546. Healthy Food Recipe Cambodian chicken curry & its Health Benefits कम्बोडियन चिकन करी
Cambodian chicken curry
- We teach you Food Recipes. Today we tell you about breakfast. Recipes for making Cambodian chicken curry. Chicken is a good source of protein, which is essential for muscle growth and repair. It also contains important vitamins and minerals such as B vitamins, phosphorus, and selenium. Coconut milk contains medium-chain triglycerides (MCTs), which are fats that can be metabolized more efficiently by the body and may help boost metabolism. It also provides essential minerals like manganese, copper, and iron. Ginger has anti-inflammatory and antioxidant properties. It may help reduce nausea, alleviate muscle pain, and lower blood sugar levels. here's a recipe for Cambodian chicken curry: So let's get started!
Ingredients:
- 1 ½ lbs (680g) chicken thighs, boneless and skinless, cut into bite-sized pieces
- 2 tablespoons vegetable oil
- 1 onion, finely chopped
- 3 cloves garlic, minced
- 1 tablespoon fresh ginger, minced
- 2 tablespoons Cambodian curry paste (store-bought or homemade)
- 1 can (14 oz / 400ml) coconut milk
- 2 potatoes, peeled and diced
- 2 carrots, peeled and sliced
- 1 red bell pepper, seeded and diced
- 2 tablespoons fish sauce
- 1 tablespoon sugar
- Salt and pepper to taste
- Fresh cilantro leaves for garnish
- Cooked rice for serving
Ingredients:
- 1 ½ lbs (680g) chicken thighs, boneless and skinless, cut into bite-sized pieces
- 2 tablespoons vegetable oil
- 1 onion, finely chopped
- 3 cloves garlic, minced
- 1 tablespoon fresh ginger, minced
- 2 tablespoons Cambodian curry paste (store-bought or homemade)
- 1 can (14 oz / 400ml) coconut milk
- 2 potatoes, peeled and diced
- 2 carrots, peeled and sliced
- 1 red bell pepper, seeded and diced
- 2 tablespoons fish sauce
- 1 tablespoon sugar
- Salt and pepper to taste
- Fresh cilantro leaves for garnish
- Cooked rice for serving
Instructions: Method:
Heat vegetable oil in a large pot or Dutch oven over medium heat. Add chopped onion and cook until softened, about 3-4 minutes.
Stir in minced garlic and ginger, and cook for another minute until fragrant.
Add Cambodian curry paste to the pot and cook, stirring constantly, for about 2 minutes to release its flavors.
Add the chicken pieces to the pot and cook until they are browned on all sides, about 5-6 minutes.
Pour in the coconut milk, stirring well to combine. Bring the mixture to a simmer.
Add diced potatoes, sliced carrots, and diced red bell pepper to the pot. Stir to combine.
Season the curry with fish sauce, sugar, salt, and pepper. Stir well and cover the pot. Let it simmer over low heat for about 25-30 minutes, or until the chicken is cooked through and the vegetables are tender.
Once the curry is cooked, taste and adjust the seasoning if necessary.
Serve the Cambodian chicken curry hot over cooked rice, garnished with fresh cilantro leaves.
Enjoy your delicious Cambodian chicken curry!
Heat vegetable oil in a large pot or Dutch oven over medium heat. Add chopped onion and cook until softened, about 3-4 minutes.
Stir in minced garlic and ginger, and cook for another minute until fragrant.
Add Cambodian curry paste to the pot and cook, stirring constantly, for about 2 minutes to release its flavors.
Add the chicken pieces to the pot and cook until they are browned on all sides, about 5-6 minutes.
Pour in the coconut milk, stirring well to combine. Bring the mixture to a simmer.
Add diced potatoes, sliced carrots, and diced red bell pepper to the pot. Stir to combine.
Season the curry with fish sauce, sugar, salt, and pepper. Stir well and cover the pot. Let it simmer over low heat for about 25-30 minutes, or until the chicken is cooked through and the vegetables are tender.
Once the curry is cooked, taste and adjust the seasoning if necessary.
Serve the Cambodian chicken curry hot over cooked rice, garnished with fresh cilantro leaves.
Enjoy your delicious Cambodian chicken curry!
कम्बोडियन चिकन करी
लहसुन एलिसिन जैसे यौगिकों से भरपूर होता है, जिसमें जीवाणुरोधी, एंटीवायरल और एंटीफंगल गुण होते हैं। यह रक्तचाप और कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम करने में भी मदद कर सकता है।यहां कम्बोडियन चिकन करी की रेसिपी दी गई है: तो चलिए शुरू करते हैं!
