homemade bitterballen!
बिटरबॉलनपरिचय:
- Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं। नाश्ते में आज हम बताते हैं। बिटरबॉलन बनाने की Recipes. बिटरबॉलन में आमतौर पर मांस होता है, जैसे चिकन, या हैम। ये मांस प्रोटीन के अच्छे स्रोत हैं, जो मांसपेशियों की वृद्धि और मरम्मत के साथ-साथ समग्र स्वास्थ्य के लिए आवश्यक है। मांस आधारित बिटरबॉलन भी अच्छी मात्रा में आयरन प्रदान कर सकता है, खासकर अगर इसे गोमांस के साथ बनाया गया हो। आयरन लाल रक्त कोशिकाओं के निर्माण और पूरे शरीर में ऑक्सीजन के परिवहन के लिए महत्वपूर्ण है। बिटरबॉलन में अक्सर प्याज, अजमोद और जायफल जैसे तत्व शामिल होते हैं, जो न केवल स्वाद बढ़ाते हैं बल्कि कुछ पोषण संबंधी लाभ भी प्रदान करते हैं। उदाहरण के लिए, प्याज में एंटीऑक्सीडेंट होते हैं और इसमें सूजन-रोधी गुण हो सकते हैं, जबकि अजमोद विटामिन के, सी और ए से भरपूर होता है।बिटरबॉलन एक लोकप्रिय डच स्नैक है, जिसे आमतौर पर सरसों के साथ डुबोकर परोसा जाता है। इन्हें घर पर बनाने की विधि यहां दी गई है: तो चलिए शुरू करते हैं!
- 3 बड़े चम्मच मक्खन
- 1/4 कप मैदा
- 1 कप चिकन शोरबा
- 1/4 कप बारीक कटा हुआ पका हुआ मांस (जैसे चिकन, या हैम)
- 2 बड़े चम्मच बारीक कटा हुआ प्याज
- नमक और काली मिर्च स्वादानुसार
- चुटकी भर जायफल
- 1/4 कप कटा हुआ अजमोद
- 2 अंडे
- 1 कप ब्रेडक्रम्ब्स
- तलने के लिए वनस्पति तेल
- परोसने के लिए सरसों
- एक सॉस पैन में, मध्यम आंच पर मक्खन पिघलाएं। आटा डालें और रौक्स बनाने के लिए हिलाएँ। रौक्स को सुनहरा भूरा होने तक कुछ मिनट तक पकाएं।
- धीरे-धीरे चिकन शोरबा में चिकना होने तक फेंटें। लगातार हिलाते हुए पकाएं, जब तक कि मिश्रण गाढ़ा न हो जाए और उबाल न आ जाए।
- कटा हुआ मांस, प्याज, नमक, काली मिर्च, जायफल और अजमोद मिलाएं। कुछ और मिनटों तक पकाएँ जब तक कि सब कुछ अच्छी तरह से मिल न जाए और गर्म न हो जाए।
- मिश्रण को एक उथले बर्तन में डालें और समान रूप से फैलाएँ। प्लास्टिक रैप से ढकें और कम से कम 2 घंटे के लिए या मिश्रण के सख्त होने तक फ्रिज में रखें।
- एक बार जब मिश्रण ठंडा हो जाए और सख्त हो जाए, तो चम्मच का उपयोग करके छोटे-छोटे हिस्से निकाल लें और उन्हें लगभग 1 इंच व्यास में गोले बना लें।
- एक उथले कटोरे में अंडे फेंटें। ब्रेडक्रम्ब्स को दूसरे उथले कटोरे में रखें।
- प्रत्येक गेंद को फेंटे हुए अंडों में डुबोएं, फिर इसे ब्रेडक्रंब में समान रूप से लपेटने तक रोल करें। शेष गेंदों के साथ दोहराएँ.
