80.Food Recipes काजू गुड़ बर्फी Cashew Jaggery Barfi
काजू गुड़ बर्फी
Food Recipes में हम आप को सिखाते हैं।काजू गुड़ बर्फी बनाने की Recipes काजू की बर्फी त्यौहार के दिनो में सबकी पहली पसन्द हैं। दिवाली पर काजू की बर्फी आवश्य तैयार की जाती हैं। हेल्थ के लिए काजू खाना कई तरह से फायदेमंद है. कई मामलों में यह ब्लड प्रेशर को मैनेज करने, वजन कम करने और कार्डियोवैस्कुलर डिजीज के रिस्क को कम करने में फायदेमंद है. यह नट प्रोटीन, एसेंशियल मिनरल्स और विटामिन्स से भरपूर होते हैं, जो शरीर के हेल्दी फंक्शन्स के लिए जरूरी हैं. अधिकतर लोग काजू को कच्चा खाना पसंद करते हैं।पिस्ता पोषक तत्व से भरपूर होता हैं। इसमें एंटीऑक्सिडेंट्स की अच्छी मात्रा होती हैं। पिस्ता में कैलोरी की मात्रा कम होती हैं। ब्रेन को स्वस्थ बनाने में मदद करता हैं। इस लिए काजू बर्फी Good For health. और इसे बनाने में कम समय लगता है।
क्या चाहिए •
काजू- 1 कप पिसा हुआ,
गुड़- 1/4 कप,
पानी- 1 बड़ा चम्मच,
घी- 1 बड़ा चम्मच,
पिस्ता- 2 बड़े चम्मच।
ऐसे बनाएं •
गर्म पैन में गुड़ को घी और थोड़े-से पानी के साथ पिघलाएं। कुछ मिनट पकाने के बाद जब यह गाढ़ा हो जाए तो काजू पाउडर मिलाएं। घोल इतना गाढ़ा हो जाएगा कि गूंधे हुए आटे की तरह लगेगा। इसे बर्फी की तरह प्लेट में जमाएं और दो घंटे के लिए फ्रिज में रख दें। जमने के बाद बर्फी आकार में काट लें। कटे हुए पिस्सो से सजाएं।
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Cashew Jaggery Barfi
In Food Recipes, we teach you how to make cashew jaggery barfi. Cashew barfi is everyone's favorite during festivals. Cashew Barfi is a must prepared on Diwali. Eating cashew nuts is beneficial for health in many ways. In many cases, it is beneficial in managing blood pressure, reducing weight and reducing the risk of cardiovascular disease .These nuts are rich in proteins, essential minerals and vitamins, which are essential for healthy functions of the body. Most people like to eat cashew nuts raw. Pistachios are rich in nutrients. It contains good amount of antioxidants. Pistachios are low in calories. Helps in making the brain healthy. That's why cashew barfi is good for health. And it takes less time to make.
What do you want •
Cashew - 1 cup ground,
Jaggery - 1/4 cup,
Water - 1 tbsp,
Ghee - 1 tbsp,
Pistachios - 2 tbsp.
Make it like this
Melt jaggery with ghee and little water in a hot pan. After cooking for a few minutes, when it becomes thick, add cashew powder. The batter will become so thick that it will look like kneaded dough. Set it in a plate like barfi and keep it in the fridge for two hours. After freezing, cut into barfi shapes. Garnish with chopped pita.
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