- 1 ½ पौंड (680 ग्राम) चिकन जांघें, हड्डी रहित और त्वचा रहित, छोटे टुकड़ों में कटी हुई
- 2 बड़े चम्मच वनस्पति तेल
- 1 प्याज, बारीक कटा हुआ
- 3 कलियाँ लहसुन, बारीक काट लें
- 1 बड़ा चम्मच ताजा अदरक, बारीक कटा हुआ
- 2 बड़े चम्मच कम्बोडियन करी पेस्ट (स्टोर से खरीदा हुआ या घर का बना हुआ)
- 1 कैन (14 औंस / 400 मिली) नारियल का दूध
- 2 आलू, छीलकर टुकड़ों में काट लें
- 2 गाजर, छिली और कटी हुई
- 1 लाल शिमला मिर्च, बीज निकालकर टुकड़ों में काट लें
- 2 बड़े चम्मच मछली सॉस
- 1 बड़ा चम्मच चीनी
- नमक और काली मिर्च स्वादानुसार
- गार्निश के लिए ताजी धनिया की पत्तियां
- परोसने के लिए पका हुआ चावल
- एक बड़े बर्तन या डच ओवन में मध्यम आंच पर वनस्पति तेल गरम करें। कटा हुआ प्याज डालें और नरम होने तक, लगभग 3-4 मिनट तक पकाएँ।
- इसमें कीमा बनाया हुआ लहसुन और अदरक मिलाएं और खुशबू आने तक एक और मिनट तक पकाएं।
- कम्बोडियन करी पेस्ट को बर्तन में डालें और लगभग 2 मिनट तक लगातार हिलाते हुए पकाएँ, ताकि उसका स्वाद निकल जाए।
- चिकन के टुकड़ों को बर्तन में डालें और लगभग 5-6 मिनट तक सभी तरफ से भूरा होने तक पकाएं।
- नारियल का दूध डालें, अच्छी तरह मिलाएँ। मिश्रण को धीमी आंच पर पकाएं.
- बर्तन में कटे हुए आलू, कटी हुई गाजर और कटी हुई लाल शिमला मिर्च डालें। मिलाने के लिए हिलाएँ।
- करी में मछली सॉस, चीनी, नमक और काली मिर्च डालें। अच्छी तरह हिलाएं और बर्तन को ढक दें. इसे धीमी आंच पर लगभग 25-30 मिनट तक, या जब तक चिकन पक न जाए और सब्जियां नरम न हो जाएं, पकने दें।
- एक बार जब करी पक जाए, तो चखें और यदि आवश्यक हो तो मसाला समायोजित करें।
- कम्बोडियन चिकन करी को पके हुए चावल के ऊपर ताज़ी धनिया पत्ती से सजाकर गरमागरम परोसें।
Health Benefits
Cambodian chicken curry, like many dishes, contains ingredients that offer various health benefits. Here are some potential health benefits of the key ingredients commonly found in Cambodian chicken curry:
Chicken: Chicken is a good source of protein, which is essential for muscle growth and repair. It also contains important vitamins and minerals such as B vitamins, phosphorus, and selenium.
Coconut Milk: Coconut milk contains medium-chain triglycerides (MCTs), which are fats that can be metabolized more efficiently by the body and may help boost metabolism. It also provides essential minerals like manganese, copper, and iron.
Ginger: Ginger has anti-inflammatory and antioxidant properties. It may help reduce nausea, alleviate muscle pain, and lower blood sugar levels.
Garlic: Garlic is rich in compounds like allicin, which has antibacterial, antiviral, and antifungal properties. It may also help lower blood pressure and cholesterol levels.
Turmeric (found in some curry pastes): Turmeric contains curcumin, a compound known for its anti-inflammatory and antioxidant effects. It may help reduce inflammation, improve brain health, and protect against chronic diseases.
Vegetables (potatoes, carrots, bell pepper): Vegetables are rich in vitamins, minerals, and dietary fiber. They can help support overall health, aid digestion, and contribute to a balanced diet.
Fish Sauce: Fish sauce is made from fermented fish and salt, providing a rich source of umami flavor. It's also high in protein and contains essential amino acids.
Herbs and Spices: Fresh herbs like cilantro not only add flavor but also provide vitamins and minerals. Spices such as cumin, coriander, and chili peppers may have various health benefits, including improved digestion and metabolism.
While Cambodian chicken curry can be a flavorful and nutritious dish, it's essential to consider portion sizes and overall dietary balance. Enjoying it as part of a diverse and well-rounded diet can help maximize its health benefits.