- एक डीप फ्रायर या बड़े बर्तन में वनस्पति तेल को 350°F (180°C) तक गर्म करें। बिटरबॉलेन को बैचों में 2-3 मिनट के लिए या सुनहरा भूरा और कुरकुरा होने तक भूनें।
- बिटरबॉलन को तेल से निकालें और कागज़ के तौलिये पर निकाल लें। डुबाने के लिए सरसों के साथ गरमागरम परोसें।
Health Benefits
Bitterballen, like many fried foods, are delicious but should be enjoyed in moderation due to their high fat and calorie content. However, if consumed occasionally as part of a balanced diet, they can provide some nutritional benefits:
Protein: Bitterballen typically contain meat, such as chicken, or ham. These meats are good sources of protein, which is essential for muscle growth and repair, as well as overall health.
Iron: Meat-based bitterballen can also provide a good amount of iron, especially if made with beef. Iron is important for the formation of red blood cells and transporting oxygen throughout the body.
Flavorful Vegetables and Spices: Bitterballen often include ingredients like onions, parsley, and nutmeg, which not only add flavor but also provide some nutritional benefits. Onions, for example, contain antioxidants and may have anti-inflammatory properties, while parsley is rich in vitamins K, C, and A.
Satiety: The combination of protein, fat, and carbohydrates in bitterballen can help keep you feeling full and satisfied, which may prevent overeating.
However, it's important to note that bitterballen are typically deep-fried, which can increase their calorie and fat content. Consuming them in excess may contribute to weight gain and other health issues. Additionally, the high temperature used in deep frying can produce harmful compounds, so it's best to enjoy fried foods like bitterballen in moderation as part of an overall healthy diet.
Also read; Veg; Garlic Spinach, Veggie Puffs, mixed veg, Roasted Potato, Malai Pyaaz, Tawa Pulao,Bharwan Tamatar, Poha, Mix Veg, Paneer butter masala, Thandai Phirni, Fenugreek Muthia, Coconut Ice Cream, Spice Flavored Gulkand Ice Cream, Okra Pomegranate, Himachali Vegetable, Corn - Paneer, Veg Dilruba, Vegetable namkeen , Mexican Macaroni , Pasta in White Sauce, Khichiya Tako, Pesto Tomato Herb Crostini , "Lub-e-Maashuk Kebab", same curry, Prawns and Avocado Salad , Stuffed Green Peppers , Potato and Keema Cutlet , Muesli Laddus , Curd Sholay , Kakadiya Vegetable , , Potato-Buckwheat Pakodas , Fasting Puri , Sabudana Vada , Paneer Pinwheels , Almond Pudding, "Paan Pumpkin Cream.", "Potato Jalebi , Pan-fried chickpea, , Chicken Shashlik Sizzler , Methi Corn Pulao , Methi Matar Malai , Dum's Arvi , Almond Chips, Nankhatai. Paneer Makhani , Moong Dal Dhokla, Soan Papdi Milkshake: , Spiral Potato , Jowar-Bajra Bread Sticks, Tomato Rasam
Salad; Noodles Salad, chaat salad,
Bitterballen, like many fried foods, are delicious but should be enjoyed in moderation due to their high fat and calorie content. However, if consumed occasionally as part of a balanced diet, they can provide some nutritional benefits:
Protein: Bitterballen typically contain meat, such as chicken, or ham. These meats are good sources of protein, which is essential for muscle growth and repair, as well as overall health.
Iron: Meat-based bitterballen can also provide a good amount of iron, especially if made with beef. Iron is important for the formation of red blood cells and transporting oxygen throughout the body.
Flavorful Vegetables and Spices: Bitterballen often include ingredients like onions, parsley, and nutmeg, which not only add flavor but also provide some nutritional benefits. Onions, for example, contain antioxidants and may have anti-inflammatory properties, while parsley is rich in vitamins K, C, and A.
Satiety: The combination of protein, fat, and carbohydrates in bitterballen can help keep you feeling full and satisfied, which may prevent overeating.
However, it's important to note that bitterballen are typically deep-fried, which can increase their calorie and fat content. Consuming them in excess may contribute to weight gain and other health issues. Additionally, the high temperature used in deep frying can produce harmful compounds, so it's best to enjoy fried foods like bitterballen in moderation as part of an overall healthy diet.