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Health Benefits
स्वास्थ्य लाभ
- चिकन: चिकन प्रोटीन का अच्छा स्रोत है, जो मांसपेशियों की वृद्धि और मरम्मत के लिए आवश्यक है। इसमें महत्वपूर्ण विटामिन और खनिज जैसे बी विटामिन, फास्फोरस और सेलेनियम भी शामिल हैं।
- नारियल का दूध: नारियल के दूध में मध्यम-श्रृंखला ट्राइग्लिसराइड्स (एमसीटी) होते हैं, जो वसा होते हैं जिन्हें शरीर द्वारा अधिक कुशलता से चयापचय किया जा सकता है और चयापचय को बढ़ावा देने में मदद मिल सकती है। यह मैंगनीज, तांबा और लौह जैसे आवश्यक खनिज भी प्रदान करता है।
- अदरक: अदरक में एंटी-इंफ्लेमेटरी और एंटीऑक्सीडेंट गुण होते हैं। यह मतली को कम करने, मांसपेशियों के दर्द को कम करने और रक्त शर्करा के स्तर को कम करने में मदद कर सकता है।
- लहसुन: लहसुन एलिसिन जैसे यौगिकों से भरपूर होता है, जिसमें जीवाणुरोधी, एंटीवायरल और एंटीफंगल गुण होते हैं। यह रक्तचाप और कोलेस्ट्रॉल के स्तर को कम करने में भी मदद कर सकता है।
- हल्दी (कुछ करी पेस्ट में पाई जाती है): हल्दी में करक्यूमिन होता है, एक यौगिक जो अपने सूजन-रोधी और एंटीऑक्सीडेंट प्रभावों के लिए जाना जाता है। यह सूजन को कम करने, मस्तिष्क के स्वास्थ्य में सुधार और पुरानी बीमारियों से बचाने में मदद कर सकता है।
- सब्जियाँ (आलू, गाजर, शिमला मिर्च): सब्जियाँ विटामिन, खनिज और आहार फाइबर से भरपूर होती हैं। वे समग्र स्वास्थ्य में सहायता कर सकते हैं, पाचन में सहायता कर सकते हैं और संतुलित आहार में योगदान कर सकते हैं।
- मछली सॉस: मछली सॉस किण्वित मछली और नमक से बनाया जाता है, जो उमामी स्वाद का एक समृद्ध स्रोत प्रदान करता है। इसमें प्रोटीन भी उच्च मात्रा में होता है और इसमें आवश्यक अमीनो एसिड भी होते हैं।
- जड़ी-बूटियाँ और मसाले: सीताफल जैसी ताज़ी जड़ी-बूटियाँ न केवल स्वाद बढ़ाती हैं बल्कि विटामिन और खनिज भी प्रदान करती हैं। जीरा, धनिया और मिर्च जैसे मसालों से पाचन और चयापचय में सुधार सहित विभिन्न स्वास्थ्य लाभ हो सकते हैं।
चटनी: इमला और खजूर की चटनी, लहसुन-लाल मिर्च चटनी
पराठां: चीज़ गार्लिक परांठा,
सलाद: नूडल्स सलाद, चाट सलाद,
स्नैक्स: वेज मन्चूरियन , मोमोज, चीज कोन्स पिज्जा, वेज बर्गर, दही शोले , वेज हॉट डॉग, कॉर्न - पनीर, ग्रीन कॉर्न सैंडविच, पास्ता इन व्हाइट सॉस, गार्लिक ब्रेड, हॉलो पोलो सैंडविच, ब्रेड का तिरामसु, ग्रीन टोस्ट, ब्रेड उपमा, एलिवेटेड एग टोस्ट डिलाईट, पालक चाट, चाइनीज़ वड़ा, बाजरे के पकौड़े, गार्लिकी और चीज़ ब्रेड,
Non -Veg
मेथी मुर्ग, चिकन विंग्स, चिकन बिरमानी. पालक चिकन, शाही मटन कोरमा, चिकन पासता, मुर्ग चांदनी, पौष्टिक झींगा और एवोकैडो सैलड, कीमा सली , स्टफ्ड चिकन शंघाई रोल, एग रोल, चिकन धनसाक , चिकन मंचूरियन , चिकन शाश्लिक सिज़लर, हरी मूंग चिकन, दही चिकन टिक्का, मलाई चिकन टिक्का, जलवा कबाब, "ओल्ड मोंक चिकन", मलबारी फिश करी, पातरानी मच्छी, नवाबी टंगडी कुल्फी मेक्सिकाना, मंगोलियन सींक कबाब, बारबेक्यूड चिकन सलाद, झींगरी मलाई करी, गोश्त गलौटी सिज़लर, कीमा एंड एग रोटी, मेथी मुर्ग, एंजल्स बाइट, अचारी झींगा सलाद, क्लासिक अंडा सैंडविच , कश्मीरी चिकन करी
पनीर वेज दोरंगी स्टिर-फ्राई
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Enjoy your delicious
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