Also read; Veg; Garlic Spinach, Veggie Puffs, mixed veg, Roasted Potato, Malai Pyaaz, Tawa Pulao,Bharwan Tamatar, Poha, Mix Veg, Paneer butter masala, Thandai Phirni, Fenugreek Muthia, Coconut Ice Cream, Spice Flavored Gulkand Ice Cream, Okra Pomegranate, Himachali Vegetable, Corn - Paneer, Veg Dilruba, Vegetable namkeen , Mexican Macaroni , Pasta in White Sauce, Khichiya Tako, Pesto Tomato Herb Crostini , "Lub-e-Maashuk Kebab", same curry, Prawns and Avocado Salad , Stuffed Green Peppers , Potato and Keema Cutlet , Muesli Laddus , Curd Sholay , Kakadiya Vegetable , , Potato-Buckwheat Pakodas , Fasting Puri , Sabudana Vada , Paneer Pinwheels , Almond Pudding, "Paan Pumpkin Cream.", "Potato Jalebi , Pan-fried chickpea, , Chicken Shashlik Sizzler , Methi Corn Pulao , Methi Matar Malai , Dum's Arvi , Almond Chips, Nankhatai. Paneer Makhani , Moong Dal Dhokla, Soan Papdi Milkshake: , Spiral Potato , Jowar-Bajra Bread Sticks, Tomato RasamSalad; Noodles Salad, chaat salad,
Snackes; Millet Pakodas , Paneer Tikka, Veg Burger. , Cheese stick snacks, Garlicky and Cheesy Bread, Chinese Vada Pav, Veg Hot Dogs, Potato Kathi Rolls, Cheesy Mustard Cubes, Mushroom Toast, Bread Tiramisu, Joker Sandwich., Bread Bhel Puri, Bread Pizza Roll, Coconut-Pineapple Kalakand,G reen Toast, Bread Upma, Mughlai Toast, Green Corn Sandwich,
Tomato-Egg Soup,
Health Benefits
स्वास्थ्य लाभ
- प्रोटीन: बिटरबॉलन में आमतौर पर मांस होता है, जैसे , चिकन, या हैम। ये मांस प्रोटीन के अच्छे स्रोत हैं, जो मांसपेशियों की वृद्धि और मरम्मत के साथ-साथ समग्र स्वास्थ्य के लिए आवश्यक है।
- आयरन: मांस आधारित बिटरबॉलन भी अच्छी मात्रा में आयरन प्रदान कर सकता है, खासकर अगर इसे गोमांस के साथ बनाया गया हो। आयरन लाल रक्त कोशिकाओं के निर्माण और पूरे शरीर में ऑक्सीजन के परिवहन के लिए महत्वपूर्ण है।
- स्वादिष्ट सब्जियाँ और मसाले: बिटरबॉलन में अक्सर प्याज, अजमोद और जायफल जैसे तत्व शामिल होते हैं, जो न केवल स्वाद बढ़ाते हैं बल्कि कुछ पोषण संबंधी लाभ भी प्रदान करते हैं। उदाहरण के लिए, प्याज में एंटीऑक्सीडेंट होते हैं और इसमें सूजन-रोधी गुण हो सकते हैं, जबकि अजमोद विटामिन के, सी और ए से भरपूर होता है।
- तृप्ति: बिटरबॉलन में प्रोटीन, वसा और कार्बोहाइड्रेट का संयोजन आपको पूर्ण और संतुष्ट महसूस कराने में मदद कर सकता है, जो अधिक खाने से रोक सकता है।
चटनी: इमला और खजूर की चटनी, लहसुन-लाल मिर्च चटनी
पराठां: चीज़ गार्लिक परांठा,
सलाद: नूडल्स सलाद, चाट सलाद,स्नैक्स: वेज मन्चूरियन , मोमोज, चीज कोन्स पिज्जा, वेज बर्गर, दही शोले , वेज हॉट डॉग, कॉर्न - पनीर, ग्रीन कॉर्न सैंडविच, पास्ता इन व्हाइट सॉस, गार्लिक ब्रेड, हॉलो पोलो सैंडविच, ब्रेड का तिरामसु, ग्रीन टोस्ट, ब्रेड उपमा, एलिवेटेड एग टोस्ट डिलाईट, पालक चाट, चाइनीज़ वड़ा, बाजरे के पकौड़े, गार्लिकी और चीज़ ब्रेड,
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